自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BorntobeFree 發表於 19-1-23 22:42
我前幾年舊公司遣散,我做左1x年,公司賠左18萬幾比我,比支票,其實係份mpf拎出黎,我份強積金即時少左一 ...

係咪全數係mpf拎出黎?

男爵府

koalachan2002 發表於 19-1-23 23:55
係咪全數係mpf拎出黎?

Yes

男爵府

BorntobeFree 發表於 19-1-24 00:13
Yes

從來都覺得mpf係似保障僱主多過僱員

男爵府

kk80400 發表於 19-1-23 23:49
即係你做咗幾耐,公司幫你供mpf有幾多錢就會全扣,例:你公司每月幫你供$500去mpf度,做咗8年,即係$500 x ...
清楚明白晒 Tks

男爵府

BK Milk勳章

回覆 ChloeMa 的帖子

我做了20年呢?

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

261026 發表於 19-1-24 01:00

我做了20年呢?

$22500 X 2/3 X 20 = $300,000

上面已經用最高平均每月收入計算, 如果實際平均每月收入較少, 相對的遣散費也較少

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

261026 發表於 19-1-24 01:00

我做了20年呢?

under orso plan, 你做咗20 年,已經係 fully vested, 離職可以全數入袋。

男爵府

BK Milk勳章

ChloeMa 發表於 19-1-24 08:02
under orso plan, 你做咗20 年,已經係 fully vested, 離職可以全數入袋。
全數入袋,是不是可取埋老闆供個份?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

261026 發表於 19-1-24 14:35
全數入袋,是不是可取埋老闆供個份?

可以呀,除非你係2000年12月1日後入職,咁要扣起mpf 法定供款額,轉到你的mpf a/c 直至退休先攞得。

別墅

kk80400 發表於 19-1-23 23:49
即係你做咗幾耐,公司幫你供mpf有幾多錢就會全扣,例:你公司每月幫你供$500去mpf度,做咗8年,即係$500 x ...

但如mpf係公司50%員工50%供款,只會係公司供款裡面扣??
如果唔夠俾會點??

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

BorntobeFree 發表於 19-1-23 22:42
我前幾年舊公司遣散,我做左1x年,公司賠左18萬幾比我,比支票,其實係份mpf拎出黎,我份強積金即時少左一 ...

我都係咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

bee004h 發表於 19-3-7 15:45
但如mpf係公司50%員工50%供款,只會係公司供款裡面扣??
如果唔夠俾會點??

只攞公司供部份咋,唔夠公司出

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bee004h 發表於 19-3-7 15:45
如果唔夠俾會點??

甘講 你遣散費係$10萬,而公司係甘多年供mpf係2萬,甘即係差額為8萬,甘公司就要即時補埋果8萬比你走。

而你mpf供咗2萬,果2萬係2唔可以拎出黎,要等你65歲之後先拎得。

別墅

sasa0208 發表於 19-3-7 15:52

只攞公司供部份咋,唔夠公司出

即係唔會郁我供個部分。。。咁就好啦。。。

別墅

kk80400 發表於 19-3-7 16:00

甘講 你遣散費係$10萬,而公司係甘多年供mpf係2萬,甘即係差 ...

明日。。謝

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bee004h 發表於 19-3-7 16:01
即係唔會郁我供個部分。。。咁就好啦。。。

係 但唔係好架 因為都要比管理費
日本の平安を祈ります

首頁

尾頁

跳至