自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

複式洋房

pongpig 發表於 19-1-24 07:28
最低要求可以点移民?

Express Entry 30 歲前+單身會最高分
學歷高D又加分
英文好D又加分
如果你可以喺加拿大讀幾年書又加分
真係要睇你而家咩situation ~

複式洋房

bbhappy68 發表於 19-1-24 08:10
D人係咪好早上床訓覺無夜生活

多倫多夜生活係有架~~
市中心有好多西人酒吧
華人區同小韓國又可以唱K
不過凌晨2點後就唔可以賣酒

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

樓主有冇小朋友?

複式洋房

sweethearts812 發表於 19-1-24 08:11
上年working holiday,今年成功申請PR??點做到?
利申:加拿大做緊移民公司

佢地working Holiday 嚟到好快搵到工佢地係一對情侶 一個會計師 一個文員然後考埋 IELTS 再遞 Express Entry 然後咁啱安省提名係有喺express entry 個pool 入面有job offer 嘅人即刻加左600 分 (而express entry 被邀請申請PR 個分只係大概430-460分)所以即刻得左

你喺加拿大邊度呀?

複式洋房

YYZ北極熊 發表於 19-1-24 10:32
佢地working Holiday 嚟到好快搵到工佢地係一對情侶 一個會計師 一個文員然後考埋 IELTS 再遞 Express Ent ...

真係超好彩,我住MB, 我地好多客係BC, ON唔夠分過黎MB申請呀

複式洋房

9157 發表於 19-1-24 09:27
可唔可以講詳細少少你當時移民嘅過程呀?係批咗移民再搵工定,搵咗工先移民呀?

...

其實我老公有加拿大passport 但佢未住過加拿大 我地兩個都係土生土長香港人 又未去過外國讀書
佢膽粗粗話不如離開香港辭工去加拿大闖下 我個陣都未apply 親屬移民

我嗰陣又好鍾意香港份工同間公司 我間公司多倫多都有office 咁我就內部申請 再interview 咁好彩佢肯請我 咁我就可以relocate 拎著temporary working visa 入加拿大 再慢慢apply 親屬移民 (個陣我用express entry 會仲快拎到 因為我D同事半年已經有PR, 我用親屬移民等左一年)

大宅

YYZ北極熊 發表於 19-1-24 05:29
兩年半試過越洋搵工 租樓 買樓 再辭工 再搵工
第1年住喺呢邊簡直想自殺 而家終於同老公 settle左 朋友都多 ...

你住多倫多還好, 我住Alberta, 悶到抽根,好掛住d中國野食,去到Edmonton t and t 覺得完全係天堂

複式洋房

meimeilam 發表於 19-1-24 09:37
我想問下, 呀仔係多倫多讀大學, 會唔會容易 D 申請移民?

絕對會!!!
只要喺呢邊讀大專超過兩年
畢業就可以直接申請work visa 2-3 年
然後申請Express Entry
- 加拿大讀大學加好多分
- 喺加拿大做野超過一年又加分
- 已經搵到工又加分

複式洋房

sts8000 發表於 19-1-24 09:30
移民要求高唔高? 係咪有錢就得, 定一定要有專業技術?

有$ 就應該有好多移民公司搵方法搞掂
但反而我覺得加拿大真係想吸引後生仔過黎交稅做野
唔一定喺要做專業專業嗰D醫生律師
對比我有朋友想移民澳洲 我覺得加拿大易D

禁止訪問

複式洋房

phoebe916 發表於 19-1-24 09:30
認真問,唔多識英文,點同加拿大人溝通? 喺加拿大可以打咩工? 要儲幾多錢先可以捱到頭兩年?
...

唔識英文完全可以生存到
呢邊太多華人 只要你住華人區
做野 食茶餐廳 買餸 飲茶 完全講中文冇問題
所以如果你唔介意咩都做 真係唔會餓死
我朋友2 個人total 賺7萬幾蚊加紙一年(大概40幾萬港紙), 比最低工資高小小
租緊600 幾尺一房地鐵沿線尾站(如果你當中環係多倫多市中心 佢地屋企位置你可以幻想係柴灣)
生活都OK寫意~~

複式洋房

fatchu@home 發表於 19-1-24 09:41
曾經想自殺係咩原因

自殺係誇張左D

- 番工唔習慣 始終唔係本地人 做野係唔同文化
- 冇哂朋友
- 一開始黎住市中心冇買車去華人區有D麻煩 想食個好味茶餐都要轉車搞成個鐘先到

水晶宮

YYZ北極熊 發表於 19-1-24 11:43
自殺係誇張左D

不如你又講下嗰邊既唔好嘢丫

子爵府

YYZ北極熊 發表於 19-1-24 11:43
自殺係誇張左D

點解要離開香港!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mrs_D 發表於 19-1-24 10:50
你住多倫多還好, 我住Alberta, 悶到抽根,好掛住d中國野食,去到Edmonton t and t 覺得完全係天堂
...

Calgary 都有 D 唐人餐館
抱怨只會使人發瘋,
報恩才會使人發奮 ❣

複式洋房

BBgaga 發表於 19-1-24 09:43
2. Who is Terry Fox?

Terry Fox 成日聽人講但我唔知....

複式洋房

Koala_Chu 發表於 19-1-24 10:29
樓主有冇小朋友?

未有呀

男爵府

Terry Fox 係 Marathon of Hope創辦人,佢因為有骨癌而右腳截肢,治療期間見到兒童癌症病人所受苦所以用長跑來籌款,Terry Fox打算跑足加拿大十個省,由Newfoundland開始,但係跑到Ontario時情况惡化被迫退出。
佢死左之後每一年全國都有Terry Fox Run既活動紀念佢,而加拿大既學校通常會响9月舉行,响校園裏面跑幾個圈。

複式洋房

sweethearts812 發表於 19-1-24 10:39
真係超好彩,我住MB, 我地好多客係BC, ON唔夠分過黎MB申請呀

MB 我都未去過呀 我想去睇北極熊!!!

翡翠宮

你係考樓主真偽, 定係sharing?

首頁
12345...19

尾頁

跳至