親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果暑假想帶囡囡(7 yrs) 去沖繩玩, 只有我同囡囡兩個, 我又從未去過沖繩, 想問下我應該自駕還是跟團好呢? 自駕遊困難嗎? 如果跟團請問有無邊間旅行社好? thanks.

用戶要求終止服務

牛年勳章

自駕可以去多 d 地方,彈性大好多,因為沖繩公交疏落。自駕好容易,你喺香港揸開車嘅話無難度。
未經許可,請勿轉載

大宅

大笨鐘 發表於 19-1-28 07:45
自駕可以去多 d 地方,彈性大好多,因為沖繩公交疏落。自駕好容易,你喺香港揸開車嘅話無難度。
...

多謝你嘅意見 但我驚搵路會唔會好難其實我係香港日日都有揸車不過我驚佢到日本要搵路好麻煩

子爵府

BK Milk勳章

回覆 bhsien 的帖子

未出發前, 先響 google map估計景點車程, 旅行 blog 搵定景點 mapcode (車GPS用)那霸在沖繩南邊, 但部份著明景點是在中部或北部, 如果全程住那霸, 去呢D景點就唔太方便
所以通常會一半時間住近那霸/北谷(美國村), 一半住北部(名護)
沖繩自駕易, 除那霸市區比較多車 (繁忙D),
其他地區似郊外, 夜晚路燈少D, 要小心D

wcpcelia    發表於 19-1-30 16:02

大宅

bhsien 發表於 19-1-27 23:51
如果暑假想帶囡囡(7 yrs) 去沖繩玩, 只有我同囡囡兩個, 我又從未去過沖繩, 想問下我應該自駕還是跟團好呢? ...

你問的問題正係我想問的 ,又係一個帶7歲女去,係香港有揸開車的! 但我睇map好渣 ,我係行一次就記得條路點行,但要跟map就亂

大宅

回覆樓主:

不如你們一齊去,一個渣,一個睇幫手睇路or睇小朋友。

大宅

vanvan1999 發表於 19-1-28 14:47
你問的問題正係我想問的 ,又係一個帶7歲女去,係香港有揸開車的! 但我睇map好渣 ,我係行一次 ...

去外國自駕,好難「背地圖」,一定係靠睇google map or GPS。

男爵府

回覆樓主:

如果香港揸開,去到一啲都唔難
gps 清晰有中英文
除咗喺那霸市中心啲路窄啲,去其他景點都係行 highway 好易咋
日本人揸車好禮讓,妳打燈佢實讓妳

不過係有啲交通燈同交通規則有啲唔同
亦要識睇停車路牌等等
熟上網睇定就 ok

wcpcelia    發表於 19-1-29 11:21

大宅

vanvan1999 發表於 19-1-28 14:47
你問的問題正係我想問的 ,又係一個帶7歲女去,係香港有揸開車的! 但我睇map好渣 ,我係行一次 ...

我同你一模一樣 揸車 一次就識路但 唔識睇map , 咁你係咪都諗住照係自駕遊? 有冇行程可以share?

大宅

ada_fung 發表於 19-1-28 14:17

未出發前, 先響 google map估計景點車程, 旅行 blog 搵定景點 mapcode (車GPS用)那霸 ...

真係要好好計劃下唔該曬

大宅

bhsien 發表於 19-1-28 22:15
我同你一模一樣 揸車 一次就識路但 唔識睇map , 咁你係咪都諗住照係自駕遊? 有冇行程可以share ...

我咩都未plan架,想去沖繩for小朋友,但知自己去最好自駕遊,唔同其他地方搭車方便!始終自己一個帶小朋友,唔熟地方揸車兼顧多樣野!

大宅

ramj 發表於 19-1-28 17:06
去外國自駕,好難「背地圖」,一定係靠睇google map or GPS。

我通常都係"聽" 導航 ,好小睇住個 google map [/smiley

用戶要求終止服務

牛年勳章

其實可以喺香港揸車開 google map 習慣吓。沖繩用 google map 都可以!
未經許可,請勿轉載

大宅

vanvan1999 發表於 19-1-28 22:19
我咩都未plan架,想去沖繩for小朋友,但知自己去最好自駕遊,唔同其他地方搭車方便!始終自己一個帶小朋友 ...

我就係驚兼顧太多嘢 所以考慮緊跟團定自駕遊 萬一喺路上面有咩事 自己又唔識日文 都唔知點算

大宅

bhsien 發表於 19-1-28 22:20
我通常都係"聽" 導航 ,好小睇住個 google map [/smiley

導航一係有時冇聲,一係慢幾拍,就係唔鐘意揸車兼顧聽住或睇住路線點行,好分心!

大宅

vanvan1999 發表於 19-1-28 23:31
導航一係有時冇聲,一係慢幾拍,就係唔鐘意揸車兼顧聽住或睇住路線點行,好分心!
...

我最怕「前面XX米轉左」,目測唔肯定,已過左龍

子爵府

BK Milk勳章

帶小朋友嗰次, 我大慨有以下行程:

Day 1

機場租車
機場附近 lunch
万座毛
名護酒店 check in
酒店附近dinner
21世紀の森沙灘玩煙花 (手持ち花火)

Day 2

海洋博公園兒童樂園,
沖縄美ら海水族館, 海豚劇場表演
ブセナ海中公園, 海中展望塔, 玻璃底遊艇
21世紀の森沙灘玩煙花 (手持ち花火)

Day 3

21世紀の森沙灘游水
check out
沖縄こどもの国 (兒童公園, 動物園, 騎馬, 餵動物) & 科學館
北谷酒店 check in
AeonMall dinner & shopping

Day 4

琉球文化村, 玉泉洞
浦添大公園
AeonMall dinner & shopping

Day 5

go to airport, 還車

siu_to    發表於 19-1-29 12:05

大宅

ada_fung 發表於 19-1-29 09:38