自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

大宅

Candy_HL 發表於 19-1-24 11:35
我慢左冇cap定個標題同內容,所以比人(話)我冇睇清楚佢寫咩囉 ...

算啦人地鐘意啦

珍珠宮

花花二少爺 發表於 19-1-24 11:14

mmm...其實樓主無話取消哂暑假

x 2
我今年都有樓主嘅想法,反正冬天返學搞到咁亂,不如冬天放長少少,暑假又短番少少。
我就冇湊仔安排問題,不過眼見部分停課/全部停課都浪費人力物力安排,又真係搞亂左部分家長照顧安排!
再講,我自己仔女嘅暑假係冇特別開心,d假期平均d、避左聖誕新年嘅流感期,對我一定係更理想嘅!

伯爵府

chilleylok 發表於 19-1-24 10:43
1月中開始放,放到3月,或者縮短暑假,加放寒假,總之一年返夠咁多日學,啱啱過晒流感高峰期,以前就話冇冷 ...

Support
暑假七月中放到八月中
留返兩個禮拜放流感或者寒假

男爵府

其實放暑假係因為可以多D戶外活動,另外又可以比學校有足夠時間預備新學年嘅事務或者修䇯校舍,所以暑假先要咁耐,倒返轉諗因為幼稚園小朋友衞生意識不足,而爆發大規模個案,又會比人話點解唔停課

禁止訪問

珍珠宮

bb130505 發表於 19-1-24 11:34
d細路寒假都一樣開心,點解一定要暑假先開心?

如果幼童,我d仔女係寒假開心過暑假呀,因為有聖誕、新年節日多d節目嘛,暑假反而太長。

禁止訪問

珍珠宮

chilleylok 發表於 19-1-24 11:38
起碼有預算
為母則強, 冇得預算都要逼自己諗辦法架啦

大宅

Candy_HL 發表於 19-1-24 11:42
是旦啦,當我眼盲喇

如果係縮短暑假放寒假,我就幾讚成嘅
但取消暑假就話有冷氣果班家長,我想問你地學校係無體育堂?

子爵府

mandy952 發表於 19-1-24 11:28
其實暑假真係唔咁長,新年可放一個月,暑假又只係一個月,咁就好好多

係,咁樣都好!各一個月。

珍珠宮

Ma12345 發表於 19-1-24 11:45
如果係縮短暑假放寒假,我就幾讚成嘅
但取消暑假就話有冷氣果班家長,我想問你地學校係 ...
就算整個金鐘罩罩住香港、全天氣開冷氣都好, 我都反對取消暑假

公爵府

wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Ma12345 發表於 19-1-24 11:37
Em...唔合你意就係搵交嘈我都要返工嘅不過無你咁忙啫,Sorry囉
...

唔係唔合意就係搵交嘈,我係想同大家討論一下,講下我自己感受,但你錯重點

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

chilleylok 發表於 19-1-24 11:47
唔係唔合意就係搵交嘈,我係想同大家討論一下,講下我自己感受,但你錯重點
...
如果你個重點只係講雙職家長問題, 呢個反而最易解決, 中小學冇假放就最易(唔係寸你, 我認真),
如果你個重點係學生健康, 咁更加要嚴厲執行病童不得回校

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

蝸牛媽媽 發表於 19-1-24 11:41
其實放暑假係因為可以多D戶外活動,另外又可以比學校有足夠時間預備新學年嘅事務或者修䇯校舍,所以暑假先 ...

好同意你既睇法, 小朋友放暑假, 其實學校都仲有好多嘢要跟

大宅

Candy_HL 發表於 19-1-24 11:49
其實教育局係要改下d假期,不過唔係要就班家長既時間去編排囉,一年365日,係咪要就埋家長既年假先去批?
...

我見我個妹話放假都要忙DSE,就覺得佢好慘想當年我真係日日HEA

男爵府

好媽媽勳章

little_monkey 發表於 19-1-24 11:22
這個題目,值得討論。
突然停課的影響,不單止對父母,對小朋友也是。
同意停課是為了保障小朋友from 互相 ...

真係值得討論,我小朋友學校係0流感,諗住都可以去到新年先放假,而家停課,小朋友冇得參加團年飯,生日會,整新年揮春食品之類,小朋友好

APIGMA    發表於 19-1-24 16:08

水晶宮

Candy_HL 發表於 19-1-24 11:40
真係好想知,學生一年n咁多日子唔駛返學,咁果d日子點算??d仔女突然間病左返唔到學又點算???
...

病唯有自己拎年假
暑假,我見好多在職,五月已穩托管,同請EE

禁止訪問

首頁
23456...10

尾頁

跳至