親子旅遊

跳至

首頁
12345...23

尾頁

子爵府

CaCa0919 發表於 19-1-26 21:31
玩滑坡車? 係江村 rail bike 附近? 樂天世界我小朋友去過一次, 果次我地去完樂天再走埋附近場嘅 Kidzania. ...

唔係呀, 係係仁川海邊個個rail bike 呀!
講開shopping, 其實係邊先買到平時香港見到個d韓衫呢?
行過地下行、弘大梨大都唔係個d黎

大宅

CaCa0919 發表於 19-1-25 07:20
我地會去5日. 機票, 酒店已經 ready. 宜家開始搵資料, 計劃行程. 有無朋友仔今年復活節會去首爾旅行? 想一 ...

請問你住邊間酒店?機票乜野價位叫抵?我好多年前去過一次,乜都唔記得啦,哈哈。今次帶埋小朋友

男爵府

Fishbbmama 發表於 19-1-26 22:01
唔係呀, 係係仁川海邊個個rail bike 呀!
講開shopping, 其實係邊先買到平時香港見到個d韓衫呢?
行過地 ...

你講嘅仁川海邊 rail bike 係咪永宗島果個? 你講滑玻車我反而唔知 首爾買衫 , shopping 我只行過明洞地下街, 弘大, 梨大同永登浦. 圖中係我上次去首爾時分別係梨大, 永登浦同明洞買到嘅衫同褸. 價錢有平有貴, 行街買衫要慢慢睇慢慢搵心水. 有時係地鐵站出站口都會有買衫, 褲, 鞋嘅小型鋪頭. 有時我都可以係果D鋪頭買到心水. 我上次去左永登浦地下街個人覺得地方有D舊舊地, 心水鋪, 主打年輕買OL嘅衫只有幾間. 但行完地下街可連接行樂天百貨同超市. 有D人會推薦去東大門買衫, 但我個人唔鍾意去果邊買, 隨自己想行邊.

男爵府

CaCa0919 發表於 19-1-27 06:29
你講嘅仁川海邊 rail bike 係咪永宗島果個? 你講滑玻車我反而唔知 首爾買衫 , shopping 我只行過 ...

地下街有推薦話除左高速巴士站外, 富平地下街同江南地下街都Ok好行. 但講嘅兩個地下街我上幾次都無行過, 仲諗緊要唔要加江南地下街/高速巴士站係今次行程裡面 但帶住小朋友又比較唔方便血拼.. 有D卻步, 要再仔細考慮一下

男爵府

CaCa0919 發表於 19-1-27 06:30
地下街有推薦話除左高速巴士站外, 富平地下街同江南地下街都Ok好行. 但講嘅兩個地下街我上幾次都無行過, ...

江南地下街評語:
江南地下街,無高速巴士站大,但絕對是把流行的精華濃縮起來! 可以搵到很多適合小資上班族的女裝. 而且價錢也很好下手! 衣服、鞋子、包包等都有,但男裝、童裝、媽媽衣服較少. 建議連同在地上的江南特色小店一起逛~

富平地下街評語:
富平地下街是首爾最大的地下街! 基本上, 男女老幼都可以在這邊買瘋! 簡直可以逛到腿軟! 而且今年富平地下街完成整修, 變得更美更好逛了! 但地理上較遠, 如果要血拼, 建議連同仁川周邊景點, 來個一天遊.

男爵府

Aomuimui 發表於 19-1-26 22:40
請問你住邊間酒店?機票乜野價位叫抵?我好多年前去過一次,乜都唔記得啦,哈哈。今次帶埋小朋友
...

我 Hold 左兩間酒店. 暫時唔洗比錢住, 仲有時間考慮. 就係兩間都覺得好OK, 未取捨到住邊間. 未到出發前一個月我地都仲未確定會住邊間. 一間係明洞果邊, 一間係南大門果邊. 機票價位要自己mark實, 要keep check, 見到心水airline做promo, 確定自己要去, 價錢到位又fit 到自己時間就可以買. 其實你有budget有時間買邊間 airline 邊段時間去都無問題. 撇除左諗右諗嘅麻煩.

大宅

CaCa0919 發表於 19-1-27 06:40

我 Hold 左兩間酒店. 暫時唔洗比錢住, 仲有時間考慮. 就係 ...

謝謝

男爵府

我得3日時間去玩,其中兩日去樂園玩。另一日就行吓明洞,弘大,梨大

子爵府

CaCa0919 發表於 19-1-27 06:30
江南地下街評語:
江南地下街,無高速巴士站大,但絕對是把流行的精華濃縮起來! 可以搵到很多適合小資上班 ...

呢兩個我都行過, 都買到野既

男爵府

Fishbbmama 發表於 19-1-27 10:48
呢兩個我都行過, 都買到野既

請問高速/江南/富平呢三個地下街比較推薦邊個? 我知三個地下街一定會買到野, 但邊個會比較好行, 又多野睇同野買?

子爵府

CaCa0919 發表於 19-1-27 11:04
請問高速/江南/富平呢三個地下街比較推薦邊個? 我知三個地下街一定會買到野, 但邊個會比較好行, 又多野睇 ...

如果想近近地就梗係高速/江南啦, 甘高速又大好多喎, 我覺得行左高速就唔需要再去江南, 差不多款不過就唔係賣咩高質韓衫, 佢係d平平地, 款式簡單質地唔錯既韓衫

如果唔介意遠, 富平就好好行, 平既又有, 高質少少貴既又有, 真係大到可以行成日。 我上次因爲擺低左我老公同小朋友係間cafe (小朋友訓左)等我,自己一個去行, 我一路行一路要記低行左去邊, 因為真係好大好多分叉路, 我驚蕩失路搵唔返佢地

男爵府

Fishbbmama 發表於 19-1-27 12:39
如果想近近地就梗係高速/江南啦, 甘高速又大好多喎, 我覺得行左高速就唔需要再去江南, 差不多款不過就 ...

多謝你嘅分享
我想買返工著嘅衫同裙. 聽落富平好好行咁! 我想慢慢行搵心水野買. 富平地下街好似會啱行 D. 最衰條路線遠.. 如果只係得我自己或同細妹, 朋友闖會好好多. 今次同行係C6同阿囡真係好有難度 我C6勉強可以忍下陪我行下街睇下野. 但小朋友唔會有咁好耐性.. 我真係好想去, 但做唔做到又另一回事

複式洋房

CaCa0919 發表於 19-1-25 20:30
歡迎
你早飛我兩日. 你行程 plan 好未, 有無咩頭緒? 我仲度緊
...

我應該同你同日去首爾(emoji)我都度緊去邊到玩(emoji)

複式洋房

CaCa0919 發表於 19-1-25 21:05
Running man 館裡面有咩玩架? 小朋友6-7歲啱唔啱玩? 但諗落小朋友都係鍾意有卡通公仔, 機動遊戲嘅玩意多 D ...

Running man館好好玩,大人細佬都玩得好開心(emoji)(emoji)佢需於一小時內完成多個任務,我小朋友上次玩完,佢話下次要再去玩過(emoji)(emoji)

複式洋房

glocatcat 發表於 19-1-26 00:17
我地三大兩小,頭尾共8日,午機去午機返,實際玩6日。暫時安排

1) 18/04 四

智勇迷宮唔好玩,而且好辛苦!我好後悔入左去玩,要爬地(肥啲都好難過)、係繩索度爬都辛苦,唔好玩。

複式洋房

rebecca0113 發表於 19-1-26 15:29
hi我21/4出發,去6日,唔知到時天氣冬唔冬?呀囡睇過話上年4月頭重有雪落 ...

我上年3月尾4月初在韓國,天氣係有點涼爽,可以帶外套就可,不會太凍,只是早晚有點涼

大宅

CaCa0919 發表於 19-1-25 20:28
歡迎呀 我宜家 plan 緊首爾樂園還是去愛寶樂園好? 阿囡要求我地帶佢去多一次 Kidzania ...

請問玩具街係邊呢?我囡好中意買文具

大宅

回覆樓主:

報到先 我復活節紅日出發,6日5夜,搭大韓,住明洞,因為諗住食完晚飯老公湊細路,自己可以落去行街,明洞都應該夠我行幾晚

暫時行程有join local tour 一日,愛寶樂園一日,景福宮影韓服+行街,另外仲會去running man館

大宅

地瓜葉 發表於 19-2-8 11:35
智勇迷宮唔好玩,而且好辛苦!我好後悔入左去玩,要爬地(肥啲都好難過)、係繩索度爬都辛苦,唔好玩。
...

我仲諗住去完running man 館再去智勇迷宮, 啲人又話好玩 但聽完你話辛苦我有啲淆底

男爵府

地瓜葉 發表於 19-2-8 11:27
我應該同你同日去首爾(emoji)我都度緊去邊到玩(emoji)

呢一兩年已經好過幾次日本同韓國都係一樣咁好玩, 去極都唔會厭 我同阿囡好期待呢次旅程! 而我c6都係陪太子咁嘅樣 我已經搵定左好多資料. 要去嘅地方, 要食嘅地方, 要買野嘅地方所有資料都有齊. 宜家開始大執行程表, 慢慢排, 慢慢西選.

首頁
12345...23

尾頁

跳至