自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

侯爵府

sts8000 發表於 19-1-24 11:47
90歲老人家胃痛,證實咗係cancer 末期, 屋企人冇講比佢知,只係同佢講話佢有胃炎。我覺得要講,但親戚話老 ...

唔知好過知,我爸8x知道cancer末期1年就走左(肺炎死),如果佢唔知可能可以活多幾年

珍珠宮

回覆樓主:

可以唔講嘅咩?我嫲 88,早排發現肝側邊生咗好大個腫瘤,我老豆知佢一向蛇 gwear,想話叫佢出房先聽報告,醫生話唔得,話病人一定要知。唔係話怪醫生亦無得怪人,但事實係我嫲幾晚瞓唔到,而家心情都時好時唔好咁

公爵府

zitzai 發表於 19-1-24 17:22
可以唔講嘅咩?我嫲 88,早排發現肝側邊生咗好大個腫瘤,我老豆知佢一向蛇 gwear,想話叫佢出房先聽報告, ...

睇病人有幾精靈。
我阿媽嗰時精精靈靈 醫生都話一定要講
我話等我講 醫生同意
如果90幾都已唔精靈 mon mon 下 唔知好過
當然假設已交帶好。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

90歲老人家胃痛,證實咗係cancer 末期, 屋企人冇講比佢知,只係同佢講話佢有胃炎。我覺得要講,但親戚話老 ...

點解你覺得要講?

除非醫生去講, 否則我都覺得唔講好d. 咪話老人家好敏感, 大人聽到呢d 消息都未必頂得住. 我果陣連家人仲有幾耐命都冇問, 唔想大家倒數.

有得揀俾佢輕鬆d 過, 少份心理壓力好d.

樓主加油.

侯爵府

2024年龍年勳章

我都覺得唔講好過講

男爵府

bosch 發表於 19-1-24 17:54
點解你覺得要講?

除非醫生去講, 否則我都覺得唔講好d. 咪話老人家好敏感, 大人聽到呢d 消息都未必頂得住 ...

屋企不嬲有 d 是非,而老人家亦未曾交代過身後事... 我只係建議 d 長輩好唔好傾一傾,免得老人家走咗,到時兄弟爭家產都似 (錢冇乜,但有個物業)

申利: 我係女,冇得分嘅.. 不過只係想理性 d 諗,去安排...

不過都由如我係女,我冇話事權.... 喺BK 討論下就算.. 但以各位咁講,咁我都尊重屋企人諗法,守住個秘密..

男爵府

睛靈勳章

唔使講佢知道,人生有90歲已經很有福氣。有得食就食好啲,什麼化療,電療都不要搞。有止痛藥就食,嗎啡都無所謂,總之舒舒服服開開心心就好,又切又割咁好辛苦架!何必呢?

男爵府

回覆樓主:

如我是老人家,我令願唔知,做舒緩治療,開心過得一日得一日

禁止訪問

珍珠宮

sts8000 發表於 19-1-24 18:11
屋企不嬲有 d 是非,而老人家亦未曾交代過身後事... 我只係建議 d 長輩好唔好傾一傾,免得老人家走咗,到 ...

版友們的出發點是好的,主要是不想老人家知道自己有癌症而產生恐懼和負面的心理,影響病情。

你的出發點也是好的,如果老人家能夠早日表達家產的分配意願,可以避免他日不必要的家庭成員糾紛。再說呢,老人家一生人也許還有一些未了的心願,所以隱瞞他對自己病情的知情權,在這方面就留有遺憾。

其實也可以繞開癌症這個敏感話題,家人可以儘量多陪老人家,多聊聊各樣的話題,找機會看看老人家還有什麼未了的心事;也可以借用李嘉誠年紀大提早安排家產的話題,看看老人家有什麼意願,早作安排。

男爵府

啱啱有個朋友嘅父親又係七十幾歲有cancer,
佢哋都係唔講, 而且安排所有屋企人一齊出去旅行
大家留下最開心嘅時光

我覺得都90歲, 唔好俾佢有精神壓力, 但求開心過埋最後嘅時間

珍珠宮

回覆樓主:

咁大年紀都唔會去做化療電療啦,做舒緩治療好了,唔知仲好,唔好讓病者成日諗自己就嚟死,無希望...不如等佢開心過埋餘下日子,少啲心理壓力,唔講佢知會仲長命過話佢知囉 。

珍珠宮

euniceyung 發表於 19-1-24 18:17
唔使講佢知道,人生有90歲已經很有福氣。有得食就食好啲,什麼化療,電療都不要搞。有止痛藥就食,嗎啡都 ...

同意
除非後生又早期,不然真是唔會做治療

男爵府

屋企不嬲有 d 是非,而老人家亦未曾交代過身後事... 我只係建議 d 長輩好唔好傾一傾,免得老人家走咗,到 ...

你的想法是正確的。其實老人家應該一早交代好,等D後輩容易處理。可惜現在 是敏感時期, 90歲老人家(又病)聽到這些說話,可能會誤會你想去快啲登天。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔好講,我爸之前末期,佢好痛,但一直都唔知係cancer (x ray照唔到,急症室一直話佢老人家退化),唔知時會期待會有得醫,都仲好精神,一確診後急轉直下,日日都等死咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

明白. 理性處事絕對係好事, 可惜現實係人之將盡時d 牛鬼蛇神會突然出晒黎.

你反正冇得分, 人地爭產咪由得佢, 爭極最後都有法可循. 如果 d 人有心去爭既話, 一早開始爭緊....

呢個時侯講呢d 好敏感, 得你一個人講實情俾老人家知實俾人插到箭豬咁, 話你謀財害命. 你而家決定都好, 如樓上 jm 咁講, 由閒談仲探風聲, 儘量幫老人家圓夢. 醫生要向老人家講病情的話就見步行步.

如果你乜都冇say, 你又唔想破壞家庭和諧, 咁所有野同長輩出聲講一次當表達左意見, 盡自己孝道就算. d 人係霸道就霸道, 一分好心孝義恐防只會落得自己傷心.

首頁

尾頁

跳至