自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

話時話張表格我都未見過唔明啲人咁心急做咩一早排隊去攞嘅

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

winnielong 發表於 19-1-23 23:56
話時話張表格我都未見過唔明啲人咁心急做咩一早排隊去攞嘅

根本唔使排隊,上網download 個PDF file 印出黎咪得囉,不過可能好多人話唔識上網,又或者無printer。

琥珀宮

kelkmk 發表於 19-1-23 23:35
我老婆都無,好奇咩?水電煤都係我名,銀行寫娘家,我銀行信都係我老豆度。
...

銀行寫娘家,咪用娘家地址law。

珍珠宮

我係小紅帽 發表於 19-1-23 22:57
我有户口,但無住址證明,問過銀行話要俾50蚊先可以有住址證明。
所以有户口都未必有住址證明
...

住址證明一定要問銀行攞咩?你連手提電話月結單都冇?

珍珠宮

kelkmk 發表於 19-1-23 23:35
我老婆都無,好奇咩?水電煤都係我名,銀行寫娘家,我銀行信都係我老豆度。
...

咁用你嘅住址證明加結婚證書咪係你老婆嘅住址證明囉

琥珀宮

畀面勳章

caryfox 發表於 19-1-23 21:52
一個年滿十八歲,通常居港的香港人,一個住址證明,真係咁難⋯⋯

香港人真係好奇怪,戶口又無,地址證明又無,派錢俾佢地都要俾佢鬧,都唔明派咩

子爵府

caryfox 發表於 19-1-23 22:02
流浪漢和路宿者⋯⋯這類人沒有,不是奇怪事,

但其他呢?⋯⋯家庭主婦 無咩可能 無銀行戶口⋯⋯

我奶奶,居港幾十年,
一直都是家庭主婦,
佢都無住址證明

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

summertown 發表於 19-1-24 00:09
我奶奶,居港幾十年,
一直都是家庭主婦,
佢都無住址證明
上次派的六千元有無攞?

子爵府

我就唔明,開銀行戶口要住址證明,除非連銀行戶口都冇。

都係d 政棍扮為是請命,又掛banner 成功爭取唔使住址證明。

伯爵府

畀面勳章

whyyou 發表於 19-1-24 00:05
咁用你嘅住址證明加結婚證書咪係你老婆嘅住址證明囉

對於一個鐘意搬龍門嘅政府,佢唔寫到明可以嘅嘢都唔可以當係可以。
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

x00_00x 發表於 19-1-23 14:05
我媽媽就無戶口囉~
做家庭主婦唔使戶口出糧,又未到年齡申請生果金又唔使戶口……
可能真係無需要吧~

私己錢呢

珍珠宮

kelkmk 發表於 19-1-24 00:30
對於一個鐘意搬龍門嘅政府,佢唔寫到明可以嘅嘢都唔可以當係可以。

既然咁多憂慮,咁你自己決定申唔申請啦

伯爵府

畀面勳章

木土土 發表於 19-1-24 00:02

呢個我就有啲問啦?咁呢個係屬於通訊地址?定係真係當住址證明?
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

大宅

BKsquare 發表於 19-1-23 23:24
依家係咪無咗兒童銀行戶口呢樣嘢?

我細個時 真係好細個已經有銀行戶口

好似唔係間間有
以前銀行就鍾意你去存錢
依家根本都唔想做窮人生意
反洗黑錢的規則又多

去銀行開戶口煩到嘔

侯爵府

2018復活節勳章

麟媽媽 發表於 19-1-23 22:08
我都唔明?!填張表又話唔識填,其實去睇醫生都要填呢啲資料,政府只係要你填多一樣戶口資料,簽個名就得 ...

可能,大家在不同世界。
我媽一世做家庭主婦,今年八十幾歲,也有戶口。
十八嵗,要工作的,也有戶口出糧,
讀大學,有乜可能冇戶口?
我仔女十四歲已開戶口,學理財。

伯爵府

畀面勳章

whyyou 發表於 19-1-24 00:33
既然咁多憂慮,咁你自己決定申唔申請啦

而家唔使住址證明就梗係去馬啦,本身都諗住轉一張完全唔會用既信用卡既地址,宜家唔洗煩。

侯爵府

2018復活節勳章

木土土 發表於 19-1-24 00:02

呢 d 人,為閙而鬧。

珍珠宮

2024年龍年勳章

whyyou 發表於 19-1-24 00:03
住址證明一定要問銀行攞咩?你連手提電話月結單都冇?

有乜咁出奇,成家人手提電話,都係用我一個人個名。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

麟媽媽 發表於 19-1-23 15:18
點止唔需要住址證明,亦都唔需要戶口資料,會比現金支票呢班大帝,咁都仲有得投訴?不如唔好拎啦。
...

可能要拎住$4千現金拍佢門會好d

Btw, 如果無資格申請左會點?我媽有層樓,差餉過左$4千,我前幾日同佢confirm 左,無佢份,佢自己都知。但今日佢話成班佢年純既人一齊去左填表,仲攪掂晒交埋(明明1/2先申請,我唔知佢班人咁急做咩)

首頁
34567...9

尾頁

跳至