自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

gigi1227 發表於 19-1-24 14:34
我都係今年升中的家長,

最終係揀一間小朋友的程度而佢又想入的報名

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 12:37
Fb好多「有心人」架,而且90%人都係新手家長,好易中伏,總之小心啦。
我親戚幾年前入小一,我八卦入左兩 ...
之前我都有睇個 d fb group, 見到有小學同校家長亂答人, 仲教人 DSE 點計分...........話係 ABCDE............我見到眼都突, 依家仲係 AL 年代? 個家長畀我篤爆老點跟手退 group.

係 ek 唔少老點王, 有時真係唔想出手, 迫到我出手但又唔覆我喎

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 10:06
九成九討論 band one中學 ,嗰邊個個都係問band1邊間好 ,自問仔仔唔係band1但係band2同band3嘅小朋友都應 ...

好坦白講,我會睇小朋友能力.駁高一線,好睇小朋友性格.如果佢好勝又谷得,可以一試.相反的話,揀同自己level差唔多嘅中學好d.下下包底,會失去自信.
b2頭上b1尾,努力d一定跟到,重點係小朋友

珍珠宮

環保接龍勳章

miriam 發表於 19-1-24 14:56
係 EK 唔係 "個個" 都係一樣, 咁樣講惹人誤會

當有一堆人附和緊名中好, 名中令小朋友眼界大開, 名中讀書氣氛好, 名中同學父母網絡點同地區中學比, bla bla bla...嘩!! 我呢D路人甲當然唔會去搭訕, 去撩交嗌咩

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

gracelam 發表於 19-1-24 15:11

當有一堆人附和緊名中好, 名中令小朋友眼界大開, 名中讀書 ...
我會死入去將個風盡我所能吹左唔知去邊個山頭度, 吹唔到就算

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

小曳人 發表於 19-1-24 14:43
仔仔讀小學,佢學校有直屬band 1 頭中學
如果以佢e+嘅成績 (B2A-B),佢第時日子會好慘....
...

男仔比女仔個變數比較大因為女仔早熟所以小學通常頭幾名都係女仔,去到中學男仔開咗竅就會發力所以唔需要咁快決定住

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

小曳人 發表於 19-1-24 10:34
我都煩惱緊,點幫個band 2 細仔.... 早早轉校 (直屬係band 1),定係隨得佢直升...
我覺得d人好離地,真係讀 ...

除咗直上,仲可考直資
又或到時轉區,去返本區但校風較好嘅B2~

小曳人    發表於 19-1-25 07:47

子爵府

紫翹 發表於 19-1-24 12:55
其實都唔知點睇老師有無愛心. 我仔小五, 今年睇左幾間, 佢鍾意果間, 其實我都幾鍾意, 以為係B1尾, 點知原 ...

要同啲老師傾下偈,睇下佢哋嘅眼神同口吻,曾經我個仔好想去某一間學校,坊間口碑都唔錯但係去同個學生淨係講一兩句嘢,老師就即刻衝埋嚟否定佢哋,跟住仲要聽住我哋講野, 嗰刻我見到嗰兩個女同學面色都變埋,好似驚死學生講錯嘢,呢間學校令到我第一印象感覺唔係咁好,跟住我再問老師學校啲英文程度方面,佢好似嫌我煩,嗰刻我即刻唔會考慮呢間學

子爵府

~緣~ 發表於 19-1-24 16:10
要同啲老師傾下偈,睇下佢哋嘅眼神同口吻,曾經我個仔好想去某一間學校,坊間口碑都唔錯但係去同個學生淨 ...

仲要只係問下午餐去邊度食,功課量方面,其實好小事我唔知點解老師咁緊張

珍珠宮

~緣~ 發表於 19-1-24 13:52
我地兩仔乸話題日日都響度商量緊邊間學校好

咁老師同佢點傾?有咩建議俾佢?

大宅

IloveJJ 發表於 19-1-24 12:49
一啲啲學校喳!我哋嗰區間B2,唔係剩係精英班,又唔係剩係高年級先出來幫手。我都同時聽到精英班讚學校,普 ...

當然我個區b2同b3都睇過先會甘講
大家吾同路線, 我自己知自己個件吾係精英, 反而我著重校風多, 拔尖對我家個件無用

子爵府

親子王國15週年勳章

唔係吖,我都見好多人講 Band 2(尤其基崇、聖道迦南),Band 3 就真係少 d,可能都知小朋友唔係讀書材料,冇乜顧慮,隨心填表。Band 2 搏高一線係父母接受唔到自己仔女唔係 Band 1 料,又或者校網 d Band 2 係中中,個小朋友係英文人,入呢 d 學校一定死得更快。Band 3 想搏高一線無非都係想入間校風好又會顧下成績嘅學校。Band 1 班家長,大部份都係心繫成績升中,自然會緊張得多,論壇見到佢地嘅機會都更多。

BTW,小學成績真係唔代表中學往後如何。我有兩個女仔同學,一個年年考第一,科科 100 咁濟,上到中學天外有天,成績冇以前咁出色,本來想讀醫科,但都退而求其次。另一個同學,幾乎年年考下游,好彩入到同一間中學,突然成績爆發,而且又參加學校嘅主要活動同職務,依家入埋三大,真係估你唔到。女仔都如此,男仔遲開竅,就更加說不準。

子爵府

1998Ruby1998 發表於 19-1-24 16:25
唔係吖,我都見好多人講 Band 2(尤其基崇、聖道迦南),Band 3 就真係少 d,可能都知小朋友唔係讀書材料, ...

呢個例子非常勵志

子爵府

brindlewin 發表於 19-1-24 16:15
咁老師同佢點傾?有咩建議俾佢?

老師當時係直接同我傾,建議都係同我講

子爵府

無話可說 發表於 19-1-24 13:45
無去過果邊!跟唔跟到要睇小朋友自己!中小轉英中係辛苦少少,我仔ok勉強跟到!佢果間有人話1尾,有人話2頭, ...

B1定B2 唔緊要最緊要校風好而且老師關愛學生

子爵府

gigi1227 發表於 19-1-24 14:34
我都係今年升中的家長,

最終係揀一間小朋友的程度而佢又想入的報名

明白~ 始終讀六年嗰個係小朋友唔係我哋 所以我一直都有雙糧同畀佢揀參觀學校之後我哋都有傾下學校好唔好

象牙宮

~緣~ 發表於 19-1-24 16:34
B1定B2 唔緊要最緊要校風好而且老師關愛學生

算好掛,其實我都唔了解學校,當年補習老師幫手填表執位

子爵府

無話可說 發表於 19-1-24 16:42
算好掛,其實我都唔了解學校,當年補習老師幫手填表執位

你敢放心畀補習老師填

珍珠宮

~緣~ 發表於 19-1-24 16:10
要同啲老師傾下偈,睇下佢哋嘅眼神同口吻,曾經我個仔好想去某一間學校,坊間口碑都唔錯但係去同個學生淨 ...
我仔鍾意果間學校, 我無接觸過老師, 但見D學生都幾主動, 感覺俾另一間學校既學生, 問佢都唔應好. 而老師都無乜特別

子爵府

紫翹 發表於 19-1-24 17:48
我仔鍾意果間學校, 我無接觸過老師, 但見D學生都幾主動, 感覺俾另一間學校既學生, 問佢都唔應好. 而老師都 ...

咁起碼你個仔鍾意呢間學校嘅學生有禮貌, 如果有機會見到老師其實可以問下佢野睇下佢有冇耐性答你,佢對家長都冇耐性對學生更加無耐性

首頁

尾頁

跳至