論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我個仔三年幾前我請咗呢個工人,當時亞仔7歲,依家已經11歲,我屋企因為地方問題亞仔要同姐姐一間房,但係我知道姐姐唔可以再同11歲以上嘅異性一間房,如果我要再請姐姐咁點算呢,姐姐唔介意的話繼續同我個仔一間房有冇問題?我會唔會因為咁樣俾人告。

水晶宮

cibewong 發表於 19-1-23 20:46
我個仔三年幾前我請咗呢個工人,當時亞仔7歲,依家已經11歲,我屋企因為地方問題亞仔要同姐姐一間房,但係 ...

外傭要跟teenager of opposite sex 同房, 算做 "unsuitable accommodation" , 但冇法例話唔得, 而且香港地好多人都係成年兩姊弟或兩兄妹同房, 應該唔會比人告。

不過, 在合約上要填工人住房安排, 即是説首要條件是要過得到菲领事館及入境處。

工人跟年青人同房, 上下格床+布簾圍着自己空間, 情況不理想但可接受。但怕工人同個仔有咩特别嘢發生 (eg. 性騷擾), 尤其夏天關房門開冷氣訓覺。

侯爵府

birdbird 發表於 19-1-23 21:13

外傭要跟teenager of opposite sex 同房, 算做 "inappropr ...

其實我個工人係同緊我個仔和亞女三個人一間房的。

水晶宮

cibewong 發表於 19-1-23 21:16
其實我個工人係同緊我個仔和亞女三個人一間房的。

在新合約上照 tick "share a room with 2 children aged between xx - xx".

侯爵府

birdbird 發表於 19-1-23 21:21
在新合約上照 tick "share a room with 2 children aged between xx - xx".

知道了,唔該哂,要唔要寫埋兩個仔女幾多歲?

水晶宮

cibewong 發表於 19-1-23 21:30
知道了,唔該哂,要唔要寫埋兩個仔女幾多歲?

合約上要填 同房孩童的數目及年齡

wcpcelia    發表於 19-1-24 10:11

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

teenager可理解為由13歲開始

大宅

cibewong 發表於 19-1-23 20:46
我個仔三年幾前我請咗呢個工人,當時亞仔7歲,依家已經11歲,我屋企因為地方問題亞仔要同姐姐一間房,但係 ...

想請教你,我將會請工人,都要和我兩個小孩同房,你是買怎樣的床呢?

侯爵府

happybaby12 發表於 19-7-8 01:12
想請教你,我將會請工人,都要和我兩個小孩同房,你是買怎樣的床呢?

我訂做一張子母床,下隔可以再拉開瞓,就變成3人子母床。

男爵府

回覆樓主:

仔得11歲我會比較worry工人非禮我仔多啲。
我會裝cam影住仔訓既下格床。

禁止訪問

侯爵府

Diosmio 發表於 19-7-8 17:49
佢做左幾耐?海外工人?順灘喔 我見好多唔肯 .....

就快4年了,姐姐好乖好好㗎,我好好彩,是海外請的。

禁止訪問

侯爵府

Diosmio 發表於 19-7-8 21:14
佢幾歲呢

30幾喇

別墅

回覆 cibewong 的帖子
請問你用邊間agent?我想請印尼姐姐, 唔該晒

侯爵府

ahsaichingbb 發表於 19-7-12 23:29
回覆 cibewong 的帖子
請問你用邊間agent?我想請印尼姐姐, 唔該晒

將軍澳至尊僱傭公司

首頁

尾頁

跳至