痛失個胎! 心情好複雜! 但好似得自己傷心,其他人唔覺1回事

TseU
|
得6周大,可能感情唔太深! 話走就走! 而我係最難過…但旁人(包括我老公),奶奶距地好似好睇得開! 當冇咩事發生緊!
或者距地角度睇,而加個胎又未有手有腳,都係得1粒野!
五當係1條生命甘去睇!
但我喊左無數次…係甘口講: B唔好走! 好五捨得你! 你黎到我尼度代表同你有緣份做母女/母子,點解而加話要離開我!
我心會好痛!

冇人明白我難過D咩! 好似覺得我傻左! 為個死物而喊~
其實有小產過既你地! 心情係點?
係我太眼淺! 定真係其實胚胎都未成形,何必甘難過? 我搞唔清自己既情緒!

TseU
|
TseU 發表於 19-1-27 12:52
得6周大,可能感情唔太深! 話走就走! 而我係最難過…但旁人(包括我老公),奶奶距地好似好睇得開! 當冇咩事 ...

我係好難堅強個D人黎! 係我傷心期間,我老公依然可以好似平時甘照打機照冇事發生甘! 我真係做五到! 點輕鬆面對到?

pinki8888
|
得6周大,可能感情唔太深! 話走就走! 而我係最難過…但旁人(包括我老公),奶奶距地好似好睇得開! 當冇咩事 ...

你要諗下,如果個胚胎係有問題,勉強比你陀到佢出世,反而害左佢成世 , 胚胎早期被淘汰系定律 ,
唔好大自責,亦都未必關你打左美容針事,希望你早日收拾心情面對,調理好身體,bb好快會反黎
fa9bb
|
我小產時醫生同我講係人體自然淘汰機制
個胎有問題就算生左落尼都會有好多缺陷
我會諗小天使係錫daddy mommy所以早期選擇一個對媽媽傷害冇咁大嘅方法離開
當然我識咁諗唔代表我唔傷心
宜家過左年半,傷痛仍然在
不過都要放下執著
放鬆心情養好身體等小天使再返尼
同路人一直都在
noodle_noodle
|

我明白你,我99同c6都同你家人一樣唔當bb係生命,我而家11週幾,照超聲波睇到佢已經郁手郁腳,但99仲會希望我可以放棄呢個健康嘅生命,第一次知道我有就話帶我墮胎,本來健康嘅生命得來不易,要放棄佢好造孽
TseU
|
noodle_noodle 發表於 19-1-27 15:58
我明白你,我99同c6都同你家人一樣唔當bb係生命,我而家11週幾,照超聲波睇到佢已經郁手郁腳,但99仲會希 ...

但係本身你個胎係冇咩問題既? 叫你唔要個B! 做咩甘殘忍?!

|
TseU 發表於 19-1-27 16:11
但係本身你個胎係冇咩問題既? 叫你唔要個B! 做咩甘殘忍?!

係吖,我10週5時照過醫生話佢好正常,個b仲要識揮手,係因為我暈同嘔先睇醫生之嘛,叫我唔要個b時係4週幾
TseU
|
fa9bb 發表於 19-1-27 13:45
我小產時醫生同我講係人體自然淘汰機制
個胎有問題就算生左落尼都會有好多缺陷
我會諗小天使係錫daddy momm ...

開頭知道有左開心到連名都改好! 仲忍吾住同左D比較熟既人講左我有左! 點知而加又要收返呢句! 好可悲!
唉! 我除左埋怨之外冇野可以做到!

s_for_samantha
|

我好明白你感受 我有時個肚扯住扯住都會好驚 係咁摸住個肚講 你要痴住媽媽 媽媽吾可以無左你。聽到你個消息都好替你難過。希望你快d收拾好心情 迎接下個小生命既來臨
TseU
|
noodle_noodle 發表於 19-1-27 16:13
係吖,我10週5時照過醫生話佢好正常,個b仲要識揮手,係因為我暈同嘔先睇醫生之嘛,叫我唔要個b時係4週幾
...

甘而加丫b健康冇事啦?
最緊要健健康康甘出世就人生1大樂事!
|
TseU 發表於 19-1-27 16:21
甘而加丫b健康冇事啦?

而家11週幾,但間唔中99都會打黎講野刺激我,好煩,又唔係幫手湊,多多聲氣
TseU
|
TseU 發表於 19-1-27 16:21
甘而加丫b健康冇事啦?

其實有左B已經唔容易! 仲要陀到生真係好辛苦!
家人更應該係愛錫同呵護你多D! 五應該下下叫你五要個B!
無事無幹做咩五要個B? 你家人幾冷血!

TseU
|
noodle_noodle 發表於 19-1-27 16:25
而家11週幾,但間唔中99都會打黎講野刺激我,好煩,又唔係幫手湊,多多聲氣
...

五好比人激親! 你要好好守護丫B !亦五好為左呢D人而影響自已情緒!
陀B期間面對既野真係好多! 但作為媽咪! 係好偉大架!
99又五係你最親既人,五好鬼理距!
無謂甘上心去聽99發up風! 傻架咩! 叫人五好要個B?
B有咩得罪距? 係好無辜1件事! 係生命黎架!
話五要就大家開心?

|
TseU 發表於 19-1-27 16:25
其實有左B已經唔容易! 仲要陀到生真係好辛苦!
家人更應該係愛錫同呵護你多D! 五應該下下叫你五要個B!
無 ...

99見我煮唔到野,成日叫c6返去食飯,又話照顧我嘅應該叫我媽,唔係佢地家人嘅責任,仲話唔想辛苦一早叫你落左乜事都無
|
TseU 發表於 19-1-27 16:32
五好比人激親! 你要好好守護丫B !亦五好為左呢D人而影響自已情緒!
陀B期間面對既野真係好多! 但作為媽咪! ...

99話為我好,唔想我照顧大仔同時又要湊個bb,佢 唔想我辛苦又唔幫手,c6有時都會聽埋99同姑仔講話我唔岩,其實姑仔當初都話我係外人,話佢哥有我就唔理佢,而家又生多個,佢吃醋
TseU
|
noodle_noodle 發表於 19-1-27 16:38
99話為我好,唔想我照顧大仔同時又要湊個bb,佢 唔想我辛苦又唔幫手,c6有時都會聽埋99同姑仔講話我唔岩, ...

但距地好冷血又好冷淡甘對你! 好衰姐! 話晒你而加身份係孕婦!
五應該再中傷你囉!
我同你情況幾似,起居飲食乜都係99去照顧,我自己都五會點幫99手,有時或者99會睇五過眼所以至會講D甘無理既野!
但其實大家傾到岩為止! 五好起衝突甘先維繫到關係!
你同99冇話邊個錯! 做好自己本份就五怕人講!
|
TseU 發表於 19-1-27 16:56
但距地好冷血又好冷淡甘對你! 好衰姐! 話晒你而加身份係孕婦!
五應該再中傷你囉!
我同你情況幾似,起居 ...

我有諗過佢勸唔到我去墮胎,就用其他方法令我自己頂唔順自願去墮胎,其實我上一胎試過情緒唔穩定,有做過傷害大仔嘅事,經歷過果個過程係好痛好痛,幸好當時大仔已經18週好爭氣,捱過12個鐘都仲好穩固,我先打消左放棄佢嘅念頭,之後就好珍惜大仔,而家唔想再俾人影嚮再經歷一次,我知道唔係個個bb都可以咁堅強捱得住,加上我而家只有11週,話唔要佢真係好快就已經可以整得走佢
TseU
|
noodle_noodle 發表於 19-1-27 17:02
我有諗過佢勸唔到我去墮胎,就用其他方法令我自己頂唔順自願去墮胎,其實我上一胎試過情緒唔穩定,有做過 ...

下! 甘你老公冇企出黎幫你? 你五好亂林野!
呢刻得你同B連繫埋1齊,你仲有你大仔同肚入面個B!
仲有人係你身邊支持你!! 加油! 我都會撐你架!
你1定要安穩返自己情緒! 五好要B受苦吖!
要生個B出黎激下距地都好吖!
理得距地制五制! B係你既! 係交由你去決定生五生出黎!
fa9bb
|
TseU 發表於 19-1-27 16:16
開頭知道有左開心到連名都改好! 仲忍吾住同左D比較熟既人講左我有左! 點知而加又要收返呢句! 好可悲!
唉! ...

我明白呀
我當時都一樣同左幾個好朋友講
之後又要逐個解釋返
心理壓大都大
我宜家小天使返左尼已經6個月了
都冇專登同人講我有左
亦冇響社交媒體公佈
你都要好好休養調理好身邊再等小天使返尼
|
TseU 發表於 19-1-27 17:10
下! 甘你老公冇企出黎幫你? 你五好亂林野!
呢刻得你同B連繫埋1齊,你仲有你大仔同肚入面個B!
仲有人係 ...

老公有時返完去99度食飯,佢地唔知又同佢講咩,返到黎又話唔想要個bb,我當時都會好嬲,但無諗過要放棄bb