自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

ASUS_JT 發表於 19-1-27 22:45
今個星期又要去醫院探病,我見到老人科病房有藍衫醫生係南亞裔,全程英語溝通。

唔好話病人等得辛苦,陪果 ...

床位呢?
地從何來?
人工島會否多起間醫院?
如何防止内地/其他國藉人士來港打疫苗?搶公共醫療資源?
點解港人/國内同胞唔番偉人祖國就醫/打疫苗?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

kelvin1206 發表於 19-1-27 23:02
香港做醫生既package同工作環境差過其他國家好多, 門檻又高好多, 講就"海外", 肯黎既估計都係內地多。
好 ...

肯嚟嘅你肯定淨係得內地人? 你所思所想唔一定係事實, 台灣, 泰國, 印度都有大把合資格醫生, 到香港行醫對佢哋嚟講有一定吸引力, 再講, 如果有清華教授級而又係屈就嚟香港考試行醫, 我諗大把人排隊睇囉!
另外,我從來都係講我小時候係香港睇過印度醫生, 從來無講過內地醫生喎, 你出 明顯你過份敏感, 反大陸反上腦囉!

男爵府

唔係一定要識廣東話。 我有見過印度醫生考LMCHK, 都pass 到。
問題係pass 到LMCHK 你咩國藉係邊讀醫都可以黎香港行醫。
唔考試可以用有限度註冊,如果醫管局肯請就可以係公立醫院做。唔識廣東話可以apply radi/ anaes/ patho 哩3個專科嘅職位
醫生真係怕開放左無飯開? 傻咩。。 你放外國醫生黎, 講真英聯邦嘅多數頂唔順, 大陸嘅去HA 咪叫有d 錢嘅都逼晒去私家, 大家焗買保險。香港train 嘅醫生一樣有飯開。。。

男爵府

Fishbbmama 發表於 19-1-27 22:54
如果政府唔增加醫療經費, 講咩都冇用

我印象中除咗有一年減在醫療經費,其實年年都有增多.唔明白好多人都話冇增加醫療經費!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

引入外地醫生點解咁多人只諗到內地?其實每年有好多香港去外國既留學生,好多起英美留學成績好好,入到牛劍哈佛等大學大有人在,不過好多因為想起香港做醫生而用non jupus回流返港大中大,一個香港永久居民起牛劍醫學院畢業都唔可以起香港做醫生。

伯爵府

能力係一個問題
品德同文化才是重點
對於人命既態度、有$有得醫既文化
真心唔想染污香港醫院

sonet    發表於 19-1-28 11:57

男爵府

yuyueng 發表於 19-1-27 23:15
引入外地醫生點解咁多人只諗到內地?其實每年有好多香港去外國既留學生,好多起英美留學成績好好,入到牛劍 ...

可以咖佢考到就得, 事實係好多都考到。 佢地係考之前都可以自己寫信去HA 內/ 外/婦/ 兒科apply clinical attachment 睇下香港醫生平時巡房/ 門診, h可以係ward 睇case 練skill, prepare 考LMCHK

考到嘅自然會考到, 唔想考嘅其實佢apply HA 嘅post 用有限度註冊可以係HA 行醫。 3年contract

子爵府

kolher 發表於 19-1-27 23:15
我印象中除咗有一年減在醫療經費,其實年年都有增多.唔明白好多人都話冇增加醫療經費!
...

醫療經費同醫療需求, 我相信需求既增幅遠遠大過醫療經費既增加
我相信政府肯多撥資源, 改善醫生護士既工時, 增加人手, 醫療服務就會大大改善, 不單本土醫生冇甘易流失, 亦吸引外地醫生來港工作(至於d醫生通唔通過考試來港工作就另一問題)

大宅

.

sonet    發表於 19-1-28 11:58

禁止訪問

禁止訪問

大宅

每日引入150大陸人黎睇真香港醫生
然後又想引入大陸醫生睇真香港人
真係智者先會諗到大換血既方法

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-1-27 21:53
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20190126/bkn-20190126000446036-0126_00832_001.html link內有全 ...

邊啲係新加坡官方認可書院?包括大陸邊幾間?
歐盟係一個共同體,人家花了多少年磨合認證?歐洲人平均在學時學4種歐洲語,呢篇文章嘅記者有冇探討?大陸醫生去考試合格率又幾高?

來港的外來醫生要考的從來就是香港本土醫生要考那同一款試卷,深了甚麽嗎?

考不合格的明明是那班人,心知肚明,吹紅唱忠混不了帳而矣。偏偏成班貪心又懶惰的無恥之人,總有不盡不實的借口,非要來淘金不可。

真拿人命來玩的。

happyyiyi    發表於 19-1-28 11:34

琥珀宮

畀面勳章

keung0413 發表於 19-1-27 23:22
可以咖佢考到就得, 事實係好多都考到。 佢地係考之前都可以自己寫信去HA 內/ 外/婦/ 兒科apply clinical ...

當年1997 HKU 醫學院話香港醫生都會考 LMCHK, 點解不了了之?怕咩?睇番 part 3 passing rate, 唔計內地人都係好低

珍珠宮

yuyueng 發表於 19-1-27 23:15
引入外地醫生點解咁多人只諗到內地?其實每年有好多香港去外國既留學生,好多起英美留學成績好好,入到牛劍 ...

回歸前留英/英聯邦可以回/來港行醫,正如新加坡一樣(新也是前英國殖民地),但回歸後,大陸醫生不能直接來港行醫,所以英國英聯邦也要一樣考試合格才行。

由於系統原生一致/專業水平相若,英國/英聯邦國家/美國來港考都不難達標,但內地距離大,合格率就相對低,賴地硬賴歧視咯......

禁止訪問

男爵府

Fishbbmama 發表於 19-1-27 23:30
醫療經費同醫療需求, 我相信需求既增幅遠遠大過醫療經費既增加
我相信政府肯多撥資源, 改善醫生護士既工 ...

呢點我認同,增幅未必足夠.但好多人認為政府減少醫療經費才導致今時今日的局面。問題但幾多先足夠?政府仲有教育,基建,新科技,需要經費.就算政府肯大加醫療經費,加大醫科生學位。都要7,8年後才見效.其實最好改革外地醫生來香港執業考核制度,來舒緩政府醫生人手問題.不過政府就算肯改革,相信都好難過醫委會一關.所以香港人真係自求多福.等死多過病死.

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

brindlewin 發表於 19-1-27 23:56
回歸前留英/英聯邦可以回/來港行醫,正如新加坡一樣(新也是前英國殖民地),但回歸後,大陸醫生不能直接來 ...

就算唔計內地考生,合格率都係低

伯爵府

海乜鬼野外呀?! 最終目標只有一個: 大陸醫生!

唔好拎張靚仔鬼佬相來厄我地d jm 啦

happyyiyi    發表於 19-1-28 11:35

首頁
12345...16

尾頁

跳至