自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

snowshine1357 發表於 19-1-26 19:48
咁咪唔怕啲老人家唔做嘢囉,到咁上下佢地可以自己選擇攪點,仲要推廣多啲,話因為老咗唔做野唔應該拎福利, ...

咁會衍生出好多問題
橫掂我老咗可以決定幾時死,咁我後生可以做咩都得,小至食煙飲酒,大至殺人放火都得,因為唔會有「臨老唔過得世」

其實人唔係應該為自己打算㗎咩?包括財務同健康。某程度上我覺得有長期病係「種乜收乜」
根本有唔少長期病都係同唔健康生活習慣有關

珍珠宮

叻叻勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我贊成

象牙宮

snowshine1357 發表於 19-1-26 19:48
咁咪唔怕啲老人家唔做嘢囉,到咁上下佢地可以自己選擇攪點,仲要推廣多啲,話因為老咗唔做野唔應該拎福利, ...

支持安樂死。自己自願就是。
人口老化中。
假如, 一身多病痛, 插口過日子, 臥床。靠別人來自理。不如死。
有錢, 可飛 荷蘭 安樂死
冇錢, 該去那???

Euthanasia 荷蘭是全球第一個國家可以合法安樂死
荷蘭於2002年4月1日正式實施安樂死,成為全球第一個准許安樂死的國家。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

hfl2000 發表於 19-1-27 13:10
其實呢個議題我好耐之前都喺bk討論過,仲有jm私底下pm我正面討論添,我覺得當時大家都討論得好有得著,所以 ...

其實唔講安樂死住
就算而家
醫生想幫病人簽咗張DNR
(即係有咩事唔急救)
危急關頭家人話要急救,你都要救
到底邊個先係令人「死得冇尊嚴」

侯爵府

回覆樓主:

同意 同意 同意 安樂死!
又窮又老又病的人, 真係可以衰過做豬做狗!

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

wuwucancan 發表於 19-1-26 21:41
有手有腳(拎綜緩班後生新港人)又5捉佢地去做(最好做埋絶育)⋯搞班老人家,呢個正苦真係無得救 ...
有手有腳後生就攞綜援既人,真係垃圾!

子爵府

係,起碼自己控制到幾時死,好好安排自己d錢可以點用。唔係慳埋慳埋驚自己長命百歲唔夠洗,最後唔如願,只會益班唔長進後生。

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

同意安樂死。近排有親人入左醫院,眼見大把老人家,又唔郁得,又痛苦,叫又無人理,真係生不如死。點解唔可以比一個老人家有尊嚴地走?又可以令病者家屬減輕精神/體力負擔。

當然,一定是病者的意願是可以進行安樂死。

珍珠宮

今日最少見到兩個舊post浮返上來,另一個係保安讚後生

首頁

尾頁

跳至