自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

geesebb 發表於 19-1-23 22:13
我覺得難架, 好似我D細佬甘, 水電煤冇一樣係佢地名, 銀行信全部用e-statement
除左稅單我都唔見佢有咩信
...
稅單係住址證明⋯⋯

子爵府

shine1981 發表於 19-1-23 22:10
我老公都冇銀行戶口,佢現金出糧,一出糧就借我銀行戶口入曬落我度
...

咁keep住唔好申請戶口啦~

子爵府

麟媽媽 發表於 19-1-23 22:08
我都唔明?!填張表又話唔識填,其實去睇醫生都要填呢啲資料,政府只係要你填多一樣戶口資料,簽個名就得 ...

唔好意思我個仔18歲雙失、冇手機冇鋃行戶口佢真係冇住址證明的、之前有學校手冊証明得唔得呢

子爵府

winnielong 發表於 19-1-23 22:15
唔好意思我個仔18歲雙失、冇手機冇鋃行戶口佢真係冇住址證明的、之前有學校手冊証明得唔得呢:p ...

放心,而家唔使啦~

wcpcelia    發表於 19-1-24 15:03

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔好意思我個仔18歲雙失、冇手機冇鋃行戶口佢真係冇住址證明的、之前有學校手冊証明得唔得呢:p ...

咁你有冇住址證明?咁你個仔有冇出世紙啊?證明到你係佢阿媽,用你個住址證明就得㗎喇。其實匯豐可以比18歲以上人士開戶口,無需最低結餘,有冇$200呢?有嘅話你個仔已經可以開個戶口,但只可以用提款咭同網上理財,我仔都係自己去銀行開,咁大個仔要自己識開口問㗎嘛。

caryfox    發表於 19-1-23 22:21

禁止訪問

男爵府

回覆 cibewong 的帖子

有住址唔一定有住址證明,我99以前打工有戶口,差不多十五年無工作,十年前已經cut 咗戶口,佢話費事掛多樣嘢,99出年先65歲。早兩年仲比咗五十萬我老公幫佢袋住話唔好比62知,原來啲$之前一直keep係屋企。PS , 層樓係C6+62名,奶奶真係一個住址證明都冇。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 19-1-23 22:08
我都唔明?!填張表又話唔識填,其實去睇醫生都要填呢啲資料,政府只係要你填多一樣戶口資料,簽個名就得 ...
依家d人真係好煩,張表簡單到小學生都識填,嫌煩未唔好申請law, 水電煤係老公名未補多張關係証明

子爵府

geesebb 發表於 19-1-23 22:13
我覺得難架, 好似我D細佬甘, 水電煤冇一樣係佢地名, 銀行信全部用e-statement
除左稅單我都唔見佢有咩信
...
E statement 都可以print地址

侯爵府

caryfox 發表於 19-1-23 21:52
一個年滿十八歲,通常居港的香港人,一個住址證明,真係咁難⋯⋯

如果用父母既唔難
但佢自己既就要向銀行申請先有
因為依家都係叫你用電子月結單

水晶宮

KarenC 發表於 19-1-23 21:49
http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1439609-20190123.htm?spTabChangeable=0

政府決定,關愛共享 ...

咁咪好多非住港人仕拎

琥珀宮

yvonne818 發表於 19-1-23 21:55
長者未必有,好似我99咁,就係因為咁,我姑仔之前要專登幫佢去銀行開戶口
...

一向無申請生果金?

琥珀宮

yvonne818 發表於 19-1-23 21:55
長者未必有,好似我99咁,就係因為咁,我姑仔之前要專登幫佢去銀行開戶口
...

一向無申請生果金?

琥珀宮

去開個銀行戶口啦,返工出糧要有,遲早都要開!

伯爵府

caryfox 發表於 19-1-23 22:13
我仔十六歲時,見同學仔有自己的提款卡,已經叫我帶佢去開戶,把過年利是錢放入去。
...
你有唔代表人人有,唔通你Caryfox係代表Carrie Lam? 最起碼露宿者冇住址證明同獨居老人都好有困難填表,仲有學生或其他跟父母住的子女很多都冇住址證明,如果唔係真心覺得麻煩應該冇人會嘈,上次派6000又唔見有人嘈

子爵府

木土土 發表於 19-1-23 22:37
去開個銀行戶口啦,返工出糧要有,遲早都要開!

我都好想佢快啲出嚟打工佢自閉在接受訓練中同佢開個戶口咁我係唔係要每個月要郁下佢㗎

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

siufans 發表於 19-1-23 22:26
E statement 都可以print地址

係囉,我都冇戶口簿仔,e-banking度可以印返張statement, 上面有地址架。
Childhood is journey, not a race.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

三國1 發表於 19-1-23 22:24
依家d人真係好煩,張表簡單到小學生都識填,嫌煩未唔好申請law, 水電煤係老公名未補多張關係証明
...

我見到呢d真係想暈!人家比4千銀過你只要填幾隻字都話唔識,要住址證明又話唔知邊度有?!乜都投訴最好速遞落佢個袋,咁而家政府都話唔使住址證明啦,難為要交稅嗰啲,填稅表要寫多鬼咁多,仲要寫支票俾政府呀!

公爵府

好媽媽勳章

cibewong 發表於 19-1-23 21:55
係囉,唔明點解啲人話冇地址證明,就算住劏房都有地址㗎。

租屋,都有租約呀

公爵府

好媽媽勳章

ckktmy 發表於 19-1-23 22:23
回覆 cibewong 的帖子

有住址唔一定有住址證明,我99以前打工有戶口,差不多十五年無工作,十年前已經cut ...

結婚證書證明都冇

首頁
12345...9

尾頁

跳至