留定走

dordorita
|
講番少少background, 我老公加藉華人依家喺嗰邊,我就依家喺香港。舊年年尾我去咗嗰邊註冊,原本打算我自己返黎香港跟住佢四月(因為我需要時間申請佢)就quit咗份工過嚟。
佢識嘅中文係幼稚園程度,一路喺加拿大生活同工作(做finance/accounting)。
而家問題係,我臨番嚟前發現有咗(好早期),最近仲見緊新工(就算請都未知之後大肚會唔會過唔到probation,一路唔講又驚整臭自己嗰朵)。我唔知仲叫唔叫佢quit好,因為覺得兩個同時冇正職好唔踏實。
諗緊究竟好唔好生完或者過去嗰邊生跟住留1-2年(起碼要一年先可以喺嗰邊做到嘢), 亦或留港生完先搵工。就算喺加拿大eventually都想小朋友喺香港讀小學。
dordorita
|

香港:
-佢應該40-50k 月入,我就35-40
-我屋企人喺度幫手
-工時會少咗湊b時間

加拿大:
-佢6xk
-可以做ft mom
-居住環境好啲

p.s. 我自己都喺美加生活過前後10年, 因為覺得香港發展空間較大同埋屋企人喺到先返黎。

大家有咩建議呢?
肥虎虎
|
dordorita 發表於 19-1-25 18:52
講番少少background, 我老公加藉華人依家喺嗰邊,我就依家喺香港。舊年年尾我去咗嗰邊註冊,原本打算我自己 ...

你反而想小朋友起香港讀書
我同你相反
香港生因為想坐好月日後身體好d
生後我就返去
小朋友起當地讀書成長
dordorita
|
肥虎虎 發表於 19-1-25 19:06
你反而想小朋友起香港讀書
我同你相反
香港生因為想坐好月日後身體好d

因為想小朋友學中文,喺嗰邊係冇可能會識寫。。同時因為自己本身想喺香港創業。
puppydingo
|
我因為小朋友所以離開香港。

我唔怕佢地唔識中文。

chubama
|
講番少少background, 我老公加藉華人依家喺嗰邊,我就依家喺香港。舊年年尾我去咗嗰邊註冊,原本打算我自己 ...

現時既香港人,多數同你調轉。
寧願為小朋友,留喺加拿大。
讀書,社會環境,加拿大穩定d,
開心愉快!唔會填鴨式,
書簿費唔會俾奸商年年改少少加價,
小朋友唔洗迫住樣樣叻,自由發揮,
活動教學我好鍾意。

我係你,會揀加拿大。
我哋唔走,
係因為事業,物業,屋企人。
肥虎虎
|
dordorita 發表於 19-1-25 19:30
因為想小朋友學中文,喺嗰邊係冇可能會識寫。。同時因為自己本身想喺香港創業。
...

唔會唔識寫中文
宜家個邊都好多中文聽寫讀學
如果你自己想創業
其實你本意已經想留港
其他因素參考不大
我真係同你相反
以小朋友為先
同樓上既媽咪一樣
有得揀都揀外國讀
除非香港有更重要之人/物先留
besslyp
|
係香港生完返加拿大 。 我係澳洲生 之後小朋友拎唔返香港身分證
kcc102
|

生完再過去
chubama
|
肥虎虎 發表於 19-1-25 19:58

唔會唔識寫中文

係囉我得d疏親戚喺外國,
如果係直屬親戚或屋企人喺外國,
一定會過埋去,而家好難走,4大長老,
兄姊家庭喺香港,個個物業喺香港,
點走吖?

我d堂弟表妹,外國讀書,
中文非常好,唔洗怕唔識中文。
肥虎虎
|
chubama 發表於 19-1-25 20:37

因為宜家外國好注重中文國語
所以呢方面真係唔駛擔心
我自己都好想小朋友中文好
但了解過後根本就唔駛驚唔識
dordorita
|
chubama 發表於 19-1-25 20:37

其實我自己中學,大學都喺加拿大。始終overall 喺嗰邊由細到大嘅抗壓力冇咁強,冇咁tough。
其實本身係打算以後有小朋友就13歲等佢去寄宿學獨立。
Watermelongirl
|
我準備係香港生完隔1-2年返美國
dordorita
|
Watermelongirl 發表於 19-1-27 11:30
我準備係香港生完隔1-2年返美國

本身美籍?
haha748494
|
無論點比你意見,你最好都同C6商量,畢竟系最了解對方需要什麽。
Watermelongirl
|
dordorita 發表於 19-1-27 19:18
本身美籍?

係,老公香港人 依家兩個都係香港做野
dordorita
|
haha748494 發表於 19-1-27 21:09
無論點比你意見,你最好都同C6商量,畢竟系最了解對方需要什麽。

佢就冇乜所謂,因為佢知我比較想有家人,朋友喺身邊。而我自己以前都喺加拿大成6年,唔係太鍾意。
dordorita
|
Watermelongirl 發表於 19-1-28 09:20
係,老公香港人 依家兩個都係香港做野

會搵到工先返去?
馬騮山寨主
|
香港:
-佢應該40-50k 月入,我就35-40
-我屋企人喺度幫手

仲駛諗!梗係加拿大,可以自己湊,環境比香港好100倍!
haha748494
|
回覆 dordorita 的帖子

咁你可以選擇你所嚮往的生活環境,你C6都好錫你,就住你。