寶寶硬便便.....

szeq2018
|

寶寶硬便便已經一段日子,試過勁俾水BB,飲開奶茶,食多d蔬果,而家呀B食緊illuma 2想同佢轉奶粉,請問有無媽媽都係食緊illuma 2有咁既情況?

我要做媽媽
|
如果俾咁多水同蔬果都係咁既話,咁可能就真係奶粉問題喇。建議你可以試下幫佢轉奶粉
senchacha
|
仔仔都有食緊illuma,日日d 便便都係軟身呀,無呢個問題呀
irene891
|
szeq2018 發表於 19-1-24 21:32
寶寶硬便便已經一段日子,試過勁俾水BB,飲開奶茶,食多d蔬果,而家呀B食緊illuma 2想同佢轉奶粉,請問有無 ...

我個仔之前都係咁 無便便 之後轉左食Hipp 佢本身有益生菌 便便好好喎
RubyYu07
|
寶寶硬便便已經一段日子,試過勁俾水BB,飲開奶茶,食多d蔬果,而家呀B食緊illuma 2想同佢轉奶粉,請問有無 ...

可能唔多夾bb腸胃
ice-lemon
|
我bb而家食s26 ultima 多膳食纖維,便便好軟身,要睇返bb 同奶粉夾唔夾,真係要試幾隻
haha748494
|
BB幾大喇,如果以奶粉為主,真系要考慮轉奶粉喇。
conconfong
|

我阿囝都係食Illuma2,初初轉都係有少少便秘,幾日先去一次,跟住俾多左水佢飲,一得閒又飲兩啖,食益生菌,食火龍果、木瓜,粥入面加多d菜。之後就好好,日日有得痾喇,你試下
亨少
|
bb夠6個月可以磨爛生果比佢食啦,
我個個飲A+,我咁做基本上都冇便便問題
CalB
|
RubyYu07 發表於 19-1-25 23:24
可能唔多夾bb腸胃

認同, 我仔之前全人奶,宜家半人奶+ ENFINITAS,好彩夾得OK
GCHK
|
haha748494 發表於 19-1-26 01:06
BB幾大喇,如果以奶粉為主,真系要考慮轉奶粉喇。

我都覺得可能奶粉同BB腸胃唔多夾
boyancarmen
|

前一排我個B都有硬便便問題,我既解決方法係蕃茄粥(配牛肉/雞肉/菜心⋯),香蕉火龍果蓉,蘋果西梅蓉。
bubucheung3
|
樓主我個B之前都係谷poopoo~之後轉左雅培果隻先變返軟身便便~
kissapplegirl
|
我個仔食人奶,2餐固,每日痾1~2次便便,但有d便秘,成日會痾粒粒屎,但佢唔多肯飲水,靠飲奶吸收水份,食左幾日果蓉明顯便便軟身好多,變左薯蓉質地,我而家會1日1包果蓉+小小麵包當第3餐
maggielhy
|
我自己都做過下research,羊奶同人奶有d似,bb可以吸收到天然活性成份,便便會好d