自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

之前講過因為爸要我在居屋除名,所以我搬走左啦

而家每個月返去一次食飯 + 比錢佢地

每次返去爸都跟我講買樓問題,結論都是我買唔起,我覺得每次都被他奚落一番

上次我返去不事前通知他們,我媽喺度,我放低錢就走

媽多次打比我,要我下次返去一定要話佢知,對上一次返去,我爸比左一張紙我,寫住一條算式,首期後月供14000,佢問我夠唔夠錢買,我係唔夠

我好嬲,明知我唔夠錢,專登要奚落我

就這樣,佢地煮左飯,我冇食就走左

我諗唔明,點解佢要咁做

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

lingw. 發表於 19-1-23 14:15

下次喺張字條回佢:
買樓需父幹
否則等苦幹
講樓失感情
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

迫你靠自己。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

俾家用用轉數快啦

水晶宮

lingw. 發表於 19-1-23 14:15

點解一定要你買樓?

都已經叫左你搬走, 你買樓, 租屋都唔煩到佢啦
天空之城, 快樂之地

子爵府

呢個世界有錢自然有親情, 無錢無情講.

公爵府

回覆樓主:

我想知點解佢要咁做,jm們可唔可以比下意見我

佢話佢有幾十萬 , 加埋我的積蓄可以夠首期,但係得個講字,唔會比我,我也講左你的錢留返自己用,我會自己攪掂

- 佢想用幾十萬來釣住我?(驚我唔理佢)
- 佢想講到我唔夠錢買樓,覺得有滿足感?
- 佢要我居屋除名,覺得自己衰,所以想我快d買樓?
- 冇當我係自己人,所以攻擊我奚落我?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係難為你呀

翡翠宮

超級特務 發表於 19-1-23 14:17
下次喺張字條回佢:
買樓需父幹
否則等苦幹

公爵府

PCCW2319 發表於 19-1-23 14:25
點解一定要你買樓?

都已經叫左你搬走, 你買樓, 租屋都唔煩到佢啦

我都唔明點解,佢要我居屋除名米除囉,我又搬走左,間屋唔會阻到佢留比仔

每次返去都要講呢個話題,我每次都話唔好再講,我會自己攪掂,& 唔關佢地事,但佢會繼續講,每次都不歡而散

究竟點解佢要咁做

複式洋房

你爸爸只係話你知一個月供幾多,問你有無錢之外,仲有無講難聽嘅說話?一個月要供成萬4咁多,個盤都好貴下喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你係咪同佢講過想買好貴(對於你入息黎講)既樓,佢先咁講

照正常供唔到萬4咪整到供萬1囉,買層平樓。佢可能覺得你太大想頭?

公爵府

littlefunpig 發表於 19-1-23 14:34
你係咪同佢講過想買好貴(對於你入息黎講)既樓,佢先咁講

照正常供唔到萬4咪整到供萬1囉,買層平樓。佢可 ...

有講過想買樓(係我多口,唔應該講)
估唔到會成為這幾年被他攻擊的話題

佢係覺得我大想頭(但我每個月都有儲錢向目標進發中)

水晶宮

我天真的諗,爸爸其實係咪好想幫你上車,但佢成日問你試你甚至計埋條供款數俾你,想確切地知道你供唔供得掂?如果你好反感或者跟本供唔到,就正正經經咁同爸爸講一次,無謂大家估黎估去,傷感情呀!

公爵府

綺羅香 發表於 19-1-23 14:34
你爸爸只係話你知一個月供幾多,問你有無錢之外,仲有無講難聽嘅說話?一個月要供成萬4咁多,個盤都好貴下喎:sw ...

我答佢供唔到14000 ,佢回我 "哦~唔夠錢"

男爵府

比我可能响條數旁邊打個剔,下面就畫老豆個樣,比一堆錢我,然後我買咗樓好開心,完成後比返張紙老豆

如果相處得唔開心,唔見面好過

琥珀宮

lingw. 發表於 19-1-23 14:29
我想知點解佢要咁做,jm們可唔可以比下意見我

佢話佢有幾十萬 , 加埋我的積蓄可以夠首期,但係得個講字, ...

居屋你係未業主之一先

公爵府

happyty 發表於 19-1-23 14:38
我天真的諗,爸爸其實係咪好想幫你上車,但佢成日問你試你甚至計埋條供款數俾你,想確切地知道你供唔供得掂 ...

佢口講想幫,成日話自己有幾十萬

我知佢唔會比錢我

有一次我話你的+我的錢,而家已經夠首期,而家買呀

佢即收口

佢得個講字,唔會比我

我好反感,唔會比就唔好講,我會靠自己
但佢次次都講

例如我有個呀姨,佢單身冇人理,佢同我講佢有300幾萬,比你丫
但我感覺到佢的目的只是想有人理佢,
好反感好反感

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

你做得出的話,就每月只俾一千蚊家用,理由係要買樓

學會放下    發表於 19-1-23 15:26

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

lingw. 發表於 19-1-23 14:38

有講過想買樓(係我多口,唔應該講)

你咪話我會揀其他樓,我自己識計數架啦
唔洗同佢講咁多

D長輩硬係中意插把口,錢又佢地無份俾又唔係佢地住,係都中意b li ba la

我自己出首期自己供買樓(未買),周圍去睇樓都要俾我6299呀支呀左,心諗關你地乜事,你同你個仔1毫子都無份出又唔係要你地住

首頁
12345...6

尾頁

跳至