自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

侯爵府

michelle071180 發表於 19-1-23 20:00
想慳就要放棄一d不必要既開支.....如星巴克,宜家成$50杯,一星期3杯$150x4=$600囉
...

哗,乜而家要$50/杯? 好貴喎。一直自家冲所以唔知價。

寶石宮

2023年兔年勳章

sassyqueen 發表於 19-1-23 19:51
請問咩apps?

見3樓

侯爵府

兔兔小馬甲 發表於 19-1-23 21:37
我好似冇講唔cut得,我會買少d零食啦,thx⋯

好簡单,放多D時間自己煮。乜都買現成,点可能慳?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

考慮從 超市/ 買菜/ 咖啡 入手

侯爵府

Dreamingday 發表於 19-1-23 18:39
呢啲可能一cut 就中(emoji)(emoji)

咁就證明無中獎命囉。

珍珠宮

兔兔小馬甲 發表於 19-1-23 17:29
呢個係我上個月紀錄低一家三口嘅開支,我俾自己嘅要求係16000一個月,但個個月都會洗大左,各位姊妹有冇好 ...

咖啡飲咁多錢???

伯爵府

回覆樓主:

麵包咖啡一個月佔唔少,咁飲少杯Starbucks?

大宅

回覆樓主:

超市買減價仲有一段時到期既貨品
零食759/價真棧買
日用品多數係藥房買
咖啡可能一年先有一次會去飲星巴克個啲
多數係屋企沖 面包我樓下$10/3個
的士我一年都無撘過一次
好少淘寶 買衫等減價
好似aeon八折先入手
買餸星期三去aeon特價日睇下有咩平
菜瓜有$10/3份,最平$10/4份都試過

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jyjy1684825 發表於 19-1-23 22:21
我計多左啫......大杯都好似要$47

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sassyqueen 發表於 19-1-23 19:52
麵包食6xx 咁多,點食

開頭我睇都覺貴,但除開21蚊一日又差唔多,我每日買包都最少2x,3母子各1個約7蚊如果買埋老公果份又要買多2個包

珍珠宮

呢個係我上個月紀錄低一家三口嘅開支,我俾自己嘅要求係16000一個月,但個個月都會洗大左,各位姊妹有冇好 ...

買部咖啡機自己沖黎飲,應該會平好多。
超眥餐飲買菜可以調節。 餐飲同超市實在用得太多了

男爵府

洗慣真係好難減
d包可能貴少少,starbuck可能貴少少,
如果轉左其他平dd既choice,其實又唔係真係慳好多,可能幾百蚊一個月,但係end up 日日係到諗好想食同好想飲,我零願比多幾百一個月貴少少luxury 獎勵下自己

我試過cut budget, cut 左一,兩個月,但都幾唔開心下(因為我真係好鐘意飲飲食食),咁之後覺得一個月用幾百買開心又付擔到,何樂而不為呢

所以最後辦法,係將每個月budget加大

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

兔兔小馬甲 發表於 19-1-23 21:37
我好似冇講唔cut得,我會買少d零食啦,thx⋯

其實我都買好多零食,因我一家5口都係零食怪,我會360,759果啲買平d,去街巿代替超巿,淘寶買家品,奶粉去藥房,我少買衫,但要買俾仔女

男爵府

兔兔小馬甲 發表於 19-1-23 18:05
麵包係早餐,老公鍾意飲星巴克,呢度嘅咖啡係我同老公夜晚或者假期飲,佢自己返工一個禮拜最少3杯
...

cut 咗星巴黑,慳好多,麵包買平少少囉,超市d零食貴,其他地方買或等減價先買

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我吾飲咖啡,覺得可以飲水代替

男爵府

あやや 發表於 19-1-23 18:28
我戒緊淘寶,冇淘慳好多
去街市買送唔去超市
我有兩件小朋友,零食一定要有,但買平d既

Yes 淘寶係最最最洗錢,d野就係因為平,所以更加無節制!最恐怖係你無時無刻,任何地方都可以淘,仲要成日為左要湊多幾件貨集運,感覺抵d,就不停買不停買,買埋買埋好多野係無需要,一個月買2-3次,其實運費下下都佔左買既野三分一價錢,一個月分分鐘已經洗左4位數。

我都努力戒緊。

子爵府

情況同我有d 似,唯有叫C6網購少d,淘寶少d, 咖啡就屋企沖,麵包自己整,多d 自己煮,少d 出街食,零食就減d...

男爵府

chrisdina 發表於 19-1-23 23:09
洗慣真係好難減
d包可能貴少少,starbuck可能貴少少,
如果轉左其他平dd既choice,其實又唔係真係慳好多,可 ...

男爵府

回覆樓主:

cut零食,咖啡

伯爵府

jyjy1684825 發表於 19-1-23 22:21

絕對唔洗

首頁
34567...9

尾頁

跳至