自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

話說前年我樓上兩個單位接連爆咸水喉,房署一直拖,拖左半年我就發顛send email俾房署總部話仲唔修理,我就去申訴專員公署投訴,後來佢地用左幾日就修理好。

但係我屋企外牆嘅喉就被咸水搞到爛爛地,當時我揾過房署講呢個問題,但係冇理到我。

今日揾房署报家居維修,順便問外牆喉修理問題,佢地話水喉應該會帮我換,但係煤氣喉要我自己報煤氣公司,我就報左俾煤氣公司知,我亦都問左房署同煤氣公司,呢條喉邊個負責俾錢,但係冇人答到我,請問有冇人知係户主俾錢,定房署負責,請求大家解答

男爵府

happywindy 發表於 19-1-24 15:21
話說前年我樓上兩個單位接連爆咸水喉,房署一直拖,拖左半年我就發顛send email俾房署總部話仲唔修理,我就 ...

應該煤氣公司負責房署唔會掂煤氣喉

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wwingshann 發表於 19-1-24 15:26
應該煤氣公司負責房署唔會掂煤氣喉

其實我最想知係邊個負責俾錢維修,我上網查過换外牆煤氣喉,費用要成六千以上

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 happywindy 的帖子

換煤氣喉仲要搭棚,非常貴

男爵府

happywindy 發表於 19-1-24 15:40
其實我最想知係邊個負責俾錢維修,我上網查過换外牆煤氣喉,費用要成六千以上
...

你應該叫煤氣公司黎睇,要唔要換係佢地決定,如果要換,一切費用由煤氣公司負責

伯爵府

wwingshann 發表於 19-1-24 16:14
你應該叫煤氣公司黎睇,要唔要換係佢地決定,如果要換,一切費用由煤氣公司負責
...

其實我朝早已經打左俾煤氣公司,應該呢兩日上黎睇,我亦順便問左煤氣公司邊個俾錢,但係佢都話唔清楚

伯爵府

Connielai 發表於 19-1-24 15:45
回覆 happywindy 的帖子

換煤氣喉仲要搭棚,非常貴

係好貴,如無意外,我呢條外牆煤氣喉一定要搭棚

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

happywindy 發表於 19-1-24 15:21
話說前年我樓上兩個單位接連爆咸水喉,房署一直拖,拖左半年我就發顛send email俾房署總部話仲唔修理,我就 ...
公屋唔知, 居屋業主比錢, 2015年屋苑大規模整, 價錢是4300元。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

其實呢啲case ,如果兩邊扯貓尾的話。最好找樓下區議員或立局議員地方辨事處跟進!

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

...
煤氣喉吾一定煤氣公司負責,我上次換爐+換喉,要自己比。煤氣公司話我條喉要換,搭棚,萬幾二萬蚊埋單,未計爐錢

琥珀宮

...

由客戶煤氣標開始計,所有煤氣喉(不論屋外屋內)供應屋內煤氣,所有煤氣喉安裝及更換,都係客戶付責比錢!一般做法,費用直接加入煤氣單,租客通常claim番業主!

但公屋,住戶是否可以claim返房署就唔知!

伯爵府

kolher 發表於 19-1-24 16:42
其實呢啲case ,如果兩邊扯貓尾的話。最好找樓下區議員或立局議員地方辨事處跟進!
...

我就係兩邊都問過,佢地死都唔講邊個負責俾錢,所以我都唔知點算,如果要自己俾,最壞打算可能揾議員資詢下

伯爵府

Connielai 發表於 19-1-24 16:52
煤氣喉吾一定煤氣公司負責,我上次換爐+換喉,要自己比。煤氣公司話我條喉要換,搭棚,萬幾二萬蚊埋單,未 ...

請問你係私樓定公屋?我上網搵過資料,但係各說其法,所以都幾無奈

男爵府

happywindy 發表於 19-1-24 17:01
請問你係私樓定公屋?我上網搵過資料,但係各說其法,所以都幾無奈
...

我上年都試過換,又係比樓上爆咸水攪到我條煤氣喉穿左,我住私樓要自己比6千幾蚊換喉連搭棚。

伯爵府

msbear 發表於 19-1-24 19:17
我上年都試過換,又係比樓上爆咸水攪到我條煤氣喉穿左,我住私樓要自己比6千幾蚊換喉連搭棚。
...

真係好無辜,明明唔係自己嘅錯,自己先係受害者,但偏偏要受害者承擔責任

男爵府

happywindy 發表於 19-1-24 19:23
真係好無辜,明明唔係自己嘅錯,自己先係受害者,但偏偏要受害者承擔責任
...

係呀,果次好鬼嬲。 管理處搵左公証行上黎,話唔係官理處疏忽,所以唔會賠,而條喉又係屋出面,家居保又唔cover

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

公屋我唔知,但私樓横煤氣喉由业主負責,打直落的係阿公的(法團),除非直喉已賣番俾煤氣公司(多年前法團可以申請,但冇左好耐)。

纯屬個人意見: 你係外牆爆咸水喉,房署不及時修理才lar到要換煤氣喉,照理应房署俾,而家不是自然捐耗,煤氣公司直喉都唔洗上身。一定唔係你俾,你要同房署据理力爭。

煤氣師傅上門時,如不是煤氣公司俾,請佢幫下忙,在檢查單上寫明條喉係俾咸水lar成咁,所以不是煤氣公司找數。

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-1-24 19:54
公屋我唔知,但私樓横煤氣喉由业主負責,打直落的係阿公的(法團),除非直喉已賣番俾煤氣公司(多年前法團 ...

好,唔該哂,雖然我口才唔叻,又怕事,但係今次我會據理力爭

子爵府

happywindy 發表於 19-1-24 15:40
...

放心,一定唔使你比,一係煤氣公司,一係房署。

公爵府

租房署應該房署比完錢 claim 返樓上, 租客不應該要負責喉管的,
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

首頁

尾頁

跳至