論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

你工人話做多5個月先至唔撈, 又唔係而家唔撈, 你煩咩?

叫佢唔撈之前一個月比封辭職信你, 你一日未收到白紙黑字辭職信, 你都唔洗當佢認真。

唔明你想拎封辭職信去 agent 度為咩。自己工人自己管, 係你而不是 agent 出糧比工人, 而且agent 分分鐘教工人出奇招對付僱主。再講, 有边個老闆或公司會找第三者 管理員工? 我認知的只有 bk 的外傭僱主係會咁。

禁止訪問

水晶宮

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:47
佢第一個星期嚟我已見佢冇乜心機,成日話俾我聽佢個朋友份工好好,打日本人工,僱主成日唔係度,只係清潔 ...

既然你認為留工人在家危險, 你就趁佢未比辭職信你, 你就炒佢。果一個月代通知全 保你一家免受危險, 唔慳得!!

禁止訪問

象牙宮

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:22
工人襯我唔喺度喊住口同我老公講話做多五個月唔做,我應該做啲乜嘢保障返我自己呢?

事緣今朝早我出咗去, ...

合約至几時?
1. 打探佢想法。

2. 開始物色新工人。

曾有工人在我家做年多就說做多几个月就不做。結果, 說服她做 20个月。
(原來是她想賺的錢己夠了)。

保障自己 :
該由第一天, 陌生工人入家門。除了防还要做足簽名/簽收:
休息日, 工資。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

禁止訪問

水晶宮

pinkywyy 發表於 19-1-23 23:55
咁即係其實我炒佢,補一個月通知金比佢,佢寫唔寫嗰封五個月通知辭職信都冇乜用啦?
...

你想炒, 就趁未收到佢封信前炒。
如有封辭職信, 你炒佢就可能有其他考慮。

不是每樣black and white 都對自己有利。

禁止訪問

水晶宮

pinkywyy 發表於 19-1-24 00:05
我就係奇怪1823點解要我叫佢寫封信證明自己嘅意願?

不過1823話佢有機會反咬我四個月通知金,話既然我寫咗 ...

1823比你的意見並不是錯, 只是佢以一個中立的身份比意見去調解僱傭相方的茅盾, 着重僱傭之間的溝通以取得在合情合理合法的共識。

bk jm 的advice, 多站在僱主立場說話, 跟 1823 有出入不為奇。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主:

辭職不是雙方都可一個月通知嗎?
1823講咩呀,寫5個月如提早炒要賠提早既比佢?
咁佢contract是兩年,佢提早走要唔要賠足比你?
講都講唔通啦
不如打去agency度問下
以我理解就唔可能

水晶宮

sasatt 發表於 19-1-28 10:56
辭職不是雙方都可一個月通知嗎?
1823講咩呀,寫5個月如提早炒要賠提早既比佢?
咁佢contract是兩年,佢提早 ...

以樓主記述1823 回覆, 如工人遞辭職信説明5個月之後離職, 僱主冇作任何書面回應, 即表示同意工人提出的離職日期。如僱主在呢個日期前炒工人, 有可能被追討薪金至工人原先提出而又沒被僱主否定的離職日期。

1823係官方熱線, agent 都係靠官方資料來答d 客, 點解僱主揀信 agent 而不信 1823???

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至