自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

要睇免稅額喎。兩個人基本免稅額264K。但再睇埋父母,子女供養,MPF etc

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

無話可說 發表於 19-1-24 15:44
唔知呢!我覺得要捉客路,有朋友係外國做網購網店,話好搵

如果你個frd網購多過正職咪做網購囉

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

無話可說 發表於 19-1-24 15:11
都話我朋友問囉,佢幾年無做野,而家身體好返d想搵錢,諗緊點好!

其實根本唔洗為了交稅而諗。
唔係應該為了自己有冇做全職既需要而諗咩?
如果老公搵得少, 家裡開支又唔少, 佢都要搵架喇!

當佢搵15K人工, 當佢其他免稅額都冇, 只扣個人免稅額 & MPF, 都係交大約800蚊稅姐, 連埋預繳, 都係講緊1600蚊。

一年賺18萬, 交千6蚊稅, 無理由為了個1600蚊, 而唔係賺錢吧?! 冇人咁傻瓜卦....

Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

其實以2萬月薪計,只扣除個人免稅額,都只係交$4800稅,之後稅階先開始跳升,2萬5月薪變相交多一陪,交$11k

其實你朋友病左幾年,想返工,所以唔想太辛苦之餘亦要交多稅,以2萬月入以下作指標? 至於全職定兼職,佢自己以身體狀況定斷吧

以2萬計,今次補漏下會貼合資格攞番$4000,抵晒

象牙宮

是是但但 發表於 19-1-24 15:55
其實根本唔洗為了交稅而諗。
唔係應該為了自己有冇做全職既需要而諗咩?
如果老公搵得少, 家裡開支又唔少, ...

唔知佢老公收入,只知有樓唔使供! 唔理咁多,大家知道計法就算

珍珠宮

MM2H 發表於 19-1-24 16:28
其實以2萬月薪計,只扣除個人免稅額,都只係交$4800稅,之後稅階先開始跳升,2萬5月薪變相交多一陪,交$11k ...

人工,同工作壓力,未必係正比關係啊~

象牙宮

MM2H 發表於 19-1-24 16:28
其實以2萬月薪計,只扣除個人免稅額,都只係交$4800稅,之後稅階先開始跳升,2萬5月薪變相交多一陪,交$11k ...

有樓,我都無問佢拎唔拎足$4000!
當然佢認為身體ok先會考慮全職既!
2萬蚊邊有咁易搵丫,可以搵到我都唔怕交稅,去搵多d

寶石宮

2023年兔年勳章

無話可說 發表於 19-1-24 14:55
係,收唔到貨可以退款!香港網購係咪都要比錢先,仲要退款好難

香港網購通常預付退款難

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

終極熊貓 發表於 19-1-24 16:45
人工,同工作壓力,未必係正比關係啊~

當然,衰d講,幾年因病冇返工,今年經濟下滑,真係搵到先算,運氣都要唔少

但以指標嚟講,我估樓主朋友都係想有個數據指引啫

首頁

尾頁

跳至