7個月粥仔

summerbear
|
請問7個月嘅粥仔仲使唔使用濾網整到糊狀?還是已經可以食好綿嘅粥?謝謝!
kissapplegirl
|
summerbear 發表於 19-1-24 08:12
請問7個月嘅粥仔仲使唔使用濾網整到糊狀?還是已經可以食好綿嘅粥?謝謝!
...

因應bb 咀嚼能力就得,試下1/3粥仔留起,2/3濾網整幼,然後所有粥撈番平勻,bb食到就再慢慢不再用濾網
freshrose
|
...

我仔未夠6個月已經可以食好綿的粥,而家7個月已經可以食正常的粥
hoganbaby
|
...

唔洗過濾都可以喇
summerbear
|
freshrose 發表於 19-1-24 08:42

我仔未夠6個月已經可以食好綿的粥,而家7個月已經可以食 ...

咁佢有冇咬㗎?定直接呑?消化倒?謝謝你
freshrose
|
summerbear 發表於 19-1-24 09:12
咁佢有冇咬㗎?定直接呑?消化倒?謝謝你

我仔4個幾月已經識咬野,果時俾生果佢咬,粥仔完全無擔心過,佢4個幾月加固到而家就快7個月,咩都食,未見過消化唔到
puppydingo
|
唔洗啦
我嘅7個月食爛飯
GMIMI
|
我B 5個月, 預備過完年加固, 有什麼要預備嗎?那隻糊仔可以推介?
summerbear
|
puppydingo 發表於 19-1-24 09:43
唔洗啦
我嘅7個月食爛飯

爛飯係咪比大人飯加多d水嚟煲?
puppydingo
|
summerbear 發表於 19-1-24 10:46
爛飯係咪比大人飯加多d水嚟煲?

係呀
開始1:3
我其實無比過粥。
12個月就1:1
summerbear
|
freshrose 發表於 19-1-24 09:36
我仔4個幾月已經識咬野,果時俾生果佢咬,粥仔完全無擔心過,佢4個幾月加固到而家就快7個月,咩都食,未見 ...

粥唔使濾,咁d菜同肉點呢?我之前係用攪拌機搞,宜家應該點整?
summerbear
|
puppydingo 發表於 19-1-24 10:54
係呀
開始1:3
我其實無比過粥。

我都有留意你d回覆,你對孖女好早就食好多嘢喇,勁勁
puppydingo
|
summerbear 發表於 19-1-24 10:56
我都有留意你d回覆,你對孖女好早就食好多嘢喇,勁勁

佢地唔鐘意任何watery無咬口嘅嘢
而家都係。
freshrose
|
回覆 summerbear 的帖子

你小朋友識唔識吞?
我仔已經食左固體差不多3個月, 識吞識咬, D 肉用刀整碎, D 菜切細細位, 無再用攪拌機
summerbear
|
freshrose 發表於 19-1-24 11:33
回覆 summerbear 的帖子

你小朋友識唔識吞?

食咗2個月固,有比過米餅自己揸住食,我見都7個月,想比佢食d有咬口嘅嘢
haha748494
|
我一路都冇幫BB過濾,初試粥仔唔好太杰就OK喇。