家居清潔...

Myy4.myy4
|
一間二千呎新裝修嘅屋,一個人清潔需要14-15個鐘嘛?我覺得其實6-8個鐘已經好夠...
Poyau
|
二千呎屋新裝修清潔 一個人1日搞唔掂
Nancy20090615
|
點解你可以用人地一半的時間做好呢?
SaBB
|
Myy4.myy4 發表於 19-1-28 10:00
一間二千呎新裝修嘅屋,一個人清潔需要14-15個鐘嘛?我覺得其實6-8個鐘已經好夠...
...

多吾多窗及新傢私先?我姐屋企幾百呎、全屋3 房新裝及所有傢私訂造、其中2 個房各有雙人地台床及衣櫃、1 個房係書枱及書櫃、廳2 個到頂大櫃、廚廁櫃及浴屏等都全新、連抺窗抹地等一共要2 個人共10 小時先清潔完。
Myy4.myy4
|
SaBB 發表於 19-1-28 13:11
多吾多窗及新傢私先?我姐屋企幾百呎、全屋3 房新裝及所有傢私訂造、其中2 個房各有雙人地台床及衣櫃、1 ...

空屋咋!冇傢俬。
至愛朱古力
|
我3層村屋,家務助理都要叫兩個姐姐黎做,仲要預最少5個鐘先掂。
至愛朱古力
|
...

一定唔得喇,新裝修完污糟到暈,成地沙塵,我三層村屋,都係2000呎,清潔公司都派5個人黎,仲要做足一日,朝9晚6呀。
wcpcelia    發表於 19-1-28 19:42
SaBB
|
Myy4.myy4 發表於 19-1-28 13:13
空屋咋!冇傢俬。

但d 窗、廚櫃、冼手間都會好污糟;5-8 小時一個人我唸吾得
Myy4.myy4
|
至愛朱古力 發表於 19-1-28 13:20
一定唔得喇,新裝修完污糟到暈,成地沙塵,我三層村屋,都係2000呎,清潔公司都派5個人黎,仲要做足一日, ...

哦,因為我真係唔知要幾耐,所以問吓
TMC3012
|
要睇有乜要清喎, 抹地吸塵都要幾次先乾淨啦
窗果啲抹完又要再抹乾, 都唔少時間
0q.cathy
|
我自己我估一星期都做吾完!剩係個地,5百尺都拖半日,因為個d灰,吾係拖一次就得,要拖幾次再吸,先攪得掂。可能我懶,無可能吾休息咁做,做三個鐘都要休息食個飯,所以二日做完我覺得好勁!
florapang0426
|
...

u kidding?? 6~8個鐘肯定唔得囉,你自己試下做……
c.vieri
|
果時新屋裝修完搵左2個人幫手清潔仲係得8xx呎到。

二仟呎一個就攪得掂咁利害
小可愛11
|
florapang0426 發表於 19-1-28 14:30
u kidding?? 6~8個鐘肯定唔得囉,你自己試下做……

同意,樓主應該自己試下做咪知得唔得。
luvkaka
|
回覆 Myy4.myy4 的帖子

你有冇做過先? 想當年我99 省錢叫咗我幫手, 千5呎, 我同99两個加62當半個, 要抺足两日喎
劉大媽
|
每個位置只抹一次,應該可以
florapang0426
|
小可愛11 發表於 19-1-28 14:39
同意,樓主應該自己試下做咪知得唔得。

2000呎一個人15個鐘都未必得呀
SaBB
|
劉大媽 發表於 19-1-28 14:49
每個位置只抹一次,應該可以

同埋d 櫃邊櫃角、窗邊、地腳線吾好抺可能得、我覺得d 邊位角位先浪費時間
Myy4.myy4
|
florapang0426 發表於 19-1-28 14:30

基本出租move in 清潔咋喎...掃地丶拖地丶抹窗同櫃8個鐘都唔夠,可能我少做家務啦
ninachu
|
1100呎吉屋多廚櫃衣櫃,我同老公清潔左2日,每日大概抺6-8個鐘