親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ws9309 發表於 19-3-19 14:01
請教一下,唔知你會唔知呢?係klook買樂天世界連水族館門票,到場係咪一定要先於南門換票直入樂天世界。因 ...

我地果時係KKDay買樂天飛+fast pass 連埋水族館嘅. 印象我係第一時間去到樂天門口拎住張 confirmation 紙入左間房仔換飛. 之後換到飛就直入樂天世界. 我地朝早至中午都係樂天裡面逗留, 無去到水族館. 因為我地唔夠時間嘅關係.. 同一日嘅下晝我地轉左場去左 Kidzania Seoul 玩工作體驗. 所以我地果一日有玩到樂天但放棄左去水族館, 跟住就去左 Kidzania. 枕住半day 半day咁玩. 宜家諗返.. 都唔知邊個場地玩耐左, 攪到我地買左飛但又唔夠時間睇埋水族館 水族館呢到我當時無到過.. 幫你唔到啦.

男爵府

JASMINEKI 發表於 19-3-19 14:03
即是要預早3小時到機場?

其實我次次都係預距離上機前兩個半鐘到機場. 你真係怕假期多人嘅, 自己又預計唔到, 預3個鐘頭就唔洗趕頭趕命咁解囉!

別墅

CaCa0919 發表於 19-3-19 14:21
我地果時係KKDay買樂天飛+fast pass 連埋水族館嘅. 印象我係第一時間去到樂天門口拎住張 confirmation 紙 ...

明白,因為我都會整日留係樂天,但想先去水族館,咁家姐就可以安心玩樂天世界,唔洗驚唔夠時間,但係出地鐵去南門換飛已有段路,換完再行反去水族館又要行一段路,即係重複行一條路2次。

男爵府

ws9309 發表於 19-3-19 14:30
明白,因為我都會整日留係樂天,但想先去水族館,咁家姐就可以安心玩樂天世界,唔洗驚唔夠時間,但係出地 ...

比條有用嘅 link 你. 樂天+樂天水族館攻略同教埋你點去水族館, 你參考一下. 相信會幫倒你好多 我到宜家去旅行都係睇住呢d幫手自己做 excel 編行程.

https://www.alina00.com/lotteworld/

大宅

CaCa0919 發表於 19-3-19 14:26
其實我次次都係預距離上機前兩個半鐘到機場. 你真係怕假期多人嘅, 自己又預計唔到, 預3個鐘頭就唔洗趕頭趕 ...

明白,咁我真係10左右到機場好d, 咁如果book 車由酒店出機場,咁我係唔係應該約司機9點?

別墅

CaCa0919 發表於 19-3-19 14:43
比條有用嘅 link 你. 樂天+樂天水族館攻略同教埋你點去水族館, 你參考一下. 相信會幫倒你好多 我 ...

謝謝你,很有用。我都看了Floor plan,都係決定先玩樂園,然後水族館,因為food court及超市都同一層,咁就玩完,食嘢買嘢

男爵府

JASMINEKI 發表於 19-3-19 15:34
明白,咁我真係10左右到機場好d, 咁如果book 車由酒店出機場,咁我係唔係應該約司機9點?
...

因為唔知你酒店住邊區. 我第一次去有係酒店call 黑的去機場嘅經驗. 果時我地酒店位置係忠武路, 記得我地由忠武路去機場都要差唔多1個鐘時間(司機揸車快嘅話, 最快45分鐘). 印象無記錯總共比左6萬9千won. 當時我地有3個人, 2件大行李箱+2件小行李箱+2個旅行袋+1部BB手推車. 比你作少許參考.

大宅

CaCa0919 發表於 19-3-19 17:44
因為唔知你酒店住邊區. 我第一次去有係酒店call 黑的去機場嘅經驗. 果時我地酒店位置係忠武路, 記得我地由 ...

謝謝你意見,我住明洞afirst ,
咁我都預1小時,但早上唔知會唔會塞車

男爵府

JASMINEKI 發表於 19-3-19 17:50

塞車嘅野無人會預計到. 你要自己預算同衡量. 我果時係清晨4點幾出發(塔朝早7點幾機), 高速同路段都好暢通, 無塞車.

男爵府

JASMINEKI 發表於 19-3-19 17:50

唔知你到時係選擇自己 book車定好似我咁 call 黑的? 到時你可以聯絡 book 車公司問佢地由你入住嘅酒店去機場需要幾耐時間. 如 call 的士可以係離開前一日問定酒店前台確認由酒店去機場要預幾耐時間同埋通知佢地幫你到時 call 定的士 (問左時間同價錢先再決定)

別墅

JASMINEKI 發表於 19-3-19 15:34
...

我上次住南大門對面Tmark grand,晚上8:00機,我book車,7萬,我有5個人,4個大喼,3個大袋,本來司機約我4:30,但我因為有兩位姥姥,預早少少好啲,所以改左3:30,去到機場4:15,counter都未開

男爵府

減齡達人勳章

CaCa0919 發表於 19-3-19 14:21
我地果時係KKDay買樂天飛+fast pass 連埋水族館嘅. 印象我係第一時間去到樂天門口拎住張 confirmation 紙 ...

請問Kidzania好唔好玩?小朋友唔識韓文,會點樣溝通?

男爵府

anniefish 發表於 19-3-19 19:04
請問Kidzania好唔好玩?小朋友唔識韓文,會點樣溝通?

工作體驗好好玩. 我小朋友上次去完, 今次係佢自己要求我地帶佢去多一次. 小朋友去完一次又一次, 唔好玩嘅佢都唔會要求我地再帶佢去啦! 因為裡面一般都係講韓文, 我小朋友唔識聽就用眼睇, 跟住佢地做, 問野時會用簡單英文+body language, 其實睇住佢地指手畫腳嘅畫面都好攪笑. 我角度睇就算小朋友語言有唔通, 都唔好阻止佢, 唔比佢去嘗試. 我會更加鼓勵佢自己去嘗試同埋接觸多 d 係香港接觸唔到嘅野. 當係比小朋友一個回憶或一個小小體驗 補返少少相片分享(上次去Kidzania 時拍)

Cheuk2012    發表於 19-4-5 23:01

男爵府

減齡達人勳章

CaCa0919 發表於 19-3-19 21:00

工作體驗好好玩. 我小朋友上次去完, 今次係佢自己要求我地 ...

好吸引咁喎咁你有冇預約左先去?你知唔知佢web page個數字係有幾多人預約左,定係仲有幾多個位?

男爵府

anniefish 發表於 19-3-19 21:17
好吸引咁喎咁你有冇預約左先去?你知唔知佢web page個數字係有幾多人預約左,定係仲有幾多個位?

...

已預約. 我地係用email 同當地嘅staff 聯絡. 因為我地上次做網上booking 時, 要先輸入資料, 有一part 資料要輸入韓國國內電話號碼, 一直比佢呢個位卡住 book 唔到. 所以最後無辦法下send email 比佢地講出我地預約嘅問題同困難, 麻煩佢地幫忙用人手做 appointment. 過左一星期後就收到佢地staff 回覆話成功幫我地做左 booking. email 裡面就係confirmation letter, 出發前print 定出嚟去到再 show 比佢地睇就直接換類似模擬機票嘅入場 pass 同打工用嘅紙幣. 第二次我地都係用 email 同佢地 make an appointment.

男爵府

anniefish 發表於 19-3-19 21:17

...

我都係睇你紅圈圈住果個位置睇人數. 圈住果個位係睇每段時間嘅 available 人數 (打住 number of reservation spots)

男爵府

減齡達人勳章

CaCa0919 發表於 19-3-19 21:35

我都係睇你紅圈圈住果個位置睇人數. 圈住果個位係睇每段時 ...

我有幾日可以揀,諗住揀日少人啲既去不過唔肯定個數字係咪已預約人數

男爵府

anniefish 發表於 19-3-19 21:40
我有幾日可以揀,諗住揀日少人啲既去不過唔肯定個數字係咪已預約人數
...

我無誤會, 誤解嘅就應該無錯

侯爵府

ws9309 發表於 19-2-16 14:18

pm 你了

可以pm埋俾我?我都4/17去首爾

別墅

jackiemei 發表於 19-3-31 23:57
可以pm埋俾我?我都4/17去首爾

請問你要pm什麼?

首頁

尾頁