自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

假如你兄弟姊妹收入好高,係你現在的收入三倍或以上,而你只是月入3-4萬左右,你會不會期望佢俾多d家用父母,例如你俾三千,佢應該要俾1-2萬。或者父母有咩事,父母出聲話想要入私家醫院做檢查/屋企要裝修,你會不會期望佢俾絕大部分

子爵府

jacobkit 發表於 19-1-26 15:15
假如你兄弟姊妹收入好高,係你現在的收入三倍或以上,而你只是月入3-4萬左右,你會不會期望佢俾多d家用父母 ...

開聲叫人俾多d好樣衰!自動自覺算啦

子爵府

回覆樓主:

我妹收入比我及弟多1Ⅹ倍,一般消費如家人出外食飯,父母去旅行,都係平均3份,但如大銀碼我妹會自動波比晒錢或會比大份錢,家用各人自理,大家唔會理會邊個比幾多。

有d嘢如果要開聲講明棧冇瘾。

wcpcelia    發表於 19-1-27 19:05
日月水火    發表於 19-1-27 16:54

侯爵府

假如你兄弟姊妹收入好高,係你現在的收入三倍或以上,而你只是月入3-4萬左右,你會不會期望佢俾多d家用父母 ...

我識有人搵十萬
但一毫子家用都唔比
所以真係好難講
做好自己算

男爵府

回覆樓主:

唔會,盡自己責任,唔會管亦冇權管其他人

水晶宮

我家庭係咁,但唔使期望,有錢嗰位自動自覺畀大份啲,其餘就自動自覺出多啲力。係真正有錢出錢,有力出力!so far運作暢順
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

唔會出聲,比幾多/比唔比都係佢自己決定

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實月入三四萬都唔算少,點解期望人哋畀多啲?

男爵府

首3-4萬唔算低人工,所以就算兄弟姊妹較高人工,都不會期望佢比較多家用。
在這情況下應該每人平均分擔裝修/醫療。

子爵府

bmuimami 發表於 19-1-26 15:27
我家庭係咁,但唔使期望,有錢嗰位自動自覺畀大份啲,其餘就自動自覺出多啲力。係真正有錢出錢,有力出力! ...

Same same

我們兄弟姊妹之間,有銭果D又會幫埋兄弟姊妹,無錢果D又會出力出心幫忙

子爵府

candysandy 發表於 19-1-26 15:24
我妹收入比我及弟多1Ⅹ倍,一般消費如家人出外食飯,父母去旅行,都係平均3份,但如大銀碼我妹會自動波比晒 ...

咁樣係最好的

男爵府

我大伯過(幾)億個隻身家,都係除兄弟人數夾份的!!女唔史夾!!

珊瑚宮

回覆樓主:

肯出多d錢, 係搵得多的人,心甘情願。
但唔會望人地錢多, 就要出大份。
父母都係大家, 搵錢多的唔係佔百分比多d

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我唔會有呢個期望。因為我地細時,接受父母既教育、照顧、都係一模一樣,現在回報父母也應該一模一樣。除非搵得多果個,私下想比多d父母,就是由佢自己決定了,我唔會阻止話唔好。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

唔會,佢搵得多係佢本事、又或者諗係我自己無本事但父母係大家,照顧父母責任係平等,同搵錢無關
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

tester5 發表於 19-1-26 15:44
我唔會有呢個期望。因為我地細時,接受父母既教育、照顧、都係一模一樣,現在回報父母也應該一模一樣。除 ...

同意。 最好就公平,大家冇甘易有心病。 父母都未出聲,點到兄弟姊妹出聲加家用。

做父母最忌向有能力嘅仔女埋手,跟住用佢啲錢,貼冇能力嘅仔女。 如做父母咁偏心, 好傷仔女心。

水晶宮

STH920 發表於 19-1-26 15:31
Same same

我們兄弟姊妹之間,有銭果D又會幫埋兄弟姊妹,無錢果D又會出力出心幫忙

我的指照顧上一輩
各自家庭支出就冇特別幫助,但ok吖,自己家庭自己顧
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

供養父母一人一份好應該, 搵得多唔一定老馮要比得多, 當然佢哋樂意比多啲就緊係好, 但開聲叫佢比多啲我覺得好衰,好似謀住人啲錢咁。

日月水火    發表於 19-1-27 16:56
日月水火    發表於 19-1-27 16:56
piklam1    發表於 19-1-26 16:49

子爵府

bmuimami 發表於 19-1-26 15:53
我的指照顧上一輩
各自家庭支出就冇特別幫助,但ok吖,自己家庭自己顧
...

同意自己家庭自己顧呀

幫助就最緊要大家都係出自內心有錢出錢有力出力

男爵府

唔會