引入海外醫生

maomaofafa
|

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20190126/bkn-20190126000446036-0126_00832_001.html link內有全文

目前,本港海外醫生只佔整體醫生不足百分之一,與外地相比,低得不合理,這與艱深的執業試不無關係。在新加坡,海外醫生不用考取執業資格,只要獲官方認可的院校畢業生就有資格成為「有條件註冊」或「臨時註冊」醫生;在歐盟體系內,歐洲經濟區國家及瑞士訓練的醫生,可不經考試便登記成為正式註冊醫生;澳洲雖有執業試,但同時認可英國、愛爾蘭、美國、加拿大、新西蘭的醫學資格。

由此可見,認證制度簡單易行,以前香港也可引入英聯邦醫生,現在偏偏不可以。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Cateye8888
|

大力大力
|
早兩年醫護人員群起反對,但今日又人手不足,真係唔知點解決了~
cnicky
|
但醫生點同病人溝通?
alicemic
|
cnicky 發表於 19-1-27 22:07
但醫生點同病人溝通?

記得小時候去仁安睇醫生係印度人嚟, 佢講英文但有姑娘識廣東話做翻譯, 唔知點解而家啲醫生一定要香港人囉!
ddkaka
|
alicemic 發表於 19-1-27 22:11
記得小時候去仁安睇醫生係印度人嚟, 佢講英文但有姑娘識廣東話做翻譯, 唔知點解而家啲醫生一定要香港人 ...

細個係馬會診所睇個個印度女醫生,佢識講廣東話,仲好多人睇
cnicky
|
記得小時候去仁安睇醫生係印度人嚟, 佢講英文但有姑娘識廣東話做翻譯, 唔知點解而家啲醫生一定要香港人 ...

你唔好起曬鋼先,我係認同要係不同途徑加强醫護人手,我只係諗到有咁嘅問題啫。
ASUS_JT
|
今個星期又要去醫院探病,我見到老人科病房有藍衫醫生係南亞裔,全程英語溝通。

唔好話病人等得辛苦,陪果個全程響急症室等五個鐘先上得病房,企都企到腳軟!

同文真係必要條件?無國界醫生咪又係全世界醫人。

上個立法會年度本來可以通過條例,俾海外合約醫生合約期由一年增加到三年,最尾俾醫學界議員梁家騮拉布落馬,外傭都唔會一年約啦,咁短約點吸引到海外醫生呢?況且,家陣香港租屋都唔會一年約吧。

請多啲醫生,咪唔使做得咁辛苦,病人都唔使等得咁辛苦囉。 家陣起幾多硬件都冇用,問題係唔夠人手。大部份醫科畢業生響公院做幾年就出去揾真銀,做個椎間盤手術都講緊4X萬,窮人真係唔好病呀。響公院做手術,資深醫生買少見少,排期排到釘左都未輪到。

多啲醫護人手,價格平啲,多啲病人得到適當治療才是正道。
minikin
|
因為來源最多既都一定係內地醫生
所以大家唔想
Lulu880    發表於 19-1-28 21:45
sonet    發表於 19-1-28 11:55
Debbie0331    發表於 19-1-28 11:29
happyyiyi    發表於 19-1-28 11:26
牛子
|
樓主你貼兩張靚仔相, 居心何在
Ferfer88
|
唔係唔比, 但唔過個試就即係唔到個標準!
咁唔到標準同黃綠醫生有咩分別!?
一定唔可以降低標準
alicemic
|
cnicky 發表於 19-1-27 22:43
你唔好起曬鋼先,我係認同要係不同途徑加强醫護人手,我只係諗到有咁嘅問題啫。
...

咁趣緻? 無啦啦比你話起鋼嘅 ! 我只係話比你知當年都有外籍醫生, 其實唔係咩新鮮事, 當年一般人嘅英文水平比而家唔知低幾多倍都無問題, 而家擔心乜呢?
alicemic
|
ddkaka 發表於 19-1-27 22:14
細個係馬會診所睇個個印度女醫生,佢識講廣東話,仲好多人睇

我睇果個係講英文,睇完行出嚟仲撞到醫生太大一家, 個女好靚架
Ferfer88
|
我識的外國回流返來都pass 到個考試。
咁唔過個的真係唔知係咪都係真係醫生!
定係買個牌返來? !
內地咩都有得假。
博士論文都可以係抄人都畢到業
chiseen123
|
講咗好耐啦!醫生強力反對嘛! 佢哋要加人工加福利,要扭政府呢樣果樣!外國醫生冇香港醫生果種x樣!你睇醫藥分家點都搞唔到就知班醫生只看$o
JO_100
|
minikin 發表於 19-1-27 22:45
因為來源最多既都一定係內地醫生
所以大家唔想

你説出問題所在!

我對國內医護完全冇信心。 有能力者必可過到執業考試。冇能力者到時医死人仲大件事。

香港医護高學歴仲要過五關斬六將才可畢業, 医療失誤也常有。所以一定不可放鬆考核標準。
Fishbbmama
|
如果政府唔增加醫療經費, 講咩都冇用
Toffeegirl
|
JO_100 發表於 19-1-27 22:53
你説出問題所在!

我對國內医護完全冇信心。 有能力者必可過到執業考試。冇能力者到時医死人仲大件事。

Very well said! ‘有能力者必可過到執業考試。冇能力者到時医死人仲大件事。’

其實事實就係咁,考到就可執業,不論什麼國藉,唔好成將li 個波推番俾醫護界

|
chiseen123 發表於 19-1-27 22:51
講咗好耐啦!醫生強力反對嘛! 佢哋要加人工加福利,要扭政府呢樣果樣!外國醫生冇香港醫生果種x樣!你睇醫 ...

無錯問題係有班醫生向錢看,要扭到政府比私家醫生價,如果佢地真係夠實力就自己行左出去醫院到啦,把病人做籌碼扭計無醫德,引入外國醫生唔得,下一步就係話辛苦博人同情。
kelvin1206
|

香港做醫生既package同工作環境差過其他國家好多, 門檻又高好多, 講就"海外", 肯黎既估計都係內地多。
好簡單, touch wood你係內地出事你會寧願係內地醫院醫又番黎香港醫院? 好現實既問題, 唔係歧視, 內地既資歷點得番黎大家都明, 針無兩頭利

上面話醫生因為錢而乜乜物物果D真係費事回應