食左益生菌一段時間嘅JM請進

bobomia
|
(1)食左益生菌一段時間之後,有咩效果?

(2)係咪之後都要一直keep住食先可以維持效果?

(3)有邊隻益生菌食過覺得好?請推介,謝謝!
歌莉亞
|
bobomia 發表於 19-1-27 14:36

我都想知
每年夏天腸胃超差
vickynicky
|
bobomia 發表於 19-1-27 14:36

我以前成日肚㵼,腸胃非常唔好,奶類更加唔敢食。
食咗益生菌後,慢慢開始減少肚瀉情況。以前好怕出街搭車或揸車,因我可以無端端食少少嘢都會肚痛,現在幾乎冇出現了。
當然我食有cream,雪糕,有lactose 嘅食物,我會穩陣d,用餐前食粒lactose pill。但在家我就唔食,有時都冇事。
ayi1
|
我前年去旅遊買咗一樽最大樽嘅新比飛明片,幾百粒,台灣網上啲人話呢款益生菌好,咁我長期便便唔生性,諗住買樽最大樽嘅嚟長期戰鬥。點知一日三次咁食咗一個幾月,我啲腸道細菌平衡咗,而家啲便便唔駛食藥都生性咗,咁就無再食。剩低好大一樽打算留俾我媽食,佢啱啱同我相反,佢係腹瀉便便唔成型。
Ashleycorina
|
我食左一段時間無乜改變,但我先生就腸胃好左好多,佢以前食親中菜酒樓就會肚屙食左幾個月就無,一直keep住食
女皇陛下
|
我腸胃本身好差,成日便秘,食左一段時間就日日都有便便去到
gigicatb
|
女皇陛下 發表於 19-1-27 18:42
我腸胃本身好差,成日便秘,食左一段時間就日日都有便便去到

請問食邊隻?
女皇陛下
|
gigicatb 發表於 19-1-27 18:50
請問食邊隻?

Fancl 我保健食品多數都系佢
moonlight9198
|
ayi1 發表於 19-1-27 18:37
我前年去旅遊買咗一樽最大樽嘅新比飛明片,幾百粒,台灣網上啲人話呢款益生菌好,咁我長期便便唔生性,諗住 ...

請問有冇圖片?幾錢?
rosenok
|
ayi1 發表於 19-1-27 18:37
我前年去旅遊買咗一樽最大樽嘅新比飛明片,幾百粒,台灣網上啲人話呢款益生菌好,咁我長期便便唔生性,諗住 ...

益生菌來講,新表飛明真係平靚正,
ckfamily
|
rosenok 發表於 19-1-27 19:07

請問小朋友啱食嗎?
appleyuen
|
moonlight9198 發表於 19-1-27 19:06
請問有冇圖片?幾錢?

呢隻萬寧有得買,但日本平好多

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
appleyuen
|
rosenok 發表於 19-1-27 19:07

但食到咁上下都要停一排,因為習慣咗就冇效
rosenok
|
ckfamily 發表於 19-1-27 19:14
請問小朋友啱食嗎?

https://www.watsons.com.hk/product-shin-biofermin/shin-biofermin-120s/p/BP_286112
rosenok
|
ckfamily 發表於 19-1-27 19:14
請問小朋友啱食嗎?

小朋友點解要食?食之餘要解決根本問題,逐漸改善飲食習慣
如便秘:適量水,纤維,少熱氣食物,定時訓練
我阿二係濕疹,用了不同方法,包括此補充品,5歲開始食,断续食左约2年
ayi1
|
appleyuen 發表於 19-1-27 19:21

我就係呢隻,日本藥房買記得係千幾円咋,不過好似要4歲以上先啱食。
moonlight9198
|
appleyuen 發表於 19-1-27 19:21

好的,我去萬寧看一看先,
遲下有家人去日本,順便叫她望望。
thx.
JoanaL
|
我老公喺iherb買左返黎食左兩個禮拜(每日一粒) , 佢個車軚收左d無咁突, 同埋佢話連食野口味都改變左。 佢本身無腸胃問題, 諗住食下保健。以前好鐘意食軟糖甜野,依家食少少已經停。 我見佢有d成果琴日又跟佢食
JoanaL
|
係呢隻, 佢喺iherb買

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
juicehkt
|
請問Fancl supplement 有效嗎? 例如:multivitamin, vitamin C, vitamin B, 護眼素, 謝謝

女皇陛下 發表於 19-1-27 18:58
Fancl 我保健食品多數都系佢