自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Applepay 發表於 19-1-24 09:24
可否簡單的,有張香港身分證去登記就得啦。人人有份,連李家誠都有份。夠晒公平。
現在政府浪費很多資源查 ...

同意,行政費都可以全民派錢,點解唔可以好似以前派 6 仟咁呢。

水晶宮

算死草 發表於 19-1-24 10:03
唔係填張表就得,起初又要住址證明,張表又無比人揀無戶口又點,又無講支票去邊到攞,張表扮簡單,填錯左 ...

我好恨填喎,但我有樓放緊租又有退稅, 冇份咋

親子皇帝    發表於 19-1-24 10:21

伯爵府

Applepay 發表於 19-1-24 09:24
可否簡單的,有張香港身分證去登記就得啦。人人有份,連李家誠都有份。夠晒公平。
現在政府浪費很多資源查 ...

个cost仲大……澳門輕鬆年年袋9000……香港港人乞求輪大米……又話税/差餉寬減多过4千冇份……其实啲錢水浸……应该还富於民……人人有份……人在做天在看!

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好似上次派錢咁,上網登記
快靚正

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

馬霸 發表於 19-1-24 10:11
上次都過億啦,吾計通脹

都唔明點解要咁多行政費, 原本政府班人已經有糧出

珍珠宮

好媽媽勳章

幾年前派6千蚊, 好容易就攞到, 皆大歡喜;

今次派4千蚊, 煩到全城鬧爆, 真是大倒退!

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

QY08040408 發表於 19-1-24 09:34
越來越退步,連最基本網上申請都冇,印咁多紙就已經好唔環保啦

印咁多紙真係好唔環保, 又加重郵差負擔, 仲要唔明點解攪咁耐

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我終於明白呢4千真係唔係人人派
呢4千原來唔係政府比你
呢4千其實真係比低收入,有需要人士
只要你證明到自己收入低又無收過其他資助,你就係有需要

子爵府

馬霸 發表於 19-1-24 09:58
行攻費同上次差不多

上次經銀行派,行政費一定冇今次咁甘。

水晶宮

jaycee_mami 發表於 19-1-24 10:19

又要鬧但又要攞 究竟鍾意定唔鍾意

子爵府

AACheungCheung 發表於 19-1-24 10:12
同意,行政費都可以全民派錢,點解唔可以好似以前派 6 仟咁呢。

因為行政費可以自己袋嘛。益都益自己人啦,做乜益你班蟻民?

水晶宮

sasa0208 發表於 19-1-24 10:23
我終於明白呢4千真係唔係人人派
呢4千原來唔係政府比你
呢4千其實真係比低收入,有需要人士

綜緩都唔係個個派啦,唔係老馮比你

水晶宮

jaycee_mami 發表於 19-1-24 10:19

我淨係記得移民n年親戚都尊程返來拎
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

AACheungCheung 發表於 19-1-24 10:12

吾岩數,今次同上次都要行政費。全民派多幾百萬人,條數大好多

水晶宮

馬爾太 發表於 19-1-24 10:25

$20一個
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

算死草 發表於 19-1-24 09:32
有jm話政府已知有29萬人合資格,跟本全部資料都有了,佢比名單出黎都得啦,查到有名咪比戶口佢入囉!
...

係囉,根本揾野嚟搞,不知所謂

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bmuimami 發表於 19-1-24 10:28
我淨係記得移民n年親戚都尊程返來拎

反而我成世係香港只懂交稅嘅乜都無

男爵府

馬爾太 發表於 19-1-24 10:25

上次億幾,今次三億。通脹,人工,租金係合理

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

馬霸 發表於 19-1-24 09:58
行攻費同上次差不多

但受惠得30萬人! 完全唔cost effective
放下自在

男爵府

bmuimami 發表於 19-1-24 10:29
$20一個

上次已經洗佐過億,20元吾岩數

首頁
12345...11

尾頁

跳至