1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔三歳上星期四有燒37.5,咳,睇了私家

星期五入了私家醫院check到仲rsv 38.3度
都係比收鼻水,咳藥,抗生素七天

星期六日食住退燒平均最高37.4

之後星期一冇食退燒藥,又37.7 ,半夜38.5

星期二高燒半夜39.4,塞肛可以回落37

星期三即是今天再去診所複診,醫生望過晒話冇嘢係要燒咁耐等自己好返

我好擔心,請問有冇媽媽有中過Rsv 經驗,係大啲啲嘅小童三歲中招高燒幾耐,幾耐先好返?
希望大家可以幫我,thxthx !

複式洋房

hohobb1218 發表於 19-1-23 14:17

我仔都驗到有rsv. 星期六低燒到今天,多數夜晚先燒。 咳同好鼻塞。。無胃口

複式洋房

szesze_123 發表於 19-1-23 21:39
我仔都驗到有rsv. 星期六低燒到今天,多數夜晚先燒。 咳同好鼻塞。。無胃口
...

仔今天又38-38.9,唉

複式洋房

hohobb1218 發表於 19-1-23 21:40
仔今天又38-38.9,唉

我都係keep注比退燒藥佢食。 醫生話要靠自己好返,無咩藥幫到佢。 你仔仔有無好咳?

複式洋房

szesze_123 發表於 19-1-23 21:43
我都係keep注比退燒藥佢食。 醫生話要靠自己好返,無咩藥幫到佢。 你仔仔有無好咳?
...

已經冇咁該了,我哋第七日了,仲係高燒,高燒左兩日,只能比退燒和敷毛巾乍

大宅

hohobb1218 發表於 19-1-23 14:17

中過啦,燒好多日,無曬胃囗,瘦曬,但無計...要慢慢好

別墅

回覆樓主:

中過,反復燒10日加肚柯有血,嚇s,要靠自己抵抗力去打,冇嘢做到

複式洋房

Sukalbb 發表於 19-1-24 01:44
中過,反復燒10日加肚柯有血,嚇s,要靠自己抵抗力去打,冇嘢做到

十曰燒!
救命,好恐怖啊

複式洋房

forever_bobo 發表於 19-1-24 01:05
中過啦,燒好多日,無曬胃囗,瘦曬,但無計...要慢慢好

我仔也少了胃口,好在仍玩得下,已經七日了,等到好灰呀我

複式洋房

回覆樓主:

我女1歲時都中過rsv, 燒到成40度,燒足7日,要入院,果次真系嚇死我

複式洋房

anayung1120 發表於 19-1-24 12:59
我女1歲時都中過rsv, 燒到成40度,燒足7日,要入院,果次真系嚇死我
...

我仔都捱過去啦,真係七日今日退燒了,多謝大家

別墅

回覆樓主

請問大家係在醫院驗,或是私家診所驗RSV?

複式洋房

csmchow 發表於 19-1-24 14:39
請問大家係在醫院驗,或是私家診所驗RSV?

私院可以

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

試過燒6日 最高40.2度,成日同佢量體溫同降溫

複式洋房

我仔11個月中大時中過RSV,高燒6日,第五日入醫院住,入院聞氣,住了三日兩夜先好,之後反反覆覆又咳又鼻水半個月。

醫生話食抗生素係無用,因為係病毒,要靠自己打,咳得緊要就要聞氣。冇胃口食嘢,好慘,日日都上到39.X度嚇死。

主要係對一歲左右BB影響最大,如果大少少中RSV,應該冇咩事,冇咁嚴重。我照顧佢時都中咗,冇燒,但都咳咗一排。

加油,祝早日康復。

複式洋房

多謝大家回覆,小兒終於退燒了,安心了thx thx

首頁

尾頁

跳至