自由報料

跳至

首頁

尾頁

公爵府

DauDau82 發表於 19-2-9 09:58
回覆 yukiyukipang 的帖子

任何琴都可以上到八級,器材唔重要,技術先係最重要,唔好道聽途說,問多啲sale ...

男爵府

kam825 發表於 19-2-14 03:28

啱, 雖則話咩琴都可以上到8級, 但工欲善其事, 必先利其器, ...

我依家用Kawai K8, 10年琴齡,回鍵慢,小朋友即將考八級,如果考上去演奏級,請問有乜琴推介?謝謝(emoji)(emoji)

公爵府

2024年龍年勳章

DauDau82 發表於 19-1-25 12:31
好耐冇睇過d鋼琴價錢,十幾年前媽媽買左部Petrof俾我, 大概四萬蚊,已經覺得好貴。前幾日行過通X,見到部YU ...

其實唔要高要求, 都有啲平價牌子!

男爵府

睛靈勳章

tseleebb 發表於 19-2-14 12:49
我依家用Kawai K8, 10年琴齡,回鍵慢,小朋友即將考八級,如果考上去演奏級,請問有乜琴推介?謝謝(emoji) ...

你可以去試下Sauter 部Domino, 回彈佢好優秀, 因佢有個技術叫double repetition, 可以做到三角琴極速回彈, 好爽

大宅

回覆 kam825 的帖子

請問大約幾$?

男爵府

睛靈勳章

DauDau82 發表於 19-2-15 04:24

請問大約幾$?

1x萬
呢個牌子有200年歷史, 100%西德製造, 好野黎架

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

tseleebb 發表於 19-2-14 12:49
我依家用Kawai K8, 10年琴齡,回鍵慢,小朋友即將考八級,如果考上去演奏級,請問有乜琴推介?謝謝(emoji) ...

Kawai K8, 10年琴齡, 絕對可考8 級,
回鍵慢, 香港天氣溫濕都有影響.
鋼琴有冇定期 tune 琴 ? 請調音師了解一下.

大宅

我個Petrof好似都係德國做,用住先啦,靚既琴實在太貴,暫時真係afford不到。

男爵府

wiiabcd 發表於 19-2-15 07:36
鋼琴有冇定期 tune 琴 ? 請調音師 ...

小朋友應該八月會考八級,之後應該會再繼續學,所以諗緊會唔會而家買一部好啲可以應付演奏級嘢鋼琴,早買早享受,遲買貴幾嚿。

男爵府

wiiabcd 發表於 19-2-15 07:36
鋼琴有冇定期 tune 琴 ? 請調音師 ...

調音師話上一手練琴練得好密,部鋼琴操勞過度,所以多問題。

男爵府

DauDau82 發表於 19-2-15 13:32

我個Petrof好似都係德國做,用住先啦,靚既琴實在太貴,暫時真係afford不到。 ...

請問大家知唔知邊個歐洲牌子鋼琴比較好? Schimmel, Petrof, Sauter 還是其他?
我知自己買唔起Steinway and Sons.

公爵府

callmebabe 發表於 19-2-8 20:44
其實kawaii音色都好靚,仲好襟。唔一定要Yamaha。

男爵府

睛靈勳章

tseleebb 發表於 19-2-15 18:34
請問大家知唔知邊個歐洲牌子鋼琴比較好? Schimmel, Petrof, Sauter 還是其他?
我知自己買唔起Steinway a ...

各有各好
呢個問題就好似問男人邊個歐洲牌子既車好,Benz,  Porsche, BMW定係其他咁

各有所愛, 邊個牌子都有fans, 最緊要係用家實際去試下, 先知合唔合乎自己要求

會唔會考慮買三角琴?

男爵府

睛靈勳章

tseleebb 發表於 19-2-15 18:23

小朋友應該八月會考八級,之後應該會再繼續學,所以諗緊會 ...

揀左邊幾首歌?

大宅

DauDau82 發表於 19-1-25 12:31
好耐冇睇過d鋼琴價錢,十幾年前媽媽買左部Petrof俾我, 大概四萬蚊,已經覺得好貴。前幾日行過通X,見到部YU ...

平琴貴琴都可考到8六級

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

tseleebb 發表於 19-2-15 18:34
我知自己買唔起Steinway a ...

我女大學考琴就一定彈三角 Steinway , 但其實 Steinway 嘅琴鍵比較淺,
彈唔慣就會覺得難控制, 再彈返 kawai 或 yamaha 更怪,
亞女就話雖kawai 或 yamaha 好出名, 但即使係好貴嘅 yamaha三角琴,
彈起上來琴鍵都唔夠 even, 反而普通一部歐洲琴不論是否名牌,
琴鍵回彈/手感/ 音色, 都比兩日本品牌好.
所以呢, 之前我都想換部靚琴,
但亞女話如果屋企冇位擺三角琴,
就換部歐洲琴直立都不想要日本品牌.

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

回覆 wiiabcd 的帖子

有同感!利申:十幾年前已考獲8級

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女十幾年前買部二手u3, 近3萬(都十幾年琴)
肉赤呀!但咁又用左十幾年,到今日質素依然好好,貴買平用囉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tseleebb 發表於 19-2-13 20:05
雖然係咁講,但我仔話回鍵唔夠快,影響佢嘅表現。我都苦腦中。
...

係有分別的,我女上次考琴前,寧願過海都要去老師studio練琴,話老師部琴好彈d。(老師教左好多年,俾密碼佢自己返studio練)
我屋企就無咁大放三角琴啦

首頁

尾頁

跳至