3月4日返新工,2月4日辭職,咁算唔算有一個月通知?

yy_chow1210
|
我份工要一個月通知,但2月5-6日係紅日,咁算唔算有一個月通知?定係要賠幾日人工?同埋星期六日個d係咪唔計落一個月通知入面?有冇sis幫下我?Thx!
natnat_tsang
|
yy_chow1210 發表於 19-1-23 17:34
我份工要一個月通知,但2月5-6日係紅日,咁算唔算有一個月通知?定係要賠幾日人工?同埋星期六日個d係咪唔 ...

你依家份工做咗幾耐... ?? 你份工返幾多日??? 正常嚟講2月4日遞信係可以3月3日last day...

bobosweet
|
我份工要一個月通知,但2月5-6日係紅日,咁算唔算有一個月通知?定係要賠幾日人工?同埋星期六日個d係咪唔 ...

點解嘅即時遞信辭職?因為2月少幾日?
aaaiqc
|
紅日星期六日都計入通知期的。
如你2月4日辭職,3月3日係last day.
20150618bb
|
唔休息一下先上新工
yy_chow1210
|
natnat_tsang 發表於 19-1-23 17:41
你依家份工做咗幾耐... ?? 你份工返幾多日??? 正常嚟講2月4日遞信係可以3月3日last day...

做左2年以上,返1-5,咁即係紅日同星期六日都計埋入去,所以3月3日last day? 但3月3日係星期日,所以嚴格黎講,3月1日係我last day?
yy_chow1210
|
20150618bb 發表於 19-1-23 17:48
唔休息一下先上新工
因為要食飯
Mrs.Kangaroo
|

一個月通知期系計calendar month, 2月4日比信, last day 就系3月3日。
wcpcelia    發表於 19-1-24 16:03
applefei
|
yy_chow1210 發表於 19-1-23 17:49
做左2年以上,返1-5,咁即係紅日同星期六日都計埋入去,所以3月3日last day? 但3月3日係星期日,所以嚴格 ...

照寫last day 係3月3日,我好多舊同事都係咁走。
yy_chow1210
|
Mrs.Kangaroo 發表於 19-1-23 17:52
一個月通知期系計calendar month, 2月4日比信, last day 就系3月3日。
Thanks!
小星星1
|

紅日同星期六日也計一個月通知期的
小星星1
|
做左2年以上,返1-5,咁即係紅日同星期六日都計埋入去,所以3月3日last day? 但3月3日係星期日,所以嚴格 ...

係,但出糧要出到 3/3!
油麥麥
|

March 3 is last day,
March 1 is last working day,
effective date is March 4!

20150618bb
|
yy_chow1210 發表於 19-1-23 17:50
因為要食飯

木土土
|

你辭職信寫effective date 係3月4日,即當天開始唔做,就肯定無問題!
Poyau
|
算1個月通知

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/012014/index.shtm
yy_chow1210
|
木土土 發表於 19-1-23 19:27
你辭職信寫effective date 係3月4日,即當天開始唔做,就肯定無問題!
咁如果2月11日先辭職,想3月4日係effective date, 咁我要賠幾多日人工俾公司?
yy_chow1210
|
回覆 bobosweet 的帖子
木土土 發表於 19-1-23 19:27
咁如果2月11日先辭職,想3月4日係effective date, 咁我要賠幾多日人工俾公司?條數點計?

木土土
|
yy_chow1210 發表於 19-1-25 03:07
咁如果2月11日先辭職,想3月4日係effective date, 咁我要賠幾多日人工俾公司?
...

正常2月11日比信,3月11日係effective date。
你寫3月4日係effective date,即少咗7天通知期
yy_chow1210
|
木土土 發表於 19-1-25 08:14
正常2月11日比信,3月11日係effective date。
你寫3月4日係effective date,即少咗7天通知期
...
咁係咪即係(我的人工/30日)x7=我要賠的錢?