自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

子爵府

馬爾太 發表於 19-1-24 10:53
我唔覺佢哋緊張小朋友學業喎!係緊張嘅就唔會發晒矛咁非band1不入!入到要小朋友痛苦6年真係佢嘅心願?

...

有D人真係覚得著名校校服好緊要,都唔考慮間學校是否適合。

珍珠宮

環保接龍勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 10:06
九成九討論 band one中學 ,嗰邊個個都係問band1邊間好 ,自問仔仔唔係band1但係band2同band3嘅小朋友都應 ...

我算係ek䈬咁耐嘅外星人, 嗰度文化係咁, 有D料係好實用, 其他嘅自行消化及分析, 揀中學一定要啱自己小朋友程度, 及適合性格先能培養到青春期小孩的自信, 唔好盲目跟從banding高嘅中學, 以為6年後一定入到3大, 一定會做狀元。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

畀面勳章

我都覺好難揾到d b2的資訊

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

馬爾太 發表於 19-1-24 10:49
嗰邊個個都當自己個小朋友係人中龍,讀唔到band 1中就冇晒人生意義。

再講,嗰邊啲料好多都錯嘅。攞住啲所 ...

同意數字可manipulate,但不能無中生有
正如公開試入u率,真係好多學校玩數字玩語言偽術。例如many of our students.......in which 50% got offer from HKU CU HKUST
唔識嘅咪俾佢滾,以為真係一半人入3大,其實只係「many」中嘅一半,咩叫many先?真係天知!

為反而反嘅咪叫虐兒網囉,話人變態只識睇數字囉。咁比較唔拎absolute 數據點比呀,比3個關愛vs5個關愛咩

除左數據仲有好多野傾架,高中點安排選科,直屬龍校升裡安排,體藝課外活動,交通食飯.....睇下家長有無心留意啫

子爵府

gracelam 發表於 19-1-24 11:01
我算係ek䈬咁耐嘅外星人, 嗰度文化係咁, 有D料係好實用, 其他嘅自行消化及分析, 揀中學一定要啱自己小朋友 ...

我都係咁諗 ,最緊要程度適合不過有時小學老師又會為保升中百分比而不可靠, 所以揀學校 好靠有該校家長分享就最好

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 10:58
所以我都睇下校風同埋老師有冇心教學,見有啲學校係雙班主任又或者會拔尖補底 好過淨係專注精英班
...

校風可向朋友打聽,老師有冇心教學就較難知清楚。
揀一間近呢3年Dse成績上升緊嘅學校,較為容易查到。
其實閰間B1學校都有拔尖補底,同時亦會為精英班趨谷,呢2樣野係冇衝突。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 10:49
我問嗰間都算出名B2(文理書院九龍)但係冇人應我

可以試下用search功能。有時咁岩無識答嘅家長在線,個帖就會沉。但以往答左嘅資料仲會有參考價值的

子爵府

wawaliluk 發表於 19-1-24 11:07
校風可向朋友打聽,老師有冇心教學就較難知清楚。
揀一間近呢3年Dse成績上升緊嘅學校,較為容易查到。
其 ...

有呀,周圍問人同埋我都幾變態親食lunch嘅時候去嗰間中學企喺條街度睇啲學生放lunch 或者放學再行埋去附近 商場睇下啲學生嘅行為

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 11:08
可以試下用search功能。有時咁岩無識答嘅家長在線,個帖就會沉。但以往答左嘅資料仲會有參考價值的 ...

其實啲資料我已經睇完又睇

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 11:08
可以試下用search功能。有時咁岩無識答嘅家長在線,個帖就會沉。但以往答左嘅資料仲會有參考價值的 ...

同埋呢間學校好少人討論 話因為佢冇數據可以估佢係乜嘢banding,嗰啲貼都已經係幾年前

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 10:52
都會間中有同區討論,如95網點排,34網乙2點揀好
不過的確少獨立一間地區學校討論,我之前都做過資料搜集 ...
可能佢地冇上網睇ek/bk

珍珠宮

馬爾太 發表於 19-1-24 10:53
我唔覺佢哋緊張小朋友學業喎!係緊張嘅就唔會發晒矛咁非band1不入!入到要小朋友痛苦6年真係佢嘅心願?

...

您有無理解錯,我話一般band1生家長緊張學業,未會多d分享囉,自然多band1資料,吾系指band2要博高幾格去babd1果d 情況

禁止訪問

伯爵府

藍尾巴 發表於 19-1-24 10:48
其實band2頭上band1尾係可以跟到,不過就算跟唔到(本人),即使年年包尾,考CE都夠分去band2/3升中6,差唔 ...

其實係邊度睇到學校係band 幾?

禁止訪問

子爵府

IloveJJ 發表於 19-1-24 11:13
話分兩頭。
因為上EK既,都係比較緊張學業既家長,而小學既細路,其實有家長督導,成績都人一唔會差,好多 ...

你都分析得好啱但係其實有啲小朋友真係努力 讀書但係都讀唔上咁可能會跌落band2尾或者band3 ,做媽媽嘅都希望自己仔女讀唔成書都唔好學壞,希望揀一間校風好嘅band2或者band3

男爵府

wawaliluk 發表於 19-1-24 10:45
或者可以咁講,多band1家長係果度發言,所以你會覺得ek變成band1學生區。

可能係啦, 攪到我呢個B2媽, 唔多敢係果邊出聲....

大宅

~緣~ 發表於 19-1-24 10:58
所以我都睇下校風同埋老師有冇心教學,見有啲學校係雙班主任又或者會拔尖補底 好過淨係專注精英班
...

而家好多中學都係將資源集中投放係精英班,為保學校留住, 呢個都可以理解

水晶宮

0710bb 發表於 19-1-24 10:31
支持分校網!
同埋band 2同band 3真係好少資料可參考!

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 10:46
其實你開帖問,知就有人答
B1校,全港家長都會留意,自然人流多
B23校,如果係地區校,識嘅人自然會少呀。 ...

唔好咁耐,最緊要快,我仔都係今屆升中呀

首頁
12345...11

尾頁

跳至