母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB就黎11個月啦,公司要求去上training,一個禮拜,老細好想我可以去,但我好擔心會因此而要停人奶...
本來目標餵到一歲,屋企人都叫我順便停埋人奶,只係爭嗰一個月
但而家餵得幾順利,BB加固後唔使密密泵,有時見BB食完媽媽奶個滿足樣,心裡面有d想餵到自然離乳...
你地係我會點做呀?
拒絕出trip?
停餵人奶?
Trip照出,要喺飛機上,公司照泵奶?
點可以keep 到奶量呢?

侯爵府

Sakuramonoko 發表於 19-1-25 09:14
BB就黎11個月啦,公司要求去瑞士總公司上training,一個禮拜,老細好想我可以去,但我好擔心會因此而要停人 ...

係bb 平時飲奶時間照泵奶
都係一星期
覺得唔會因為泵而少左奶
我bb 都就黎11個月
我62成日聽d 人講話bb 過左6個月
d 人奶就冇營養
又話我食埋d 野冇營養

我自己頭6個月可以講係好辛苦咁過
依家叫做餵得好順利
我係絕對唔會停
會餵到我bb 唔食為止
(我估歲幾會唔食)

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

儲定d 冰奶同雪奶俾bb 係出trip 時飲。
出trip 照泵奶,住既地方可以雪奶冰奶的話,媽媽可以照雪同冰,pack好帶返香港。
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

Mary媽咪 發表於 19-1-25 23:58
係bb 平時飲奶時間照泵奶
都係一星期
覺得唔會因為泵而少左奶

最難就係嗰個星期嘅返工時間好難可以泵到奶呢唯有返工前後同夜晚泵,希望唔會影響到個量...

別墅

newspaperhang 發表於 19-1-26 15:19
儲定d 冰奶同雪奶俾bb 係出trip 時飲。
出trip 照泵奶,住既地方可以雪奶冰奶的話,媽媽可以照雪同冰,pack ...

都有爬過下文,睇左其他媽媽嘅分享,最難就係點樣喺機上泵奶公司只會俾我地坐Econ, 如果隔離有人我唔知自己有冇勇氣泵奶要諗住為左bb!!
Bb仲未試過食冰奶嘅,唉,希望佢肯飲
如果可以拎返d奶返黎,就算只係用黎同b沖涼都冇咁肉赤,只怕行李超重

別墅

我剛剛去完4日曼谷返黎,都係一日四次,不過只有兩次係出面泵,兩次機上(好彩隔離係老公),其他全部酒店泵

因為奶泵parts冇消毒,加上我放酒店kitchen冰格,唔知乾唔乾淨,所以全部唔比bb飲,16包全部帶返來沖涼同整皂

珍珠宮

Sakuramonoko 發表於 19-1-28 13:49
都有爬過下文,睇左其他媽媽嘅分享,最難就係點樣喺機上泵奶公司只會俾我地坐Econ, 如果隔離有 ...

起初你可以叫屋企人用雪奶溝冰奶俾bb試,由1/5冰+4/5雪開始,俾bb習慣下(又或者你可以再提早係出trip前已經俾佢試),慢慢加冰奶分量因爲一時間全部冰奶可能會太「so」、bb唔習慣。
係飛機泵奶用餵奶巾同外套遮住,其實唔係好覺既
做好保溫的話,帶返黎既奶可以俾bb飲架你可以參考一下其他媽媽飛長途機既做法。同埋善用手提行李,爭取多d 重量放奶
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

newspaperhang 發表於 19-1-28 15:01
起初你可以叫屋企人用雪奶溝冰奶俾bb試,由1/5冰+4/5雪開始,俾bb習慣下(又或者你可以再提早係出trip前已 ...

請問在飛機上,是用手泵? 電泵好似有用干電嗰d? I am using spectra ya

珍珠宮

w_lilian 發表於 19-1-28 21:13
請問在飛機上,是用手泵? 電泵好似有用干電嗰d? I am using spectra ya

我係電泵,用優合,叉一次電用到6次(單泵,即左右各三次奶,每邊十分鐘)。
佢另外可以用power bank俾電,如果飛機有usb插頭,插住線泵都得而且一部都唔貴,百零蚊就有,我覺得有一部方便出街都係好既

別墅

newspaperhang 發表於 19-1-28 23:27
我係電泵,用優合,叉一次電用到6次(單泵,即左右各三次奶,每邊十分鐘)。
佢另外可以用power bank俾電 ...

Thanks for sharing. 我對泵無乜硏究, but quite often hearing people to use 優合. Will consider to buy one extra to be used outside.

大宅

如想keep奶量必須定時泵奶
係街我會照泵,我過左會尷尬既階段
用外套阻住就泵奶,您怕尷尬就坐餐廳食住野泵,無甘覺眼

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

我都啱啱出完一個星期trip,long haul,喺機上面泵一次,視乎你平時幾個鐘泵一次。

我一直都有儲冰奶,所以期間囡囡就食存貨,自己早晚喺酒店泵,中間一次喺公司殘厠,因為佢地唔興餵母乳,所以冇咁嘅設施。而酒店泵左既亦冇留到,因為酒店雪櫃冇冰箱,要倒左去,係會心痛,但冇辦法,想keep住有奶,所以有照泵。囡囡剛兩歲,我都驚佢成個星期冇埋身,我番到嚟會戒咗埋身,好彩佢而家都仲鍾意媽媽奶。

如果酒店ok,可以叫佢地幫手雪,自己帶冰袋,冰種,pack好寄倉,冇問題既。有機會有啲會開始溶,視孚溶幾多,可以食左先或者掉幾包。

別墅

Sakuramonoko 發表於 19-1-25 09:14
BB就黎11個月啦,公司要求去瑞士總公司上training,一個禮拜,老細好想我可以去,但我好擔心會因此而要停人 ...

妳最終d人奶奌算?

別墅

想問用冰袋定用發泡膠箱寄倉好?啲冰奶溶左仲要吾要得?

別墅

w_lilian 發表於 19-4-11 23:52
妳最終d人奶奌算?

我剛剛出完trip 返黎啦!最終d奶帶左返黎俾BB沖涼~ 我住間酒店無冰箱,而我泵奶嘅配件又冇得消毒,所以我都冇打算keep d 奶俾bb 食
倒曬又好肉赤,所以用黎沖涼
其實喺飛機上泵奶都真係冇咩問題嘅,奶量亦好彩冇影響

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊