夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

做個靚太 發表於 19-2-10 14:42
講得岩~寧缺勿濫!
所以我唔反對人做ftm嘅,但首先係有無為自己做好準備,留條後路!
...

你道出了要點。我的前半生寫照,我條後路變成了唯一的前路,唯一的出路。
我不但不反對人做ftm ,而且這崗位是我一直以來要求在我的婚姻生活中必須要擔任的。
但我為了這理想奮鬥了20幾年,「革命」尚未成功。 我終於認輸了。 我只當過四個月的ftm,那四個月裏,我和前夫的銀行帳戶透支了,繳罰款,家母的生日,我和前夫連一碗雲吞麵都沒有經濟能力請她吃。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

水晶宮

回覆 858D 的帖子

你的情況好定唔好呢...我都唔知...我只知如有第三者...就無得返轉頭了...
有第三者的新鮮感未過、現實情況未殺到,
沒有第三者的過左難受階段後就死心,
兩人基本上都是陌路人了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

全心全意 發表於 19-1-24 20:28
工作忙碌到爆。日日做做做,返到屋企無人關心無人理。老公一句明天見工,要做present .我走位自動波,咩家 ...
點解會出呢個問題

別墅

20150618bb 發表於 19-2-13 16:26
點解會出呢個問題

我老婆都係FTM,我要湊仔返學都洗埋碗,但我知佢唔愛我,但我仲好愛佢,有冇愛唔係睇係唔係為生活,如果係就只係愛錢,上面d JM冇錯,好易有第三者,因為FTM點忙都唔會及工作忙,成日喺屋企就想去曳曳。

男爵府

Frankelly 發表於 19-2-14 07:46
我老婆都係FTM,我要湊仔返學都洗埋碗,但我知佢唔愛我,但我仲好愛佢,有冇愛唔係睇係唔係為生活,如果係 ...

點解會覺得你太太唔愛你呢同埋唔認同ftm成日喺屋企就會想偷食囉

別墅

mingmama 發表於 19-2-14 07:50
點解會覺得你太太唔愛你呢同埋唔認同ftm成日喺屋企就會想偷食囉
...

BK精神,最後都係老公錯,返工搵錢養家冷落老婆。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我老婆都係FTM,我要湊仔返學都洗埋碗,但我知佢唔愛我,但我仲好愛佢,有冇愛唔係睇係唔係為生活,如果係 ...
點解又會甘情況

男爵府

Frankelly 發表於 19-2-14 14:27
BK精神,最後都係老公錯,返工搵錢養家冷落老婆。

唔係個個ftm都係咁諗嘅~正面啲啦

瑪瑙宮

你意思係佢以前愛你, 而家變左?

別墅

Nancy20090615 發表於 19-2-14 14:32
你意思係佢以前愛你, 而家變左?

回應主題,有錢咪愛,冇錢咪唔愛囉

男爵府

Frankelly 發表於 19-2-14 14:47
回應主題,有錢咪愛,冇錢咪唔愛囉

會唔會係你自己諗多咗呢

別墅

mingmama 發表於 19-2-14 16:04
會唔會係你自己諗多咗呢

不是幻想

珍珠宮

我分析,FTM成日係屋企都唔想去曳曳果D,可會是但原因不止於此:
1 有性冷感,
2 係因為佢對佢經營的一頭家(就係她的一盤生意)有了歸屬感,有發展的計畫。她是老世。自己的天下。
3 生活經濟穩定,無須出去受氣。
我係此種。
如果我前夫有經濟能力畀我做FTM,佢要同我洗碗,湊仔,我都唔使佢,我都嫌佢阻住我。但佢又偏要管,加把口。
我前夫爭做我份工佢做FTD,佢都唔想出去曳曳。
佢做FTD,我乜都畀曬佢做。佢叫我幫邊樹,我先幫,還要好小心地聽佢既意思去辦。唔好做錯。我係踢一踢先郁一郁。

現在同我先生,我兩 公一份,婆一份。(我份人工全部畀曬我前夫全權使用和管理,我先生份人工養我同我父母)。
煮食,開檯,洗碗,洗衫,我做。我先生前幾日話佢有唔好意思感,因為佢既背景係家務分工合作,唔做家務就冇得食。我回佢:「管理頭家係我的強項。搵錢係你的強項。我地係各展所長。當我失去搵錢能力時,全職主家湊女時,你要擔起曬我前夫的家,我父母家的生活費用時,你唔好話我唔搵錢。」
我先生話佢好愛我。
我係感覺佢比我前夫更愛我。因為我感受被愛的方式係從經濟上畀到我的來感受的。
我亦公平,我從經濟上畀我前夫的比我畀我先生的多好多。所以我認為我愛我前夫多過我愛我先生。
我比較鍾意與我先生一齊共事,生活,傾談,因為我先生畀到我好相處。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

Chirley 發表於 19-2-13 13:28
回覆 858D 的帖子

你的情況好定唔好呢...我都唔知...我只知如有第三者...就無得返轉頭了...

情況好唔好,視乎個別的思維方式 適應不適應 現實條件。
現實不會因自己的思維而改變,但自己內在思維取向可以自己選擇去改變來應對外在現實環境。
我先生認真地同我講佢唔會再聯絡他以前的靚女下屬。單獨一定不會了。
佢前兩日主動同我理性地分析點解 it will not work. 我認同。知道佢睇到我一早就睇到既唔work 之處。我與他沒有陌路人的感覺。反而更有默契地聯合對付將來有可能出現的第三者。他前妻的思維與我不同,即使我支持我先生翻去佢前妻樹過年過節,但他兩依然是陌路人,我先生只是為了佢個仔才翻去的。佢前妻唔會覺得佢係陌路人。佢TUM到佢前妻TUB TUB 掂,佢話佢係因為佢可以準確評估佢前妻會如何反應,如何應變現實環境。我見佢前妻自己衰左D乜都唔知。我先生 好好先生到,佢同前妻離婚,佢前妻D姊妹都搵埋自己老公來留我先生唔好走。我先生至第一次吐她的難相處,搞到佢地都張開口而無語。
我先生回顧,佢話原來佢從來沒有信任佢前妻。我見我先生雖然唔信任佢前妻,但佢都有本事搞到佢前妻信任佢。
我先生反思點解佢信任我和我前夫。因為佢話我和我前夫都係心地好,出心立意正道,而且貫徹始終。
我先生愛不愛佢前妻? 佢愛。
我先生愛不愛佢前度女下屬? 佢愛。
我先生愛不愛我? 佢最愛。

複式洋房

工作忙碌到爆。日日做做做,返到屋企無人關心無人理。老公一句明天見工,要做present .我走位自動波,咩家 ...

香港人的悲歌

水晶宮

回覆 Frankelly 的帖子

你諗得過火左...真係事實定係你既想法...你有無同另一半溝通好d?!

別墅

Chirley 發表於 19-2-19 13:00
回覆 Frankelly 的帖子

你諗得過火左...真係事實定係你既想法...你有無同另一半溝通好d?! ...

再舉例,我病咗一星期,我老婆從冇叫我睇醫生,放下病假休息下,只係叫我唔好搞嘢,所以為咗生活,點會有愛吖?

複式洋房

Frankelly 發表於 19-2-20 11:12
再舉例,我病咗一星期,我老婆從冇叫我睇醫生,放下病假休息下,只係叫我唔好搞嘢,所以為咗生活,點會有 ...

BK 好多貼,. 常見到
C9話老公冇用, 揾得少
冇大志,. 更有辱罵身邊人
所謂愛, 已消失得無影無蹤,

別墅

特大大 發表於 19-2-20 11:19
BK 好多貼,. 常見到
C9話老公冇用, 揾得少
冇大志,. 更有辱罵身邊人

可能驚我唔返工阻住佢唔知做咩啦

大宅

所以我唔會生仔,就係怕會這樣,2個要返工,唔好望老公會幫手,會。。。真係當中左奬

首頁

尾頁

跳至