姊妹們 點睇將來更年期後自已慢慢變老

maymee1g
|

最近月經話畀我聽我已經進入了更年期 月經 週期嘅改變 我從來未試過 令我帶來好多困擾及恐懼 亦都喺呢段時間 讓我在 更深入去諗到 將來身體嘅變化 可能會樣貌變老 變成一個阿婆 手腳關節會痛 同而家好唔同啦總之 說實話 心情真係唔係幾好 說實話 暫時都未能夠完全接受 但又知道這是自然定律 不能改變 有種無奈感 心情鬱悶 我這個時期又冇同路人 ,因為身邊啲朋友 都唔係一樣年紀 ,同唔到佢哋分享心情 ,所以喺呢度 想聽下 唔知道你們又點樣睇自己將來這些變化
叮妹
|

maymee1g
|
叮妹 發表於 19-1-24 20:28
Jm,我近年都有咁變化,但我又冇話好驚,因我見一起上運動堂的師姐有幾個六十歲但真心吾覺咁大年紀,包括肢 ...

是的嗎:) 真係唔係好接受自己個樣子會變老,希望我都可以像你的朋友一樣, 但想請問你哋是否經常運動,這樣可能會好啲, 可唔可以講是什麼運動堂
叮妹
|

叮妹
|

maymee1g
|
叮妹 發表於 19-1-24 20:39
我以前行一級樓梯都吾想,自7年前冇意中去社區中心上yoga同拉筋身體好左,人都寬心左,雖然仍系多愁善感果 ...

我都有玩瑜伽 斷斷續續去咗一年半 但玩得冇恆心一個月去得一,兩次 但其實都好喜歡瑜珈 希望快啲過到咗呢段 "週麗淇 "時間我會勤力啲! 你玩咗七年啲動作 式子一定做得好好啦
叮妹
|

maymee1g
|
叮妹 發表於 19-1-24 21:02
咁又吾系做得好,因有腰患有D動作就住做,yoga比較吃力D已冇上,主力上拉筋,2x年腰痛好左8成
...

是的拉筋真係好有用我都有想到經絡瑜伽堂 主力拉筋 所以我要勤力啲 謝謝你
maymee1g
|
叮妹 發表於 19-1-24 20:43
我逢一三五去上,平日在家早晚拉筋各半小時,但吾建議你上網自學,好易整痛的,如去社區中心都系3X元一堂, ...

你說社區中心是否港政府嗰啲即使政局嗰啲?
叮妹
|
maymee1g 發表於 19-1-24 21:17
你說社區中心是否港政府嗰啲即使政局嗰啲?

叮妹
|
maymee1g 發表於 19-1-24 21:14
是的拉筋真係好有用我都有想到經絡瑜伽堂 主力拉筋 所以我要勤力啲 謝謝你
...

。'
maymee1g
|
叮妹 發表於 19-1-24 21:22
導引氣功八段錦都有,但我又覺得悶,呢個MlSS自己在社區租場開班,都系3X一堂。我都系中意拉筋
...

氣功對身體好有益,我都想學呀 你說三十幾蚊一堂點解會咁平嘅一班好多人?
333s
|
maymee1g 發表於 19-1-24 18:22
最近月經話畀我聽我已經進入了更年期 月經 週期嘅改變 我從來未試過 令我帶來好多困擾及恐懼 亦都喺呢段時 ...

1. 看中醫調理。体內保養
2. 护肤, 面上, 身體。皮肤保養
3. 多運動。
4. 飲食。
5. 多休息。
6. 心情放松。

身體健康 易跨過 更年期。

叮妹
|
maymee1g 發表於 19-1-24 21:33
氣功對身體好有益,我都想學呀 你說三十幾蚊一堂點解會咁平嘅一班好多人?
...

simpleAA
|
叮妹 發表於 19-1-24 21:22
導引氣功八段錦都有,但我又覺得悶,呢個MlSS自己在社區租場開班,都系3X一堂。我都系中意拉筋
...
我都腰痛,請問可唔可以pm拉筋 miss 資料比我
叮妹
|
simpleAA 發表於 19-1-24 23:20

叮妹
|
simpleAA 發表於 19-1-24 23:20

simpleAA
|