自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

90歲老人家胃痛,證實咗係cancer 末期, 屋企人冇講比佢知,只係同佢講話佢有胃炎。我覺得要講,但親戚話老人家呢 d 好敏感,唔知好過知... 睇住老人家咁樣痛真係好心酸... 唉..

tsung    發表於 19-1-25 18:24

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我以前有個同事佢阿婆90幾歲又係有CANCER, 佢全家都無同佢阿婆講係CANCER, 最終開開心心過埋最後幾年, 我覺得咁幾好......

學會放下    發表於 19-1-24 17:58
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

男爵府

畀面勳章

回覆 sts8000 的帖子

其實講左佢都會痛架啦唔知好過知啦~
等佢開開心心過埋仲好啦

wcpcelia    發表於 19-1-24 16:32

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都覺得唔講好過講,病人心理因素好重要,不如俾佢開開心心過埋年。

tsung    發表於 19-1-25 18:24

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

雖然病人有知情權
但講左又冇幫助
终日h e 鞋
不如開心過埋佢

瑪瑙宮

知左無好處, 除左担心个病, 重有唔捨得你地的心情交雜, 好難過日子.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sts8000 發表於 19-1-24 11:47
90歲老人家胃痛,證實咗係cancer 末期, 屋企人冇講比佢知,只係同佢講話佢有胃炎。我覺得要講,但親戚話老 ...

唔好講。
盡量多啲見面,睇下佢仲啲咩人想見或者想食……

tsung    發表於 19-1-25 18:25
Poyau    發表於 19-1-24 15:09
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

90歲老人家胃痛,證實咗係cancer 末期, 屋企人冇講比佢知,只係同佢講話佢有胃炎。我覺得要講,但親戚話老 ...

唔講啫,但有無同佢做D舒緩治療呢?中医果D?

大宅

回覆樓主:

唔會講,盡量抽多D時間陪佢,佢想食乜都盡量滿足佢

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

唔講,舒緩治療,自然走

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

唔會講,盡量抽多D時間陪佢

子爵府

2018復活節勳章

同意你親戚講法, 可以的話當事人唔知好過知. 8年前我老爺當年係72-3歲, 當發現時又係証實胃can末期. 不過佢係因為平時去政府診所覆診開, 咳左一排醫生建議佢照磁力共振之後睇片確認左. 當時醫生無建議佢食標杷藥, 叫佢先試10次既電療先. 開頭個5-7次做完都無聽佢講有咩適, 到之後两三次覺佢開始精神每況愈下. 後來唔記得係喺屋企發高燒定抽筋休克, call白車送入完院, 再之後轉左去葛良洪醫院直到上天家.
由知道到走都只係半年時間, 佢曾經同我地講過好後悔揀左做電療, 話後果幾次係好辛苦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

newcook 發表於 19-1-24 11:50
我以前有個同事佢阿婆90幾歲又係有CANCER, 佢全家都無同佢阿婆講係CANCER, 最終開開心心過埋最後幾年, 我覺 ...

同意、老人家知道自己有癌症會好擔心。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔會講,同老人家睇中醫,等佢開開心心過埋呢段日子,比佢知佢又會好多野諗
感激遇上你~

公爵府

你講左真相也無益於她的病,還不如不說為好。

水晶宮

同意唔講。
如果係會醫,當然會讓他知。但佢咁大年紀,醫生都唔會建議佢醫,不如讓他開心地離去

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔講都好既, 知左咪仲唔開心, 成日亂諗

62都係咁我地冇講, 不過佢都好快走左

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

知唔知一樣係痛。你想佢在绝望中過埋剩下的日子嗎?都90,佢預左活不久,不如陪佢開心地過,陪佢做她喜歡的事。

好過佢覺得横掂都死,為何唔痛少幾年?一念之差就....,講的人會內疚嗎?

我有位中年的同事,癌症末期好痛,知道冇得医,自己早些"埋單"先。當年佢個女在中學,別人說她好傻,唔睇埋個女出身就做傻事。未咁痛過的人,冇資格話人傻。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至