自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

kathau 發表於 19-1-23 21:33
大仔現已四年級, 當年佢讀小一時, 為左個好校網, 搬左去近學校嗰區租樓住, 原本住開那層自置樓就租左比人, ...

係,經歷過先明白 派位只是遊戲,太認真便輸了

子爵府

2018復活節勳章

pomanlife 發表於 19-1-23 21:43
我自己都有同感,入左心水學校又如何,原來個小朋友都唔係讀書既材料
...

我都有同感, 苦心經營, 以為得到了最好/最適合, 最終發現根本有d野唔係自己可以控制, 做媽媽最無奈莫過於此,

男爵府

醒目開學勳章

每個父母,都想自己的兒女是最優秀的一群。但事實上,上天已經安排了一切。
明白、了解、關懷、體量兒女才是最重要,不要強求。每個小孩都有佢出色的才能,我們要學會欣賞、感欣。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我同樓主一樣,
為左阿女,
自住樓出租,
租近學校的。

每年交利得稅,
真心想同稅局講,
我無利得,
仲要貼錢租樓住。

侯爵府

親子王國15週年勳章

至少試過, 盡力了, 問心無愧。

小朋友既天資我地控制唔到, 只可以盡我地能力輔助佢。在當時情況+能力以內, 比左最好的佢, 其他就係佢既造化, 無乜野好後悔的

珍珠宮

大仔現已四年級, 當年佢讀小一時, 為左個好校網, 搬左去近學校嗰區租樓住, 原本住開那層自置樓就租左比人, ...

往好處想, 細仔末入學. 搬舊址不太煩.

起碼沒賣樓, 樓價升. 我有朋友六年前因為學校網賣佐舊居. 租地方因那區只可以負擔又舊又細,買吾落.

子爵府

好媽媽勳章

0q.cathy 發表於 19-1-24 09:28
但成日比人蝦,英文再好都有心理陰影啦,仲要個仔返學,每日受刑,吾心痛咩!
...

情況好似送個仔去外國留學咁,比人蝦係正常

大宅

回覆樓主:

真多謝大家, 過去幾年一直鑽牛角尖, 一直諗: 無搬幾好呢? 讀番本區幾好呢? 攪咁多做咩呢?
真係, 唔試過唔知, 起碼現在我還有退路, 會有這個決定, 是因為有一天問c6, 細佬要讀小一了, 家中沒有合適的地方放兩張書桌, 然後我們就開始討論了, 傾傾下, 發現回到原點原來最好, 唉…希望不用再搬了, 小朋友讀書是緊要, 但人生也不只讀書, 居住環境好了, 家人關係也會得到改善, 一環扣一環, 可能連讀書成績也會好!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

力神 發表於 19-1-24 10:42
情況好似送個仔去外國留學咁,比人蝦係正常

點解比人蝦係正常?我都係外國讀過,無比人蝦,吾同個d人玩就得,呢個想法好奇怪。

子爵府

人生就是從生活中學習,終於明白好好,大家不用再辛苦

珍珠宮

畀面勳章

正常, 要試過才知自己最需要什麼

珍珠宮

畀面勳章

正常, 要試過才知自己最需要什麼

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

pomanlife 發表於 19-1-23 21:43
我自己都有同感,入左心水學校又如何,原來個小朋友都唔係讀書既材料
...

我都係,其實大女一直好夠運,要入乜就有乜,唔使點煩,要入育嬰園比入小學更難,都比佢入到,育嬰園入幼稚園唔使IN,直升返幼稚園,到小學入到誇區心儀,但其實佢唔係讀書材料,只係一直夠運,反而細女冇乜運,只係一直拉住家姐衫尾入到,一直跟住家姐育嬰園、幼稚園、小學,但其實阿妹醒過家姐,D人話夠運仲好,有運搭夠,我好明白讀書講天份,我本身讀書唔叻,知讀書辛苦,人地輕鬆讀完去玩,我讀十次都唔識

認同樓主,學習態度重要過入到名校,我一直都話小朋友Play Hard, Work Smart

水晶宮

唔緊要,起碼你試過了,唔會有機會比自己後悔,錢可以再揾。

侯爵府

係呀,目的其實都係為咗可以讀港大,中大,科大啫。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bongbongmum 發表於 19-1-24 09:43
我都有同感, 苦心經營, 以為得到了最好/最適合, 最終發現根本有d野唔係自己可以控制, 做媽媽最無奈莫過於 ...

反而識啲冇做孟母派位又隨遇而安既,小朋友讀書讀得好好

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

theclacheng 發表於 19-1-24 12:07
我都係,其實大女一直好夠運,要入乜就有乜,唔使點煩,要入育嬰園比入小學更難,都比佢入到,育嬰園入幼稚園唔 ...

我都認同你講法,唯有安慰自己個細既一齊入到同一間小學都方便左接送,而且返學時間都算短既,反而升中要睇返揀邊個校網

伯爵府

人總要錯過, 行過先會學懂事情啊~

OKAY丫~ LAST LEAST你現在懂了~

伯爵府

kathau 發表於 19-1-24 10:48
真多謝大家, 過去幾年一直鑽牛角尖, 一直諗: 無搬幾好呢? 讀番本區幾好呢? 攪咁多做咩呢?
真係, 唔試過唔 ...

認同你一句
好多事情係一環扣一環
屋企居住環境對成家人都影響好大
不過我們做父母嘅有能力當然想比最好的仔女
我都發覺自從小朋友上左小學開始咩都以佢地嘅學校為先
大至連個人嘅情緒,小至連生活上嘅活動安排,乜野都以學校的事為重要考慮,不知不覺愈扯愈緊。。

首頁

尾頁

跳至