自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆 marksix123 的帖子

就算我攞人福利!我會盡己所能服務這個社會!

大宅

回覆樓主:

芝麻人不嬲都係咁賤架,搶香港資源又唔認

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

香港
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

幾年前我住院,有個男新移民刚拎到身份証,佢老婆長期病(未有身份證),(两公婆好年輕2X歲),佢同老婆入院,一入院女的就叫護士輸血小板,佢話佢在大陸,佢一病起就要輸血小板,佢老公就問護士要申請綜援,豁免醫院費用。叫護士幫佢申請。所以話呢d情況,好多未有身份証,但佢另一半有,已經鋪定路了。其實e家d醫院大把講普通話的病人,可想而知大陸人濫用香港資源,已經唔係今日嘅事了。

大宅

Miulo 發表於 19-1-28 21:05
幾年前我住院,有個男新移民刚拎到身份証,佢老婆長期病(未有身份證),(两公婆好年輕2X歲),佢同老婆入 ...

蝗蟲稱號唔係浪得虚名的。

珍珠宮

Yeelim 發表於 19-1-28 18:17
在外國有病的唔會批俾佢來的. 因為明知對社會有負擔.
點解香港政府好的就唔學下人地外國. 走去學台灣, 要 ...

其實係咪有心亂港

禁止訪問

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-1-28 17:16
陳文敏叫政府真普選添
政府又拒絕到既 ??
佢地咩都搵公民黨做掩飾,真係好令人煩厭,完全將討論內容白痴化

係喎!笑左
Sweetheartb

禁止訪問

珍珠宮

cattz288 發表於 19-1-28 14:30
應該好似外國咁!無交稅唔應該享受醫療福利!!

舉埋腳贊成。

我哋香港人就乜都要審查。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

tequiero_ic 發表於 19-1-28 11:33
大把呢d人la
拎左身份證幾日即仆黎急症室話排期做手術

都係嗰句……死返上大陸啦

伯爵府

ddkaka 發表於 19-1-28 11:40
呢個政府咁得意,拎咗單程證先嚟得洗腎,已經好過未拎單程證就嚟洗得腎啦

香港福利太吸引,點解唔可以住滿 ...

絕對認同

男爵府

Yeelim 發表於 19-1-28 18:17
在外國有病的唔會批俾佢來的. 因為明知對社會有負擔.
點解香港政府好的就唔學下人地外國. 走去學台灣, 要 ...

可以唔批有病既來都好,只要d健康既,咁仲可避免攞綜援

男爵府

ddkaka 發表於 19-1-28 11:40
呢個政府咁得意,拎咗單程證先嚟得洗腎,已經好過未拎單程證就嚟洗得腎啦

香港福利太吸引,點解唔可以住滿 ...

係呀,未滿7年比全費

但正苦肯唔肯做呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

十一月尾因為爆肺入左醫院,間病房本來三張床,加到變左五張,我係訓第五張,張床得兩尺半,我本身以經瘦,訓左落去轉身都轉唔到,無櫃無枱用

以家流感高峰期我估仲爆
愛 我 就 別 傷 害 我

水晶宮

回覆樓主:

就嚟冇人做醫護,港人遲下真係等死

侯爵府

mama01 發表於 19-1-28 11:36
醫療負荷已經超哂標。香港人先慘。

子爵府

CHANYINTING 發表於 19-1-28 21:28
呢種 CASE 好明顯唔關中港婚姻事
可能係港漂個班蝗蟲,甚至完全係夾硬塞落黎既無差別殖民
...

都係果句:多謝公民黨落力為新移民爭取咁優厚的福利囉⋯⋯你兜唔到嘅!因為的確是事實,係公民黨名垂千古的驕人業績

男爵府

MMVV 發表於 19-1-28 11:23
唔應該問政府,應問陳文敏。

陳文敏喺政府眼中只係路人甲乙丙,你估政府會唔會聽泛民意見先!歸根究底,政府唔批單程證,醫䕶人員就唔使做到嘔啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至