自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

九成九討論 band one中學 ,嗰邊個個都係問band1邊間好 ,自問仔仔唔係band1但係band2同band3嘅小朋友都應該要揀學校點解冇人問? 同埋又有一個低能問題,個個都話駁高一線 ,例如band3上band2, band2上band1, 就算上到去根本唔係嗰個level,會唔會讀得好辛苦 ?年年包底小朋友咪冇曬自信

其實我都係想了解下唔係針對其他家長嘅言論, band2頭上band1尾 其實有冇機會跟到?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

我都是覺得無乜傾Band2,好少資訊
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

Ek同潮版其實差不多
大家來來去去都係討論band 1
如果ek改為按校網去分類
觀看性應該好唔同

回返樓主
我覺得駁高一線真係幾冒險
好多能力弱既學生,幸運地入到band 1
但分配到保底班
佢地心裡唔好受之餘,更會打擊學習信心
不過網上言論實係話冒險啲好
因為小朋友係咪讀書材料,真係要到高中先知

寧做差既名校生,不做叻既寶校生

JD930    發表於 19-1-24 14:12

子爵府

heidys 發表於 19-1-24 10:13
我都是覺得無乜傾Band2,好少資訊

其實我都有發個貼不過冇乜人應我

currypru    發表於 19-1-24 12:04

子爵府

yurijm 發表於 19-1-24 10:21
Ek同潮版其實差不多
大家來來去去都係討論band 1
如果ek改為按校網去分類

按校網好喎 又方便家長去睇學校同分析,希望版主會睇到你建議

子爵府

讀書真係無得勉強的,我仔同學情況係band1尾上band1頭的都讀得超辛苦,成績長期處於末段,那麼小孩還會有自信嗎?

子爵府

happy+ 發表於 19-1-24 10:27
讀書真係無得勉強的,我仔同學情況係band1尾上band1頭的都讀得超辛苦,成績長期處於末段,那麼小孩還會有自 ...

相信呢位小朋友應該好大壓力

大宅

回覆樓主:

支持分校網!
同埋band 2同band 3真係好少資料可參考!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 10:06
九成九討論 band one中學 ,嗰邊個個都係問band1邊間好 ,自問仔仔唔係band1但係band2同band3嘅小朋友都應 ...

我覺得跟晤跟得上進度,取決於學生的資質及學習態度,如果你子女有自動温習、做功課的習慣,就會易跟得上。

JD930    發表於 19-1-24 14:13
學會放下    發表於 19-1-24 12:35
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

wawaliluk 發表於 19-1-24 10:32
我覺得跟晤跟得上進度,取決於學生的資質及學習態度,如果你子女有自動温習、做功課的習慣,就會易跟得上 ...

但係如果讀開中文小學嘅小朋友突然間上英中 英文底又唔係咁好應該難跟上

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

我都煩惱緊,點幫個band 2 細仔.... 早早轉校 (直屬係band 1),定係隨得佢直升...
我覺得d人好離地,真係讀到間DSE成績好d嘅學校,就等於自己嗰件都會有好成績?
好成績但辛苦,咁又有乜好處呢?!

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

升小都係, ek個個post都係名校名咁

子爵府

Pollyowen 發表於 19-1-24 10:35
升小都係, ek個個post都係名校名咁

小學就變咗個個睇升中派位

小學同中學有唔同因為可以駁,但係中學始終分banding 所以情況有啲唔同

子爵府

小曳人 發表於 19-1-24 10:34
我都煩惱緊,點幫個band 2 細仔.... 早早轉校 (直屬係band 1),定係隨得佢直升...
我覺得d人好離地,真係讀 ...

你意思係仔仔而家已經讀緊B1中學?

男爵府

係EK 果邊, 仲要大部分小朋友都好叻同B1甘....

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 10:33
但係如果讀開中文小學嘅小朋友突然間上英中 英文底又唔係咁好應該難跟上
...

中一課程英文及其他科目(英文書)唔會太深,好快會跟到。
如果入到,家長又咁擔心,就暑假補英文。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

我發覺D band1頭名校仲有一個策略谷學生,就係出D超深既卷,等班學生覚得自己好不足,跟住就出去補習求救。

珍珠宮

~緣~ 發表於 19-1-24 10:06
九成九討論 band one中學 ,嗰邊個個都係問band1邊間好 ,自問仔仔唔係band1但係band2同band3嘅小朋友都應 ...

吾知甘理解岩吾岩,通常band1生家長比較緊張小朋友學業,上EK交流自然多,band2/3都吾系無人分亨,不過小d,有時band2/3分界又吾明顯,博高一線既話博多一格,如band1B博1A亦可以的,博多二格都吾好,當您仔女年年驚要留班,日日追成績,自信心會大受打擊

幪面超人    發表於 19-1-24 14:37
幪面超人    發表於 19-1-24 14:36

子爵府

venus2014 發表於 19-1-24 10:41
係EK 果邊, 仲要大部分小朋友都好叻同B1甘....

係呀~我都覺得有咁嘅感覺 其實睇返學校分佈,全香港應該band3學生佔最多 跟住band1 band2係雙若

珍珠宮

BK Milk勳章

係, 我都有疑問, 個個都想入Band 1咩? 可能係, 但我唔係, 就係怕個囡讀唔上... 現小五, 暫時Band 2頭

首頁
12345...11

尾頁

跳至