6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆樓主:

https://www.bigbuybaby.com.hk/index.php?route=product/category&path=91_89

https://wonderbabies.com.hk/index.php?route=product/category&path=401_316

或者大家上網查PIGEON 闊口矽膠 母乳實感奶嘴,又可以去專賣嬰兒用品店都會有。

另外有隻便宜版,窄樽身,本來當飲水用,因為都是試試,最後我家的都願意用來飲奶。可能日本版的咀都是軟身,所以我仔肯飲。
https://wonderbabies.com.hk/index.php?route=product/product&path=401_332_458&product_id=3296
但窄口要用奶粉格入奶粉,會容易倒瀉。

別墅

回覆樓主:

我女未滿月就已經唔會喊食奶,半夜都係夾硬抱醒佢食,因為佢唔足月出世驚佢唔夠營養,滿左月已經無同佢飲夜奶。餐餐奶都餵成個鐘,家人個個都覺得好疲累餵佢飲奶/食野。 可能佢出世輕磅,頭3個月都重得好好,但到4個月已經開始重得好慢好慢。。。到依家8個半月都唔夠8kg..最近仲開始愈來愈唔食奶,食得2,3安奶就唔飲有時,食粥又係食一陣就唔想食。 好明白大家既煩惱同壓力。 d 媽媽,健康院成日話佢餓自然會叫/喊, 但真係好多bb唔會囉,咁係咪半日/全日唔喊都唔駛食? 完全理論派根本係未經歷過先講得出。睇住bb唔食又唔重,邊個媽媽會唔擔心

大宅

回覆 Melly 的帖子

終於有人明白我心情。。。唉 我囡仲奀 我囡係足月,但算係早足月,岩岩好,宜加7個月先得15磅。。。我都唔知點好,我囡都係完全唔會喊餓 我試過餓,餓足一日先喊食一兩次 仲要係食少少 唔多成真係唔明點解會咁 我囡都係食兩三安架咋,食到四五安我真係好開心 唉 你講得好好,健康院d姑娘都係咁同我講話餓自然會喊食,仲叫我唔好太緊張,我都有d俾我個囡搞到抑鬱,無經歷過又點會明白果種心痛同苦,都唔知喊左幾多次

別墅

親親田小豬 發表於 19-2-13 23:41
回覆 Melly 的帖子

終於有人明白我心情。。。唉 我囡仲奀 我囡係足月,但算係早足月,岩岩好,宜加7個月先 ...

加油媽媽,妳有好多同路人。

禁止訪問

大宅

Melly 發表於 19-2-13 07:26
我女未滿月就已經唔會喊食奶,半夜都係夾硬抱醒佢食,因為佢唔足月出世驚佢唔夠營養,滿左月已經無同佢飲夜 ...

係,好憎d人冇經歷過就叫你放鬆d啦。

複式洋房

回覆樓主:

星期六帶bb去私家打流感第2針。例牌度高磅重。頭圍同身高係生長線內。但體重嚴重不足。8個月得6.8KG。6個月開始加固,同食2號仔,之後完全無重過。好心痛。醫生叫食番1號仔同加多餐。其實,我唔敢同其他bb比較,但囝囝已經食得比以前好,唔再嘔奶,4奶1固,加1杯水果蓉。唉。點樣先可以肥到。每次掃風,掃住個背脊,摸到d骨。心痛。

大宅

大家有無興趣開個 WhatsApp group 交流下?

大宅

回覆 JJasper 的帖子

媽媽 ,我bb由六個月到宜加7個月都係6.9 都係一樣無重到,但係仲係生長線,你bb係男仔?其實你bb食得好左已經叻叻架啦,你應該開心,我囡反而點都唔食,唉,我都心痛,但係我囡好固執,逼都逼唔到,我每次去健康院我就精神緊張,連我屋企人都擔心我。。。所以你bb肯食就好叻架啦,慢慢黎就會肥反,重點係肯食!

複式洋房

親親田小豬 發表於 19-2-19 18:11

媽媽 ,我bb由六個月到宜加7個月都係6.9 都係一樣無重到,但係仲係生長線,你bb係男 ...

多謝樓主的鼓勵。大家唔好放棄!

子爵府

親親田小豬 發表於 19-2-19 18:11

媽媽 ,我bb由六個月到宜加7個月都係6.9 都係一樣無重到,但係仲係生長線,你bb係男 ...

講得無錯呀,一去健康院就好緊張。

我囡10個月大,上個月磅過都未夠18磅,出世有7.4磅,2個月開始厭奶,差不多6個月開始加固,食2啖就唔食,到成8個幾月先開始食到少少,中途試過有大約2星期食得算幾好,但上星期開始又打回原形,每日整一大餐,食2啖又唔食,迫佢食仲喊得淒涼過乜,我都唔知為咗佢飲食喊過幾多次,BB麵我都煮過,初頭肯食,過2日又唔食,乜嘢餵咗入口,佢含住唔吞,妳都無佢附。唯一肯食就係白麵包,係……佢可以飽肚,但無營養吖嘛。奶最近肯食,不過每次都要攪好耐,又要開電視,又要用一隻手揸住玩具氹,我仲有個大要照顧,我覺得自己好快入青山

複式洋房

親親田小豬 發表於 19-2-19 18:07
大家有無興趣開個 WhatsApp group 交流下?

想join! Bb 差不多4個月大 開始厭奶左幾個星期

大宅

回覆 elkykit 的帖子

媽媽,有無人幫下你手凑,你仲要凑兩個,壓力一定仲大仲辛苦,不如搵人搵下你,你心情會放鬆d,同埋自己一個容易亂諗野。我囡都好瘦。。。抱上手就唔開心。。。越大越拉高個人,更瘦。。。搞到人地話我無俾飽飯我囡食,唔識凑

大宅

回覆 Mowingki 的帖子

希望你bb厭奶期快d過,唔會好似我地咁🙏🙏 你bb有無重? 有重就唔使太擔心

子爵府

親親田小豬 發表於 19-2-21 09:53

媽媽,有無人幫下你手凑,你仲要凑兩個,壓力一定仲大仲辛苦,不如搵人搵下你,你心 ...

間中婆婆會嚟吓,不過無人餵得掂細B,每次掃風摸到背後啲骨就想 自問廚藝唔差,家姐由4個月大開始就比健康院要求控制體重(經常面臨超重),現在細B食唔晒嘅嘢,家姐都會執手尾,仲邊食邊嗌好味,都總算安慰

子爵府

回覆樓主:

餵咗45分鐘先食咗4啖,由第一啖已經開始含住,現在口入面嗰啖含咗半個鐘,我啲眼淚又忍唔住流,日日都係咁,好氣餒 今朝6點食咗奶到而加都唔肯食,已經足足5個半鐘

大宅

呢點證明左一樣野就係每個bb都唔同,有d bb大食,有d bb細食,正如你大女食得多,細b食得少,有人肥有人瘦 我都係成日咁安慰自己 我囡係瘦又細食的果類人

子爵府

親親田小豬 發表於 19-2-21 18:43

呢點證明左一樣野就係每個bb都唔同,有d bb大食,有d bb細食,正如你大女食得多,細b ...

係,我都知,我都明!但係見到佢啲骨真係好想佢食吓嘢

大宅

係呀,有時bb好多個鐘唔食,個心情真係好煎熬... 我完全體會,明白,因為我囡超過10個鐘唔食。。。我唯有逼她飲水 怕她脫水如果餵左少少唔食,就唯有等下一餐,一係就慢慢tum 一個餵一個tum 應該食多少少,如果都唔食喊的話就唯有等下一餐 逼得多驚bb更加討厭食。。。媽媽 一齊加油 因爲我囡都係咁 如果你唔開心既時候,諗下我 哈哈 有人同你一齊面對一個都係唔肯食野既bb

子爵府

親親田小豬 發表於 19-2-21 18:57

係呀,有時bb好多個鐘唔食,個心情真係好煎熬... 我完全體會,明白,因為我囡超過10 ...

好,多謝妳

首頁

尾頁

跳至