年假問題想問下全能既bk jm!

露比EE
|
case 1: 年假14日,想2月清但公司更表唔夠人,可以放部份嗎?
case 2: 年假6日,係咪要連住放哂比僱員呢?
_kapo
|
露比EE 發表於 19-1-24 07:29
case 1: 年假14日,想2月清但公司更表唔夠人,可以放部份嗎?
...

1)睇工種,有啲行業要放block leave。如你唔係,應該可以部分放

2)同上

其實最後都係睇你公司點安排
I9528
|
1. 間間公司唔同,有 d 可以一日都唔放人,只補錢
2. 唔關有幾多日大假,大把公司玩嘢,每次放半日 / 2 個鐘2個鐘咁放,陰乾為止
露比EE
|
...

我唔理解依句係咩意思呀?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
露比EE
|
_kapo 發表於 19-1-24 07:38
1)睇工種,有啲行業要放block leave。如你唔係,應該可以部分放

2)同上

但2個case都係2018入職,佢地想2月清哂,比唔到佢地放哂,點算呢?
good_pig
|
...

勞工法例話要連放,但應該自己傾

2, 一年al唔係最少7日?
sunshine0613
|
I9528 發表於 19-1-24 07:52
1. 間間公司唔同,有 d 可以一日都唔放人,只補錢
2. 唔關有幾多日大假,大把公司玩嘢,每次放半日 / 2 個 ...

其實你(1)及(2)答案都不符合勞工例的要求。
sunshine0613
|
露比EE 發表於 19-1-24 08:00
但2個case都係2018入職,佢地想2月清哂,比唔到佢地放哂,點算呢?

按勞工例,首12個月所賺取到AL,是在第十三至廿四個月內的時段放。
你公司政策有沒有列明其他處理方法?
I9528
|
sunshine0613 發表於 19-1-24 08:04
其實你(1)及(2)答案都不符合勞工例的要求。

符唔符合都唔關我事,因為我唔係老板 / hr
只係見識過有公司嘅賤招
露比EE
|
good_pig 發表於 19-1-24 08:01
勞工法例話要連放,但應該自己傾

2, 一年al唔係最少7日?

1) 佢2018年入職,淨11AL, 想係2月放哂,但部門唔夠人,可盡放6日,淨5日再係之後月份放嗎?
2) 依個之前已經放左部份,現淨6日,2月部門唔夠人,可以全部推遲之後月份放返嗎?
露比EE
|
sunshine0613 發表於 19-1-24 08:07
按勞工例,首12個月所賺取到AL,是在第十三至廿四個月內的時段放。
你公司政策有沒有列明其他處理方法?
...

勞工處既意思係咪over 3日既AL,必須要連放呢?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
木土土
|
...

如僱員同意,法例准許僱員可以接受款項代替部分年假,但祇限於超逾10天的年假部分。

最低限度:
Case 1 : 需連續放七天,其餘七天可以分開放(其中最多四天可以以錢代假)

Case 2 : 需連續放三天,其餘三天可以分開放(不可以錢代假)
木土土
|
露比EE 發表於 19-1-24 08:47
勞工處既意思係咪over 3日既AL,必須要連放呢?

No,
年假一至三天,可以全部分開放
年假四天,可以兩天分開放,連續放兩天
年假五天,可以三天分開放,連續放兩天
年假六天,可以三天分開放,連續放三天
年假七天,可以三天分開放,連續放四天

露比EE
|
木土土 發表於 19-1-24 08:57
如僱員同意,法例准許僱員可以接受款項代替部分年假,但祇限於超逾10天的年假部分。

最低限度:

case 1) check左實際大假仲有11日,應該點處理?
case 2) 大假放淨6日,可以1日都唔放嗎?
木土土
|
露比EE 發表於 19-1-24 09:01
case 1) check左實際大假仲有11日,應該點處理?
case 2) 大假放淨6日,可以1日都唔放嗎?
...

唔係以放淨幾多去計,係計原本有幾多年假,全部年假點安排。要睇番之前有無連續放過!
露比EE
|
木土土 發表於 19-1-24 09:04

唔係以放淨幾多去計,係計原本有幾多年假,全部年假點安排。 ...

case 1. 未試過連續放
case 2. 11月連放過
Poyau
|
露比EE 發表於 19-1-24 09:14

Case 1. 剩11日 跟例最少7日要連續放
Poyau
|
露比EE 發表於 19-1-24 09:14

Case 2. 要睇原本多少日假 11月連放多久
1mocha
|
_kapo 發表於 19-1-24 07:38

2)同上

除銀行外,有什麼行業要放block leave?