論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,謝謝

大宅

1) 去入境處攞藍色合約及 form (form 可上網 download)
- 建議攞定多一至兩份合約,以防寫錯

2) 去菲律賓領事館網頁 download “Information Sheet for Recontract” (link: http://hongkongpcg.dfa.gov.ph/images/RECONTRACT.pdf)

3) 上入境處網頁約定期做 “申請延長逗留期限預約服務”。一般都要約到成個月後,所以請留意 visa 到期日,預留足夠時間。如果唔係就要一早去排隊攞即日籌。

4) 填妥 (1) 同 (2),簽好哂名,連同其他證明文件,交去菲律賓領事館灣仔 office (灣仔美國運通大廈18樓) 做公證。

5) 交 form 當日會俾個期你 (約1星期多啲),叫你於指定日子或打後,去菲律賓領事館金鐘 office (統一中心 14 樓) 攞返份 form。

大宅

6) 係預約咗嘅日期,帶埋菲律賓領事館蓋咗印嘅合約,連同入境處所需表格,同埋工人本 passport, 去入境處搞續約。一般情況下即日會批出 visa。

你信得過工人嘅,可以準備好哂文件叫佢去搞,佢哋同鄉好多都識。如果好似我咁唔想俾自己身份證副本工人經手,就自己做。全程 $700 有找搞掂哂。

伯爵府

好清楚

別墅

MichEAL82 發表於 19-1-24 19:08
6) 係預約咗嘅日期,帶埋菲律賓領事館蓋咗印嘅合約,連同入境處所需表格,同埋工人本 passport, 去入境處搞 ...

好清楚又詳細(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
先謝謝您(emoji)

大宅

MichEAL82 發表於 19-1-24 19:03
1) 去入境處攞藍色合約及 form (form 可上網 download)

Micheal82,
想請教。我個case是mt ex-菲傭巳轉工去別的家庭半年。現她想回心來我家打工!我程序是怎樣?

大宅

mrslau999 發表於 19-2-7 13:45
Micheal82,
想請教。我個case是mt ex-菲傭巳轉工去別的家庭半年。現她想回心來我家打工!我程序是怎樣?
...

應該是一樣的,但要加埋前僱主嘅 release letter/termination letter?

本地轉僱主其實都係一樣做法,但如入境處見到佢同另一僱主有合約在身,就唔會批簽證。所以最緊要俾領事館同入境處知道佢而家張約點處理。

大宅

6) 係預約咗嘅日期,帶埋菲律賓領事館蓋咗印嘅合約,連同入境處所需表格,同埋工人本 passport, 去入境處搞 ...

好詳細,謝謝。
想問除左合約,visa 外,我係咪要再續保險,咁仲使唔使驗身。如果係新合約後先放兩年約滿假咁有什麼要留意?有聽過講有人去澳門出入境,咁咩情況需要? 謝謝

大宅

謝謝,出年有用

大宅

gallychu 發表於 19-2-7 16:30
好詳細,謝謝。
想問除左合約,visa 外,我係咪要再續保險,咁仲使唔使驗身。如果係新合約後先放兩年約滿 ...

保險同驗身,領事館同入境處都唔會理,續咗約先慢慢搞都無問題。我自己就有續保險,但無叫佢再驗身。

至於放假問題,你係入境處張表格相應位置填返延遲回鄉就得,唔駛特登出一次境。入境處會先批出為期一年嘅 visa, 等你姐姐回鄉再回港後,再去入境處 renew 返個 visa (renew visa 時要俾$190) 就得。

但如果你姐姐根本唔打算放假回鄉,咁就可能要走一轉澳門,但呢個我就唔識喇。

公爵府

回覆樓主:

我想問一下,最近菲領事館係咪規定合約要打上去,唔可以手寫?

大宅

MichEAL82 發表於 19-2-7 18:55

保險同驗身,領事館同入境處都唔會理,續咗約先慢慢搞都無 ...

謝謝資料!請問如果工人visa 到期日係5月1日,會同佢續約,咁佢係咪最遲要5月1日前出境就得,定係要5月1日前放完大假回港?

大宅

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

rmm9852 發表於 19-2-13 01:33
謝謝資料!請問如果工人visa 到期日係5月1日,會同佢續約,咁佢係咪最遲要5月1日前出境就得,定係要5月1日 ...

我都想知。請問有冇人知?謝謝!

大宅

rmm9852 發表於 19-2-13 01:33
謝謝資料!請問如果工人visa 到期日係5月1日,會同佢續約,咁佢係咪最遲要5月1日前出境就得,定係要5月1日 ...

Visa 到期前出境就得

大宅

wannabe118 發表於 19-2-12 17:36
我想問一下,最近菲領事館係咪規定合約要打上去,唔可以手寫?

我果份手寫,無問題喎

大宅

回覆 MichEAL82 的帖子

法例規定完約後回鄉放假之後再開始新約, 如果姐姐5月1日完約, 想問日子有無限定一定要1號之後先回鄉? 定係可以早啲?咁佢4月回鄉, 可以當呢個trip係完成合約嗎?還需要幫佢申請延長逗留期限?

複式洋房

開心吸收勳章

想問如果身證份唔想經工人手, 自己拎去菲領事館蓋印OK?

唔知可唔可以SHARE一下預約去菲律賓領事館蓋咗印既網址係?

謝謝

大宅

腸仔豬仔飽 發表於 19-7-8 12:40
想問如果身證份唔想經工人手, 自己拎去菲領事館蓋印OK?

唔知可唔可以SHARE一下預約去菲律賓領事館蓋咗印 ...

可以,我全程自己做,就係唔想俾身份證工人經手。

無得網上預約,你交表時佢就會俾張紙仔你,話你知幾時去攞。你係果個日期或打後直接上去就得,無需預約。

大宅

MichEAL82 發表於 19-1-24 19:03

請問去美國運通做公證是否要預約,另外有冇人知除了灣仔入境事務大樓,重有邊區可做外僱續visa ?做visa 是否可當日取?

首頁

尾頁

跳至