想轉行做HR

lin801
|
做過跟單,採購,admin, 依家想轉做HR, 鍾意做recruitment, contract, orientation等。整身有non business degree, admin diploma. 打算讀HR dip.

中年40+, 無讀過HR是否入唔到行?但唔想人工由萬頭的assistant做起
cbeyond
|
lin801 發表於 19-1-24 11:55
做過跟單,採購,admin, 依家想轉做HR, 鍾意做recruitment, contract, orientation等。整身有non business ...

無HR經驗, 人工萬零係咁上下。
大小小的公司, HR manager 都要求學歷高, 識幾位都係master
yychu722
|
做過跟單,採購,admin, 依家想轉做HR, 鍾意做recruitment, contract, orientation等。整身有non business ...

難少少的
細公司有機會
wcpcelia    發表於 19-1-24 14:48
alsace0416
|

做 admin and hr , 有15k ok 嗎
小可愛11
|
cbeyond 發表於 19-1-24 12:41
大小小的公司, HR manager 都要求學歷高, 識幾位都係master
...

同意。
bing-jing
|
唔駛急住讀HR Dip, jar jar lam 讀個勞工法例有關既課程仲好
bing-jing
|
cbeyond 發表於 19-1-24 12:41
...

我覺得Master 只係錦上添花,而且呢行做親 MNC 都會再讀書,所以有錯覺係要高學歷至入到行
good_pig
|

supporting dept, 冇乜錢景
cbeyond
|
bing-jing 發表於 19-1-24 14:12
我覺得Master 只係錦上添花,而且呢行做親 MNC 都會再讀書,所以有錯覺係要高學歷至入到行
...

點解入左行都會再讀書, 因為唔想比下去。
人地有master, 你無, 就蝕抵了。
工作上用唔到咁高學歷, 但要求係咁, 現實係殘酷的。
Nancy20090615
|

一定難 d , 咁多後生又平又讀過又有經驗, 揀佢地唔好? 若揀你除左平諗唔到原因.
Poyau
|
唔想從頭開始 入大公司再調部門
bing-jing
|
cbeyond 發表於 19-1-24 14:17
點解入左行都會再讀書, 因為唔想比下去。
人地有master, 你無, 就蝕抵了。
工作上用唔到咁高學歷, 但要求 ...

我個人經驗係,讀書係有涯隨無涯,仲要配合個人與家庭,財務與健康……
比較實際反而係,同head hunter 打好關係,wow…
cbeyond
|
bing-jing 發表於 19-1-24 14:59
我個人經驗係,讀書係有涯隨無涯,仲要配合個人與家庭,財務與健康……
比較實際反而係,同head hunter 打 ...

我見到的就係, 讀完master即跳到上市公司。
亦因為有咁既學歷, 香港出名的公司亦請。
當然個人機遇, 仲有能力啦
mini1204
|
無經驗, 唔係萬頭都幾難老實講
mizuho
|
回覆 Poyau 的帖子

大公司都唔係想換就可以換請個年紀唔細嘅又冇相關工作經驗, 要從頭train, 仲要人工唔係新人價
邊個manage會夠膽負責?
除非有特殊市場價值, 否則唸唔到原因

樓主, 要明白沒有免費午餐, 有得必有失. 如果有人請, 你自己都要想清楚, 個機會會唔會有問題
tintinlam
|
mizuho 發表於 19-1-24 15:33
回覆 Poyau 的帖子

大公司都唔係想換就可以換請個年紀唔細嘅又冇相關工作經驗, 要從頭train, 仲要人工唔 ...

冇經驗大公司通常請大學新鮮人, 一張白紙容易教, 而且比佢地睇到有前景, 上心好多. 中年唔係唔請, 但要有經驗, 學歷反而其次. 不過.....試下都冇壊, 可能有公司請. 以前本住多年經驗好過MASTER (點知血, 請左個好似波叔咁既有幾十年經驗財務主管, 除左佢部門想死, 其他部門都想死, 拿幾十年前既經驗套係新一代.......)

20150618bb
|