自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

wawaliluk 發表於 19-1-24 10:41
中一課程英文及其他科目(英文書)唔會太深,好快會跟到。
如果入到,家長又咁擔心,就暑假補英文。
...

真架~ 老實講我真係好擔心不過聽完你咁講好似個心又舒服啲

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

venus2014 發表於 19-1-24 10:41
係EK 果邊, 仲要大部分小朋友都好叻同B1甘....

或者可以咁講,多band1家長係果度發言,所以你會覺得ek變成band1學生區。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

happy+ 發表於 19-1-24 10:42
我發覺D band1頭名校仲有一個策略谷學生,就係出D超深既卷,等班學生覚得自己好不足,跟住就出去補習求救。 ...

系都唔奇

男爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 10:33
但係如果讀開中文小學嘅小朋友突然間上英中 英文底又唔係咁好應該難跟上
...

英文唔好就唔好揀英中了, 上到去差不多全科變晒英文, 上堂都唔明老師講乜, 只會越讀越無心機.

可以揀有開英文班既中中, 小朋友讀讀下跟得上, 自然會編入英文班.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實你開帖問,知就有人答
B1校,全港家長都會留意,自然人流多
B23校,如果係地區校,識嘅人自然會少呀。自然少回應了

我係負責睇升中版嘅,都會向管理團隊反映,睇下加個tab(好似旅遊、二手做法)會唔會太難,ok都可以考慮呀。我知佢地都有d新設計,不過可能要耐心等一等了

子爵府

siujanjan 發表於 19-1-24 10:43
係, 我都有疑問, 個個都想入Band 1咩? 可能係, 但我唔係, 就係怕個囡讀唔上... 現小五, 暫時Band 2頭 ...

而家小五應該要開始留意中學

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 10:06
九成九討論 band one中學 ,嗰邊個個都係問band1邊間好 ,自問仔仔唔係band1但係band2同band3嘅小朋友都應 ...

搏高一線,係意思如果b2中,可搏間b2頭/b1尾,而唔係搏到最港最top呀
不少家長都主張揀適合的

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 10:46
其實你開帖問,知就有人答
B1校,全港家長都會留意,自然人流多
B23校,如果係地區校,識嘅人自然會少呀。 ...

我問嗰間都算出名B2(文理書院九龍)但係冇人應我

公爵府

早幾年生源不足,整體學生係上移,所以建議睇高一綫係正常。但呢幾年要小心,中一開始較以往多學生,家長要衡量風險,睇高一綫有風險。
至於討論非band one 較無熱烈亦正常,但其實問band 2 or 3 都會有人答,只係討論無咁熱烈而已。

子爵府

回覆樓主:

嗰邊個個都當自己個小朋友係人中龍,讀唔到band 1中就冇晒人生意義。

再講,嗰邊啲料好多都錯嘅。攞住啲所謂"數據"就當聖旨。但讀過統計學都知,你想要咩結果就用咩數據去支持,所以千祈唔好信。

公爵府

yaya_c 發表於 19-1-24 10:45
英文唔好就唔好揀英中了, 上到去差不多全科變晒英文, 上堂都唔明老師講乜, 只會越讀越無心機.

可以揀有開 ...

除非係band1頭或神校,band1C 中一開學老師並不是以全英教學的。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

yaya_c 發表於 19-1-24 10:45

可以揀有開 ...

其實初頭我都諗住揀英文中學,臨交表之前嗰日 都係諗清楚揀返中中

王國長老

Pollyowen 發表於 19-1-24 10:35
升小都係, ek個個post都係名校名咁

都會間中有同區討論,如95網點排,34網乙2點揀好
不過的確少獨立一間地區學校討論,我之前都做過資料搜集,有d區嘅討論真係少得緊要!如大埔北區離島,南區都少
最多港島北,油尖旺,沙田荃灣
咁家長唔黎傾,我都無辦法呀

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 10:48
搏高一線,係意思如果b2中,可搏間b2頭/b1尾,而唔係搏到最港最top呀
不少家長都主張揀適合的
...

b2中上b1尾其實小朋友跟唔跟到?老師都有講我小朋友係2a ,到最後我冇搏1C學校,兩間自行都係簡2a

子爵府

angiehouse 發表於 19-1-24 10:42

吾知甘理解岩吾岩,通常band1生家長比較緊張小朋友學業 ...

我唔覺佢哋緊張小朋友學業喎!係緊張嘅就唔會發晒矛咁非band1不入!入到要小朋友痛苦6年真係佢嘅心願?

老實講,我覺得佢哋只係要面,唔輸得。點解人哋人佢嗰個唔得!又唔諗吓資質同家庭教育不盡相同,心心嚟做乜?

子爵府

藍尾巴 發表於 19-1-24 10:48
其實band2頭上band1尾係可以跟到,不過就算跟唔到(本人),即使年年包尾,考CE都夠分去band2/3升中6,差唔 ...

主要係怕小朋友成日包尾搞到乜嘢自信心都冇曬,越讀越冇心機

公爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 10:50
其實初頭我都諗住揀英文中學,臨交表之前嗰日 都係諗清楚揀返中中

中中亦有好學校,我果區有間中中呢幾年學生Dse成績優異,睇到間學校辦得越來越好。

公爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 10:54
主要係怕小朋友成日包尾搞到乜嘢自信心都冇曬,越讀越冇心機

小學成績好,並不代表中學成績繼續好
數理化這些科目是考理解力,死讀冇用。

子爵府

wawaliluk 發表於 19-1-24 10:54
中中亦有好學校,我果區有間中中呢幾年學生Dse成績優異,睇到間學校辦得越來越好。
...

所以我都睇下校風同埋老師有冇心教學,見有啲學校係雙班主任又或者會拔尖補底 好過淨係專注精英班

首頁
12345...11

尾頁

跳至