自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實同我地細個一樣,都係話2博過一級,不過唔係bans 2博band 1咁大跨度囉,基本上每個band都分3等,頭中尾,band 2中可博band 2頭,真係博到都唔會讀得太辛苦。
但band 2頭博band 1尾要留意英文問題,如果小朋友英文偏差讀英中會好辛苦,但為所有野都要串字,講真,如果當年的係讀中文ge話好多科都唔會讀得比較攰,剩係bio已2經2好好ge例子,中文一定識寫大動脈,英文要串字,串錯一個字當你錯

至於band 2 band 3少人討論應該係因為入依啲唔需要大多策略計劃,同時唔會有區外人同本區人爭,問班主任基本上都知粗區依啲學校ge情況去填志願

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 11:28
如果響條街突然間截住個學生嚟問會唔會好突然呢

你不如去名校secret問下,睇下問唔問到

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 10:06
九成九討論 band one中學 ,嗰邊個個都係問band1邊間好 ,自問仔仔唔係band1但係band2同band3嘅小朋友都應 ...

EK係討論區, 多人關注的自然多人討論, 即係b1家長係果版佔大多數, 所以成版都係.

子爵府

cmchang0927 發表於 19-1-24 11:45

不會

thx

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

cmchang0927 發表於 19-1-24 11:45

不會

你囡個間點同呀!神級中嘅神級

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

~緣~ 發表於 19-1-24 11:28
如果響條街突然間截住個學生嚟問會唔會好突然呢

我個仔話我知, 佢真係試過係條街比人截住問佢讀邊間學校, 佢以為自己做錯野, UP左隔離果間學校

winladyship    發表於 19-1-24 15:39

子爵府

lokyan0901 發表於 19-1-24 11:53
其實同我地細個一樣,都係話2博過一級,不過唔係bans 2博band 1咁大跨度囉,基本上每個band都分3等,頭中尾 ...

如果受歡迎嘅band2填咗乙1,甘乙2 就唔可以填 間熱門, 所以填表真係好煩,啱啱先玩完自行而家已經開始諗定統一,有時都發覺係咪我自己太緊張

男爵府

bb560 發表於 19-1-24 11:57
你囡個間點同呀!神級中嘅神級

不是啦,都是一間學校 問吓唔駛怕醜的.那次我女回校活動,剛巧中一面試,好多家長在巴士站碰到學生也會問吓學校情況.我D friends就自行交表時捉住D學生問...

子爵府

Rainy 發表於 19-1-24 11:59
我個仔話我知, 佢真係試過係條街比人截住問佢讀邊間學校, 佢以為自己做錯野, UP左隔離果間學校
...

你個仔好精、好搞笑

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bb560 發表於 19-1-24 11:54
你不如去名校secret問下,睇下問唔問到

嘩,果度仲嚇死你。唔知幾多真幾多假,仲要大量憤世嫉俗青年粗口橫飛(我唔介意講粗口,但講野負下責任俾d尊重好wor)

男爵府

我嗰區都無咩人開post, 有人開問都無人留言。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

EK真係唔好亂咁入..........好打擊親子關係

公爵府

其實學校咩banding / 取向好多時可以從英文為教學語言嘅科目去估計。簡單而言,全英的是band 1, 然後初中越多科/ 班 用英文越高banding.
如果佢只係一班全英,其他全中,好明顯係谷精英班。
至於校風,通常自己區嘅都大概知道。如果揀跨區學校其實可以考慮喺自由呢邊問。ek 嗰邊喺數據/策略上係好勁,值得參考。但是否睇高一綫,咩學校適合,呢d 就真係做家長先知自己小朋友。討論區嘅嘢一定只係參考,係資料來源之一。
至於分區做討論,其實未必係好。反正有咩可以用search function.

公爵府

...

咁搞笑。我仔都話lunch 時見過有人問佢學校嘅同學 :)

子爵府

Isaacymom 發表於 19-1-24 12:09
EK真係唔好亂咁入..........好打擊親子關係

我都係搵學校先過去睇

琥珀宮

~緣~ 發表於 19-1-24 10:42
係呀~我都覺得有咁嘅感覺 其實睇返學校分佈,全香港應該band3學生佔最多 跟住band1 band2係雙若 ...

EK係家長睇,band 3 學生多,唔等於比例上band 3 家長多上EK

Band 1 學生家長睇EK
Band 3 學生家長睇EK

我覺得係前者多好多

子爵府

木土土 發表於 19-1-24 12:18
EK係家長睇,band 3 學生多,唔等於比例上band 3 家長多上EK

Band 1 學生家長睇EK

就係覺嗰邊多band one家長, 不過我相信band2同band3嘅家長都關心自己嘅仔女嘅

侯爵府

回覆樓主:

我無睇ek,問資料我會喺fb 去返自己嗰區個gp問,因為人流多回覆快,上ek 多數係家長,但fb除左有家長,仲有機會有舊生甚至讀緊嘅學生答到我,資料會更準確

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

IloveJJ 發表於 19-1-24 11:13
話分兩頭。
因為上EK既,都係比較緊張學業既家長,而小學既細路,其實有家長督導,成績都人一唔會差,好多 ...
我唔係 "個個" 之一.

自行同 banding 一間, 低少少一間, 另一間根本係我囡心儀既, 真係無睇高一線.

我剩係講左佢要入依家呢間中學, 就要自己負責, 學校列出黎既要求要達標, 否則係唔會同佢報.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁
34567...11

尾頁

跳至