自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 10:06
九成九討論 band one中學 ,嗰邊個個都係問band1邊間好 ,自問仔仔唔係band1但係band2同band3嘅小朋友都應 ...

我覺得跟晤跟得上進度,取決於學生的資質及學習態度,如果你子女有自動温習、做功課的習慣,就會易跟得上。

JD930    發表於 19-1-24 14:13
學會放下    發表於 19-1-24 12:35
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 10:33
但係如果讀開中文小學嘅小朋友突然間上英中 英文底又唔係咁好應該難跟上
...

中一課程英文及其他科目(英文書)唔會太深,好快會跟到。
如果入到,家長又咁擔心,就暑假補英文。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

venus2014 發表於 19-1-24 10:41
係EK 果邊, 仲要大部分小朋友都好叻同B1甘....

或者可以咁講,多band1家長係果度發言,所以你會覺得ek變成band1學生區。

公爵府

yaya_c 發表於 19-1-24 10:45
英文唔好就唔好揀英中了, 上到去差不多全科變晒英文, 上堂都唔明老師講乜, 只會越讀越無心機.

可以揀有開 ...

除非係band1頭或神校,band1C 中一開學老師並不是以全英教學的。

公爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 10:50
其實初頭我都諗住揀英文中學,臨交表之前嗰日 都係諗清楚揀返中中

中中亦有好學校,我果區有間中中呢幾年學生Dse成績優異,睇到間學校辦得越來越好。

公爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 10:54
主要係怕小朋友成日包尾搞到乜嘢自信心都冇曬,越讀越冇心機

小學成績好,並不代表中學成績繼續好
數理化這些科目是考理解力,死讀冇用。

公爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 10:58
所以我都睇下校風同埋老師有冇心教學,見有啲學校係雙班主任又或者會拔尖補底 好過淨係專注精英班
...

校風可向朋友打聽,老師有冇心教學就較難知清楚。
揀一間近呢3年Dse成績上升緊嘅學校,較為容易查到。
其實閰間B1學校都有拔尖補底,同時亦會為精英班趨谷,呢2樣野係冇衝突。

首頁

尾頁

跳至