自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

個多月前有隻貓係我屋企門口,我一開門比佢嚇咗一跳,我出咗門口佢又冇即走喎!我開始喵佢想佢走過黎,佢怕就走咗喇!

今日我同阿女行返學校,路上佢突然走出黎,又比佢㬨嚇一嚇(我認我冇膽),好似識我咁款,喵咗我幾下,我唔得閒趕住送阿女返學冇理佢…

到夠鐘接阿女放學出門,佢又係我門囗,佢走黎喵我,但我又係唔得閒趕住接女!返到屋企煮定啲雞肉比佢等佢黎,唔見影!我同阿女響條街喵咗一個圈都唔見佢…

我唸緊如果佢再黎我可以點做…?!我唔可以收養佢,我女有嚴重濕疹,對貓也有敏感,我唔想揾動物協會,不竟佢係隻野貓,捉咗佢大多數都係一世失去自由,但呢度入黑好凍(零下),唔知佢會唔會再返黎,但我啱啱用紙箱丶舊衫丶舊巾整咗個貓屋比佢放門口…我重可以做啲乜?

Poyau    發表於 19-1-25 19:18

大宅

PS123 發表於 19-1-25 01:19
個多月前有隻貓係我屋企門口,我一開門比佢嚇咗一跳,我出咗門口佢又冇即走喎!我開始喵佢想佢走過黎,佢怕 ...

可否聯絡貓義工帶貓貓絕育後放養或搵人領養

水晶宮

回覆樓主:

樓主好有愛心, 住村屋? 聽朝早少少出門睇佢係唔係度, 平時多d 出門口睇吓佢係唔係度。。

混熟咗就暫住半日之後 call 貓義工,好快幫你接走, 一定唔好 call 漁護署愛協嗰啲。。。c 路一條

水晶宮

回覆樓主:

同埋留意佢乾唔乾淨, 如果乾淨有可能係人地養緊, 可能佢只係散步見到你打聲招呼啫。。。

子爵府

tammy2008 發表於 19-1-25 01:34
樓主好有愛心, 住村屋? 聽朝早少少出門睇佢係唔係度, 平時多d 出門口睇吓佢係唔係度。。

混熟咗就暫住 ...

我唔係住香港..

就算揾人黎捉都唔知邊度揾佢…

子爵府

tammy2008 發表於 19-1-25 01:37
同埋留意佢乾唔乾淨, 如果乾淨有可能係人地養緊, 可能佢只係散步見到你打聲招呼啫。。。
...

次次都係佢黎搵我,我第一次想比野佢食,又知比乜佢食,攞咗塊麵包(之後知唔食得)我喵佢幾聲,佢驚走咗!

水晶宮

PS123 發表於 19-1-25 01:37
我唔係住香港..

就算揾人黎捉都唔知邊度揾佢…

外國唔係仲多呢啲團體咩? 上網搵吓啦無辦法。。。希望你間屋仔可以俾到溫暖佢啦, 如果佢真係野貓的話

水晶宮

PS123 發表於 19-1-25 01:42
次次都係佢黎搵我,我第一次想比野佢食,又知比乜佢食,攞咗塊麵包(之後知唔食得)我喵佢幾聲,佢驚走咗!
...

你下次試下唔好開聲喵, 直接放食物係佢身邊附近, 但又唔好行得太近, 怕嚇親佢, 佢會怕人好大機會係野貓

而家放定 d 貓糧係近門口(屋入面), 下次開門見到可以九秒九餵佢。。

其實佢未必係肚餓, 你哋嗰邊春天未? 可能貓貓思春出去搵伴侶

子爵府

tammy2008 發表於 19-1-25 01:42
外國唔係仲多呢啲團體咩? 上網搵吓啦無辦法。。。希望你間屋仔可以俾到溫暖佢啦, 如果佢真係野貓的話 :f ...

我上網睇過,就係話野貓最好唔好捉,由佢,捉咗佢可能要一世係籠生活,就算幸運被領養,野貓未必適應.. 我唸佢係野貓係因為佢上次好似好凍好凍,似想我幫佢咁(我唔肯定),我聽日去問下!

子爵府

tammy2008 發表於 19-1-25 01:48
你下次試下唔好開聲喵, 直接放食物係佢身邊附近, 但又唔好行得太近, 怕嚇親佢, 佢會怕人好大機會係野 ...

呢度依加入黑嘅天氣話-3, 但實際可能-10或更凍... 所以好想幫佢…

子爵府

tammy2008 發表於 19-1-25 01:48
你下次試下唔好開聲喵, 直接放食物係佢身邊附近, 但又唔好行得太近, 怕嚇親佢, 佢會怕人好大機會係野 ...

謝謝! 我會試你嘅方法!

水晶宮

PS123 發表於 19-1-25 01:52
我上網睇過,就係話野貓最好唔好捉,由佢,捉咗佢可能要一世係籠生活,就算幸運被領養,野貓未必適應.. 我唸 ...

外國生活大把地方俾佢哋活動, 我哋香港地無位先困啫, 同埋其實香港地好多人養貓都係俾佢周圍走, 小部份人先成日困住

雖然你睇佢而家好自由, 但其實佢有隨時餓死, 隨時俾野狗咬死, 隨時俾陌生人虐待或俾車車死既危機。。。。

呢幾日睇下仲見唔見到先啦。。。。之後先留意附近有冇機構有動物義工機構等等

子爵府

happy_eatnsleep 發表於 19-1-25 01:31
可否聯絡貓義工帶貓貓絕育後放養或搵人領養

謝,聽日再打電話問清楚

子爵府

tammy2008 發表於 19-1-25 01:59
外國生活大把地方俾佢哋活動, 我哋香港地無位先困啫, 同埋其實香港地好多人養貓都係俾佢周圍走, 小部份 ...

我聽日打電話再問清楚!

侯爵府

可以放少少糧在貓屋,
貓貓來到可以自己食。

伯爵府

PS123 發表於 19-1-25 01:42
...

佢真係好似識你咁,好有緣分呀,你對佢都上心,但可惜不能收編

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我以前在外國讀書時,都遇過怕羞流浪貓。佢初初成日在我家陽台或前門出現,但一見人就走。後來我買左d乾糧,放低喺家門外若1.5米左右,然後我坐在門口等。佢初初好有戒心,但見我唔郁就終於肯食。如是者我每次將糧放近少少家門,我坐在門口只望唔郁,佢就越嚟越靠近,後來仲俾摸,有時仲會入屋陪我做功課數小時,但就唔會留低。

子爵府

回覆樓主:

我姑仔都收養了一隻街猫,又係日日定時家候喺佢嘅後花園cat walk 。她抱住猫女,逐家問誰是猫主人,問到一家印度人,原來隻猫係佢哋養
印度人家庭話猫猫成日走佬,見我姑仔咁鐘意,就俾佢養。之後,呢隻猫又常常返印度人家偷食
猫猫係神出鬼沒,樓主,你大可定時俾少量乾糧,和一兜新鮮水。猫愛自由自在,食幾家茶禮都說不定。

子爵府

回覆樓主:

冬天都差唔多過,之前一直等貓咪黎,佢都冇黎過,整比佢嘅貓box一直放我屋外…

但今日天氣超好,係厨房整緊野嘅時候貓咪就係窗外面望住我,好似搵我陪佢玩咁!佢肥咗靚咗! 今次我走出去佢比我摸,又會走近我,貓咪又想入屋,我就比佢走入屋一陣佢就走咗lu。我覺得貓咪有人養,如果唔係都唔知佢點捱佢呢個冬天,我依加打聽緊有冇人養佢。

珍珠宮

PS123 發表於 19-2-18 17:32
冬天都差唔多過,之前一直等貓咪黎,佢都冇黎過,整比佢嘅貓box一直放我屋外…

但今日天氣超好,係厨房整 ...

咁好大機會有人養 食幾家茶禮 你見到佢咪請下佢食野囉

首頁

尾頁

跳至