想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Amandapanda 發表於 19-1-28 23:19
其實老劉也是當地很有名氣的,我個人覺得最重要有技術同埋方便,拿起手打電話逢打必通。我放雪胎因為有多 ...

好贊成呢句「hardware 無software 咁重要」。我都係响老劉度做ivf,第一次剛剛驗左
當初我初診時去左見老劉先,感覺唔算好好,因為佢診所比較舊式,但有自己既lab同埋佢真係只會講一啲你需要知道既野你知(當然你問到佢都會講你知)⋯ 見完老劉第二日就去左王醫師度初診,但王醫師星期六唔會診,我就只好見謝醫師⋯ 感覺係良好既,佢好詳細講解過程,門面裝修做得好好,好光猛,但好多人⋯ 原本諗住搵王醫師,但最後都覺得,我係需要一位有經驗既醫師,而唔係需要有門面既診所,所以最後都係搵左老劉⋯⋯

複式洋房

SI0912 發表於 19-2-1 23:26
好贊成呢句「hardware 無software 咁重要」。我都係响老劉度做ivf,第一次剛剛驗左⋯
當初我初診時 ...

過程其實都大同少異,最緊要係真心得到幫助⋯
記得抽卵前一晚12點已經唔可以食野,第二朝11:00返到診所,等左2個幾鐘先入得手術室開始抽卵,過程好快幾個字就出得房,但就要抖起碼半個至1個鐘先落得床行出休息室出診所坐等見醫師,其間姑娘問我「你餓了嗎?」我就話有少少,佢隨即入左房拎左個小蛋糕俾我食,仲同我講「見完醫師之後就可以離開去吃東西了,先吃這個免得餓壞」當下啲眼淚已經控制唔到,因為真係感覺到佢地既細心同關心⋯
所以我都真心推薦老劉同佢隊醫療團隊(emoji)(emoji)

男爵府

SI0912 發表於 19-2-1 23:38
記得抽卵前一晚12點已經唔可以食野,第二朝11:00返到診所, ...

感謝你既分享呀!我已經去左初診拎左針返黎,準備今個月M 到就開針,但我怕請唔到好多日假返去抽卵,考慮緊延唔延遲一個月好,想問下你抽卵過程總共用左幾多日?有冇喺香港抽血/陰超先過去?定去到先做?
感謝感謝!

複式洋房

Fatbigball 發表於 19-2-2 00:14
感謝你既分享呀!我已經去左初診拎左針返黎,準備今個月M 到就開針,但我怕請唔到好多日假返去抽卵,考慮 ...

我之前係香港睇家計會時已經做晒檢查驗血,連輸卵管顯影都做埋拎晒報告過去見老劉⋯⋯ 抽卵我用左4日⋯ 星期四見醫師驗血,星期六抽卵,星期日走⋯
溫馨提示:放胎後記住要放松心情,太過緊張太過擔心對著床都唔好架
祝你好孕

男爵府

SI0912 發表於 19-2-2 09:32
我之前係香港睇家計會時已經做晒檢查驗血,連輸卵管顯影都做埋拎晒報告過去見老劉⋯⋯ 抽卵我用左4日⋯ 星 ...

咁都係請2日假就可以,希望我都撞岩時間la
謝謝你

複式洋房

SI0912 發表於 19-2-1 23:38
記得抽卵前一晚12點已經唔可以食野,第二朝11:00返到診所, ...

贊同! 護士們都好體貼。我緊張都流馬尿句地都拿住紙巾坐係度安慰我。好貼心。講真,已經要經歷ivf,壓力相當無比,旁人的支持真係好重要。我之前也考慮過係香港做,見過不同的醫生,但係除了價格的因素,我真係覺得呢邊d 護士醫生相對冷漠。我明既,商業社會。最重要係台灣既成功率好高。

複式洋房

Amandapanda 發表於 19-2-2 23:00
贊同! 護士們都好體貼。我緊張都流馬尿句地都拿住紙巾坐係度安慰我。好貼心。講真,已經要經歷ivf,壓力 ...

我都見過香港醫生,佢第一句已經話「生唔到9成9係女人既問題」當下個心沉到實晒,成個感覺好差,好似被怪責咁... 後來聽朋友介紹老劉先識去台灣搵佢初診~

大宅

回覆 Amandapanda 的帖子

老劉即係邊間?

大宅

可以考慮下去送X鳥,我自己覺得規模係台灣最大,好放心

複式洋房

Amandapanda 發表於 19-1-27 08:12
一次ok 左。雖然診所舊少少,但老劉成個團隊都好專業而且態度好好。之前嘗試book姓王個個,但係好麻煩,凌 ...

請問你之前在香港那裡照卵子大小?是否即日約即日可照?謝謝

複式洋房

SI0912 發表於 19-2-1 23:26
好贊成呢句「hardware 無software 咁重要」。我都係响老劉度做ivf,第一次剛剛驗左⋯
當初我初診時 ...

請問你在香港那診所可照卵子大小?可即日約即日照嗎?謝謝

別墅

AkinaK 發表於 19-1-25 16:07
我都計劃4月找劉醫生做ivf,吾知道可否選擇生兩個,同選擇性別?

應該唔得因為台灣暫時唔比揀性別~
我係劉醫生做ivf,一次成功,而定14week~

別墅

Amandapanda 發表於 19-2-2 23:00
贊同! 護士們都好體貼。我緊張都流馬尿句地都拿住紙巾坐係度安慰我。好貼心。講真,已經要經歷ivf,壓力 ...

讚同,護士真係好體貼,佢地一邊講解療程、一邊會留意你心理狀況,唔會冷冰冰咁一問一答~

別墅

Yuyuyu!! 發表於 19-1-25 16:00
台灣做IVF, 有冇邊間係老字號? 如題2間邊間成功率高d, 另外想知道兩者價錢差幾遠? ...

我也是在老劉ivf,一次就成功,剛剛生了!雖然診所不算新,但全團醫護團隊好細心跟進!老劉手勢好熟練,所以可以放心,祝好孕

複式洋房

READYING 發表於 19-2-23 00:51
請問你在香港那診所可照卵子大小?可即日約即日照嗎?謝謝

我係搵劉蒂華醫生照卵泡,但唔清楚可唔可以即日約即日照~

複式洋房

18babycome 發表於 19-2-22 09:28
回覆 Amandapanda 的帖子

老劉即係邊間?

劉志鴻醫師⋯ 你可以上網搵下佢個網頁架

大宅

請問係咪年輕先建議搵老劉?年紀大就唔建議搵老劉?想問有冇高齡jm搵老劉做ivf嘅成功例子吖?謝謝!

複式洋房

史迪女1231 發表於 19-2-23 12:18
請問係咪年輕先建議搵老劉?年紀大就唔建議搵老劉?想問有冇高齡jm搵老劉做ivf嘅成功例子吖?謝謝! ...

我咪係高齡一take ok囉

大宅

回覆 SI0912 的帖子

恭喜你吖!

複式洋房

SI0912 發表於 19-2-23 14:48
我咪係高齡一take ok囉

我都係高齡,想問下用左幾多錢?

首頁

尾頁

跳至