自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想問在同一間公司做咗8年 若果裁員 最高遣散費係咪只得15萬? Tks

翡翠宮

回覆樓主:

幫推

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

問8. 如 何 計 算 遣 散 費 及 長 期 服 務 金 ?
答8.

以 下 的 計 算 方 法 適 用 於 計 算 遣 散 費 及 長 期 服 務 金 的 款 額 :
月 薪 僱 員
(最 後 一 個 月 的 工 資 * X 2/3)# × 可 追 溯 的服 務 年 資
日 薪 或 件 薪 僱 員
(僱員最後工作的30個正常工作日
中由僱員選任何18天工資*)# × 可 追 溯 的服 務 年 資

未 足 1 年 的 服 務 年 期 則 按 比 例 計 算 。
請 按 此 處 參 考 可 追 溯 的 服 務 年 資 (PDF) 的 資 料 。
* 僱員亦可選擇以他最後12個月的平均工資計算。
# 以$22,500的三分之二(即$15,000)爲上限。

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

勞工處網站:
https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57l_whole.htm#Q8

水晶宮

親子王國15週年勳章

ssssky 發表於 19-1-23 16:47
想問在同一間公司做咗8年 若果裁員 最高遣散費係咪只得15萬? Tks
最高遣散費39萬
[

男爵府

Tks

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好似每個月最高上限係15000, 之前我公司係計足年資咁賠
應該唔止150000

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ssssky 發表於 19-1-23 16:47

22500上限
2/3即15000
15000x8都係$120000
會賠完同mpf對沖

代通知金、大假錢另外計

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

長期服務金 / 遣散費計算機

可以自己計

wcpcelia    發表於 19-1-24 14:48
是是但但    發表於 19-1-23 17:46
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 17:18
22500上限
2/3即15000
15000x8都係$120000

唔好意思,120000是否即取? 而65歲取那筆$就少120000? 謝謝。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tamama2007 發表於 19-1-23 17:36
唔好意思,120000是否即取? 而65歲取那筆$就少120000? 謝謝。

http://www.mpfa.org.hk/tch/main/employee/offsetting_of_long_service_payment_and_severance.jsp

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 21:44
http://www.mpfa.org.hk/tch/main/employee/offsetting_of_long_service_payment_and_severance.jsp

thanks

男爵府

回覆:遣散費

我前幾年舊公司遣散,我做左1x年,公司賠左18萬幾比我,比支票,其實係份mpf拎出黎,我份強積金即時少左一舊數

男爵府

BK Milk勳章

請問如果是自己唔做,係咪就無長期服務金?
另外,請問如果是自己唔做,供積金又點計(公司是舊制度,供款是計公積金)

男爵府

newcook 發表於 19-1-23 17:29
長期服務金 / 遣散費計算機

可以自己計
Tks

男爵府

BorntobeFree 發表於 19-1-23 22:42
我前幾年舊公司遣散,我做左1x年,公司賠左18萬幾比我,比支票,其實係份mpf拎出黎,我份強積金即時少左一 ...
我唔係幾明用mpf 來扣遣散費 可否講詳細少少 Tks ?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

261026 發表於 19-1-23 22:50
請問如果是自己唔做,係咪就無長期服務金?
另外,請問如果是自己唔做,供積金又點計(公司是舊制度,供款 ...

自己唔做係無長服。

公積金睇返個scale, 例如你公司係滿3年有30%,你未夠3年,一毫都無。

寶石宮

2023年兔年勳章

tamama2007 發表於 19-1-23 17:36

男爵府

ssssky 發表於 19-1-23 23:00

遣散費係從公司幫你供那part強積金入面扣

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ssssky 發表於 19-1-23 23:00

即係你做咗幾耐,公司幫你供mpf有幾多錢就會全扣,例:你公司每月幫你供$500去mpf度,做咗8年,即係$500 x 12 x8年,即係佢幫你供咗4萬8仟蚊,而你計你遣散費如果係只有5萬蚊的話,佢就只需要補多2仟比你,然後係你強積金度拎埋果4萬8仟比你合共5萬,同時當然你強積金果度係會少咗4萬8仟蚊啦
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至