自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

買給老人家,用來WhatsApp, YouTube, my tvb super, 影相。不用追款,要耐用。

iPhone 7 是現時iPhone 最舊的款,128GB 約四千多,耐用,老人家不需時常換機去適應新機。

華為y9 新出入門機, 新科技先千多元,好吸引,但怕兩年貨仔又要換機。

水晶宮

zxzx 發表於 19-1-27 13:12
買給老人家,用來WhatsApp, YouTube, my tvb super, 影相。不用追款,要耐用。

iPhone 7 是現時iPhone 最 ...

Y9老人家用超正

字大,聲大聾都聽到,mon靚,影相靚

伯爵府

spikenard 發表於 19-1-27 14:12
Y9老人家用超正

你識人用過?

水晶宮

zxzx 發表於 19-1-27 17:06
你識人用過?

老人家用緊

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

老人家最緊要大聲,大Mon,I7比較細,唔太多老人家用。華為或者小米多老人家用。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

老人家android機啱用啲

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我諗住買iPhone 7定y9 比個仔,我仔話要2019新款,其實平一半,又新款,小朋友同老人家都岩用呀

男爵府

spikenard 發表於 19-1-27 14:12
Y9老人家用超正

good,我爸也喜歡

伯爵府

華為機勁㩒用。我第一部mate8到而家3年幾啦。咩事都無。成日比呀仔掉落地都未死得。好用。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意樓上, 7 對老人家, 個mon 好似細d, 7 plus 會唔會考慮埋!

伯爵府

我愛Corina 發表於 19-1-27 17:40
我諗住買iPhone 7定y9 比個仔,我仔話要2019新款,其實平一半,又新款,小朋友同老人家都岩用呀
...

jm, 你住外國多人用華為嗎?

珍珠宮

用開ip 唔想轉,an 機係選擇多好多

伯爵府

cy101 發表於 19-1-27 17:50
同意樓上, 7 對老人家, 個mon 好似細d, 7 plus 會唔會考慮埋!

7 plus 比較貴,所以考慮7 囉!
你覺得IPhone is better?

伯爵府

Poyau 發表於 19-1-27 17:36
老人家android機啱用啲

因為老人家用開 iPad 加 android 電話,所以兩種都得。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

zxzx 發表於 19-1-27 10:26
jm, 你住外國多人用華為嗎?

其實iPhone 多d...但華為都興緊,都有office 係到,我第一部華為都成4年,當時係contract送入門機,我比左小朋玩,但到而家都仲好好。

Y9 呢到未出,我叫家人幫我買(其實係我老爺送比我仔,iPhone 7定y9 佢都會買,但我地揀y9)...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我部華為約3年,跌幾都冇壞又冇爆mon。我只係嫌佢影相慢,bluetooth 表現麻麻地,而家d 新機應該好好多。

買個個mon 大d,同埋唔好太貴既機 (驚俾人搶)好d。

就算兩年就壞機,android 轉android,舊機d app 有update, 用新機時擺番好d app,應該冇乜野要改變要適應?

男爵府

老人家唔介意spec同大陸機
買紅米好過啦

公爵府

提議要睇吓您老人家現時用iOS 定係Android 手機先,
如果用開Android 就買翻Android 手機;
如果用開iOS就買翻iOS.

因為怕老人家可能未能咁快適應新嘅手機作業系統

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

翡翠宮

回覆樓主:

Y9,有新買新,CPU新啲慳電啲,無咁熱,更耐用。

伯爵府

WWT1234 發表於 19-1-27 18:50
提議要睇吓您老人家現時用iOS 定係Android 手機先,
如果用開Android 就買翻Android 手機;
如果用開iOS就 ...

佢兩種都得,用iPad 同 android 手機,不過想全面 i, 佢方便些,但華為好似好扺用。

首頁

尾頁

跳至