第一胎食全餐,第二胎應該點揀?

Nadiac
|
第一胎痛咗10幾個鐘都生唔到,qe生,結果食全餐,傷口痛咗2個月,第1個月係痛到坐唔直個人,第2個月就隱隱作痛,睇好多po都話私家開刀唔痛,什至第二日落床都得,其實係咪醫生手勢影響?第二胎應該再試順產定直接開刀好呢?私家醫生應該比政府好?
hontari
|
我第一胎全餐,不過傷口算ok,生完痛左4、5日已經唔使食止痛藥
依家第二胎,一早已經決定開刀,我同醫生講我受夠了 (我威院生,因為第一胎開刀所以第二胎俾我揀)
lkk-lkk
|
Nadiac 發表於 19-1-25 16:28
第一胎痛咗10幾個鐘都生唔到,qe生,結果食全餐,傷口痛咗2個月,第1個月係痛到坐唔直個人,第2個月就隱隱 ...

我第一胎都係食全餐,都係QE; 不過傷口痛左幾日就唔洗食止痛藥了

而家第二胎,揀左自己生,好想講你知生唔生到,但bb未肯出來(因為已經過期居留了)
仲有,我這兩胎只相隔剛好兩年
我都希望自己順利!

睇你想唔想自然分娩啦,因為我好想,所以決定博一博!!!
liloli
|
lkk-lkk 發表於 19-1-26 08:12
我第一胎都係食全餐,都係QE; 不過傷口痛左幾日就唔洗食止痛藥了

而家第二胎,揀左自己生,好想講你知生 ...

我第一胎都係全餐,第2胎都念緊自然分娩,自然分娩,產後回復得快d
GCHK
|
liloli 發表於 19-1-26 11:07
我第一胎都係全餐,第2胎都念緊自然分娩,自然分娩,產後回復得快d

係亞,可以自然分娩就盡量,因為恢復得快
Nadiac
|
lkk-lkk 發表於 19-1-26 08:12

而家第二胎,揀左自己生,好想講你知生 ...

等你好消息,加油呀媽媽!
不過我相格唔夠一年呀
pigletseng
|
第一胎私家食全餐,開刀一d唔痛,第二日落床行去餵奶,傷囗復原快,第四日返到屋企陪月話我仲健步如飛過順產
宜家外面傷口望落只係一條好smooth嘅白幼紋
未夠一年有第二胎,呢次唔會咁蠢揀順產,開刀快靚正

lkk-lkk
|
Nadiac 發表於 19-1-26 13:06
等你好消息,加油呀媽媽!
不過我相格唔夠一年呀

嘩,你仲勁! 到生果時都唔夠一年呀??
hkmcdmcd
|
pigletseng 發表於 19-1-26 15:50
第一胎私家食全餐,開刀一d唔痛,第二日落床行去餵奶,傷囗復原快,第四日返到屋企陪月話我仲健步如飛過順 ...

請問你邊個醫生?
Cindy曾
|
第一胎痛咗10幾個鐘都生唔到,qe生,結果食全餐,傷口痛咗2個月,第1個月係痛到坐唔直個人,第2個月就隱隱 ...

我識人二次全餐。你搏嗎?
我要做媽媽
|
我覺得都係你自己選擇啦,我哋只可以比意見你
Nadiac
|
lkk-lkk 發表於 19-1-26 16:56
嘩,你仲勁! 到生果時都唔夠一年呀??

有左未夠一年,生就一年多d
mrs_brown
|

我雖然第一胎不是全餐,但在QE緊急開刀,傷口超痛,痛到兩年後都仍有唔舒服,對比之下我朋友私家醫生開刀,好快已經唔痛,止痛藥都唔駛食。當然,公立醫院都講彩數,我另一朋友在屯門醫院生都一d都唔痛,連洗傷口嬸嬸都讚佢個傷口靚。但我唔敢博,第二胎一定會私家開刀。
pigletseng
|
hkmcdmcd 發表於 19-1-26 18:04
請問你邊個醫生?

劉x琪醫生,同孫/高醫生同一個診所果位
haha748494
|
我第一胎就開刀,所以第二胎就直接開刀。
sandylly
|
我屯門醫院食全餐㗎,第二日我都落得床啦喎,係行得慢啲,同埋傷口其實唔痛!